Provident
blog

Műfenyő vs. igazi fenyő: melyiket válasszuk?

Az ünnepek előtt biztosan Te is többször  dilemmáztál már azon, hogy maradj a hagyományos karácsonyfánál vagy inkább vásárolj műfenyőt? Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek. Tényleg pusztítjuk az erdőket, ha igazi fa mellett döntünk? Jobban óvjuk a környezetet, ha egy mű fácskát állítunk? Mi az igazság? Cikkünkben most megnézzük, melyik a legjobb választás, ökológiai szempontból és ha a pénztárcánkat nézzük. Fajták, árak, érvek és ellenérvek.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Hagyományos fenyő vagy élethű műfenyő: melyik környezetbarátabb?

Gyakran hallunk olyan kijelentéseket, miszerint az élő fenyő környezetkárosító, míg a műfenyő ökotudatos megoldás. Valójában azonban egyik sem felel meg a valóságnak. Nézzük most meg, hogy mit érdemes tudni az élő fenyőkről és a műanyag változatokról zöld szemszögből.

Az igazság a valódi fenyőkről

Magyarországon nagyjából 3000-3500 hektár területen termesztenek karácsonyfákat. Az értékesítésre kerülő fenyőket kifejezetten erre specializálódott ültetvényekről viszik a piacokra, melyeket folyamatosan újratelepítenek. Ha tehát hazai fenyőt vásárolsz, nemcsak a magyar gazdákat, de a környezetvédelmet is támogatod. A fenyőfa csemeték körülbelül 8-10 évig növekszenek, ez idő alatt jelentős mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, tisztítják a levegőt és otthont biztosítanak madaraknak, különféle rovaroknak.

A valódi fenyők hátránya, hogy mielőtt kivágják őket, nagyjából egész évben gondozást igényelnek, beleértve a kártevők elleni vegyszeres védelmet is. Viszont ezzel munkát és megélhetést biztosítanak magyar családoknak. 

Műfenyő vagy igazi fenyő? Ha nem tudsz dönteni, segítünk!

Mit érdemes tudni a karácsonyfák újrahasznosításáról?

Az ünnepek után lehetőség van a karácsonyfák újrahasznosítására, készülhet belőlük fűtőanyag vagy értékes komposzt.

A fenyők gyanta tartalmuk miatt magas fűtőértékkel rendelkeznek, ugyanakkor nem ajánlott az otthoni fűtésre, mivel károsíthatják a fűtőberendezést és kéményt, mindenképp bízzuk szakemberre eltüzelésüket.

Az FKF Budapesten évente 500-600 ezer fenyőfát szállít el.  Január 6-a után indul a leszedett fenyők begyűjtése, melyek aztán több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtést és áramot.

Emellett a fákat sok helyen ledarálják, komposztálják, majd hulladéklerakóba kerülnek.

Tényleg a földlabdás fenyő a legjobb megoldás?

Sok helyen olvashatunk róla, hogy a gyökeres fenyők azért a legjobbak, mert karácsony után egyszerűen visszakerülnek a természetbe és szépen cseperednek tovább.

Sajnos azonban ez sem teljesen igaz! A fenyők gyökérzete a felszín közelében található és a földlabdázás során elpusztul a vízfelvételben fontos szerepet játszó – gyökérzethez kapcsolódó – gombák nagy része. Ezért a fenyők csaknem fele elpusztul, ha kiültetjük.

Ha cserepes fenyőben gondolkodsz, de nem tudod és nem is akarod kertben elültetni, akkor jó megoldás lehet a fenyő kölcsönzés, melyre a kertészetekben van lehetőséged. A legtöbb helyen a fenyő árának a felét ilyenkor levásárolhatod és ideiglenes karácsonyfádat az ünnepek után értékesítik.

Mi a helyzet a műfenyővel?

A műfenyők ökológiai lábnyomának jelentős része a gyártáshoz köthető. Negatív környezeti hatásuk 51-77 százaléka ekkor keletkezik. A legtöbb – PVC-ből és fém elemekből álló – műfenyő Kínában kerül le a szalagsorokról.

A műfenyők másik hátránya, hogy nem újrahasznosíthatók, így amikor kidobásra kerülnek, minden esetben a szeméttelepre kerülnek.

Továbbá a PVC alapanyagú fák sok esetben mérgező adalékanyagokat, köztük ólmot is tartalmazhatnak, melyek a használat során a lakás levegőjébe juthatnak. Szerencsére azonban a műfenyő kínálatban találkozhatunk kevésbé környezetszennyező  változatokkal is. Ha műfenyő, akkor mindenképp érdemes Európában gyártott PVC-mentes polietilén (PE) alapú fát vásárolnod.

ÉRDEKESSÉG: Egy közel 2 méter magas műfenyő ökolábnyoma nagyjából 40 kg szén-dioxid, ezért ha ezt a megoldást választod, akkor körülbelül 20 évig kell használnod, hogy “környezetbaráttá” váljon. A műfenyők azonban átlagosan 4-6 évig pompáznak otthonunkban, így a gyártásából és szállításából adódó üvegházhatású gázok kibocsátása még így is háromszor magasabb, mintha minden évben frissen kivágott fenyőt díszítenénk fel.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és lepd meg szeretteidet csodás karácsonyi ajándékokkal!

Karácsonyfa fajták: melyek a legjobb műfenyők és hagyományos fenyőfák?

Bár évről évre növekszik a műfenyő rajongók tábora, hazánkban még mindig évente ,1,8-2 darab millió valódi fenyő talál gazdára.

Te műfenyőt vagy igazi fenyőt állítasz karácsonykor?

Sok családban hagyomány a közös karácsonyfa vásárlás, majd a talpba faragás, hogy aztán a megérdemelt munka gyümölcseként a família együtt élvezhesse a lakást belengő csodás fenyőillatot.

