Provident
blog

Legyen a régiből az új! – Bútorfelújítás kezdőknek

Nem kell mindig nagyban gondolkodni, ha szeretnénk feldobni az otthonunk hangulatát! Némi festék segítségével bármikor új színeket csempészhetünk a lakásba. Bemutatjuk néhány egyszerű lépésben a bútorfelújítás trükkjeit.

Amire szükségünk lesz: festék, alapozófesték, mázoló ecset, csiszoló, csiszolópapír, a felújítani kívánt bútor.

1. Előkészületek

Nem érdemes fejjel menni a falnak, de még egy szekrénynek se. Mielőtt beindítanánk házi asztalosműhelyünket, győződjünk meg róla, hogy elég teret biztosítottunk a munkához, és mindent eltávolítottunk vagy lefedtünk fóliával, amit nem szeretnénk összefestékezni. Ezután gondosan készítsük elő a szükséges eszközöket, majd szereljük szét a bútort úgy, hogy minden részéhez könnyedén hozzáférjünk.

2. Csiszolás

A tökéletes végeredményhez elengedhetetlen! Első lépésként durvább csiszolóval dörzsöljük simává és egységessé öreg bútorunk felületét. A folyamatot az alapozás és a festék első rétegének felvitele után is érdemes megismételni, csak akkor már finomabb csiszolópapírral és lágy, körkörös mozdulatokkal dolgozunk. Ilyenkor jelentős mennyiségű por keletkezik: ettől mindig meg kell tisztítani a bútort és környezetét, csak utána folytassuk a munkát! Ma már gyártanak olyan festéket is, ami szükségtelenné teszi a csiszolást, ha valaki szeretné megspórolni a fáradtságot (de szerintünk nem érdemes).

3. Alapozás

Ismét egy fontos lépés, amit sokan kihagynak, pedig rengeteget javít az összhatáson. Az alapozó festék trükkje, hogy vizes bázisú alapozóhoz csak vizes bázisú fedőfestéket használhatunk, míg az oldószeres alaphoz nyugodtan használhatunk vizes bázisú fedést. Amennyiben markáns és erős hatást szeretnénk elérni, érdemes már alapozófestékből is színeset választani. A lakberendezés aktuális trendjei kifejezetten kedveznek az élénk színeknek!

4. Festés és lakkozás

Ugye, milyen hosszú út vezetett idáig? Az előzményekhez képest maga a festés már gyerekjátéknak tűnik. Mázoló ecset vagy henger? Mindegy: a lényeg, hogy stabil helyzetben legyen a bútor, és alulról felfelé, valamin belülről kifelé haladj a festéshez használt eszközzel. Amikor az első réteg megszáradt (erre akár egy egész napot is érdemes várni), érdemes finoman átcsiszolni a felületet, ahogy azt már említettük. Ezután jöhet a második réteg, annak megszáradása után pedig a lakk (itt is figyelni kell a vizes bázis szabályra, mint az alapozásnál). Ezután már nem marad más, csak egy kis takarítás, ami után nyugodtan hátra dőlhetünk kedvenc fotelünk lágy ölén, és gyönyörködhetünk munkánk gyümölcsében.

Provident tipp:

Pár új fogantyúval és stencillel még egyedibbé varázsolhatjuk felújított bútorainkat!

 

Ti újítottatok már fel régi bútort? Hogy sikerül?