A legnépszerűbbek a Nordmann és az ezüstfenyők, a lucfenyő renoméja viszont csökkenni látszik. Ennek oka, hogy a lucoknál gyakori, hogy akár már 1-2 nap után komoly tűlevél szőnyeg borítja a nappalit.

A Nordmannok nagy előnye, hogy kevésbé szúrós és a luccal ellentétben nem kell még akár húsvétkor is apró tűleveleket vadásznunk a szőnyeg szálai közül, ugyanis gyakorlatilag nem hullik.

Persze, aki szeretne mentesülni az előkészületekkel járó procedúrától, szívesen kihagyná a talpba helyezés idegtépő perceit,  annak valóban a műfenyő a praktikus választás.

A legjobb műfenyők

A műfenyők között találhatunk egyszerű, díszítés nélküli változatokat, de egyre  legkülönlegesebb darabok is fellelhetők a kínálatban, ilyen például a(z):

  • 3D műfenyő
  • Havas műfenyő
  • Fehér műfenyő
  • Fekete műfenyő
  • Rózsaszín műfenyő
  • Mini műfenyő
  • Asztali műfenyő
  • Műfenyő világítással
  • Feldíszített műfenyő
  • Sarokba tehető és mennyezetre függeszthető műfenyő

Mennyibe kerül a műfenyő és a valódi fenyő?

Most pedig nézzük meg, hogy mennyire terheli meg a pénztárcánkat, ha valódi vagy műfenyőt vásárolunk.

Segítünk eldönteni, hogy mű- vagy igazi fenyőt válassz!

Műfenyő árak

Ha műfenyőben gondolkodunk, akkor alaposabban a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen nagyjából 30-40 százalékkal kell többet fizetnünk a tavalyi évhez képest. 10 ezer forint alatt már nem találunk karácsonyfát, hacsak nem fogunk ki egy jó műfenyő akciót.

A műfenyők árát a felhasznált anyagok minősége, a fa mérete és esztétikuma, továbbá díszítettsége határozza meg. Ráadásul az árhoz akár jópár ezer forint környezetvédelmi termékdíj is hozzáadódik. A legolcsóbbakért nagyjából 10-12 ezer forint körüli összeget kérnek a boltokban, a középár 30-60 ezer között mozog, a legszebb, élethű példányokért pedig akár 70-400 ezer forintot is kifizethetünk.

A legdrágábbak a 3 méter feletti, élethű műfenyők 3D-hatású ágakkal, melyek megszólalásig hasonlítanak az igazihoz. Ezekért csaknem 370-400 ezer forintot is elkérhetnek.

A műfenyőre mindenképp érdemes úgy tekinteni, mint hosszú távú befektetésre. Ezért ha elsőre drágállod is az ideális fát, tartsd szem előtt, hogy sok gyönyörű karácsony főszereplője lesz életedben és ezután évekig nem kell karácsonyfára költened.

Élő fenyő árak

A valódi fenyők közül a legnépszerűbbek, a 150-200 centi magas fák. Az árak fafajtától és mérettől függően változnak. Idén nagyjából az alábbiakra számíthatunk méterárban:

  • Lucfenyő: 4000-5000 Ft
  • Ezüstfenyő: 6000-7000 Ft
  • Nordmann fenyő: 9000-10000 Ft

2022-ben kb. 10-20%-kal emelkedtek a fenyőárak.

A másfél-két méteres földlabdás fenyők ára körülbelül így alakul:

  • Lucfenyő: 3500-4000 Ft
  • Ezüstfenyő: 3700-4000 Ft
  • Nordmann fenyő: 6500-7000 Ft

Műfenyőt  vagy hagyományos fenyőt válassz?

Lássuk végezetül az érveket és ellenérveket, amelyek segíthetnek a tökéletes karácsonyfa kiválasztásában.

A műfenyő előnyei

  • Nagyon kényelmes megoldás. Nem kell hazacipeli, faragni, egyszerűen csak elővesszük a dobozból és máris díszíthetjük.
  • Nem hullajtja a levelét, így megkímél bennünket a felesleges takarítástól.
  • A műfenyők egytől-egyig nagyon formásak.
  • Különféle színekben választhatjuk.

A műfenyő hátrányai

  • A műfenyő nem újrahasznosítható. PVC-ből, egy kőolajalapú, biológiailag nem lebomló műanyagból készül.
  • Sok kínai termék kapható a boltokban, melyek mérgező adalékanyagokat tartalmazhatnak és Kínából való ideszállítás rendkívül környezetszennyező
  • Tűzveszélyesek lehetnek, ha nem megfelelő izzókkal díszítjük.
  • Nincs illatuk, mint a valódi fenyőknek.

A hagyományos fenyő előnyei

  • A valódi fenyőfa friss illatával betölti otthonodat és boldog gyermekkori emlékeket idéz fel.
  • A fenyők kifejezetten erre specializálódott ültetvényekről származnak és minden vásárlásoddal magyar gazdákat támogathatsz.
  • A fák termesztése segít megtisztítja a levegőt. Amikor a fenyőket kivágják, újakat ültetnek a helyükre.
  • Az élő fa sokkal természetesebb, így csökkenthetjük a felesleges műanyagtermelést.
Készülj velünk a karácsonyra! Nagyszerű tippek a fa kiválasztásához!

A hagyományos fenyő hátrányai

  • Nehéz a fa szállítása, befaragása.
  • Tűzveszélyes lehet, ha nagyon kiszárad.
  • Bizonyos fajták hamar lehullajtják tűleveleiket.
  • Arra hajlamosaknál allergiát okozhat.

Te a hagyományos karácsonyfát vagy a műfenyőt szereted jobban? Írd meg nekünk kommentben!