Provident
blog

Fess ki te otthon és spórolj!

Sok időt és pénzt spórolhatsz azon, ha nem mesterembert hívsz ki a lakásfelújítás munkáihoz. Nyár végén és ősz elején kifejezetten sokan keresik a jó szakembereket, így akár hetekig, sőt hónapokig is várnod kell arra, hogy megérkezzenek hozzád, és a munka még csak akkor kezdődne el. Jobban jársz, ha a te magad végzed el a lakásfelújítás azon részeit, amiket meg tudsz csinálni: vedd kezedbe a szobafestés feladatát!

Ne hagyd ki az előkészületeket!

A falakra időről időre ráfér egy tisztasági festés akkor is, ha épp nem új színre akarod változtatni őket. Fontos, hogy megfelelően előkészülj a festésre, amivel a saját dolgod fogod megkönnyíteni. Pakolj össze dobozokba mindent, ami a falaknál van. Told össze a szoba közepére a nagyobb tárgyakat, bútorokat, és borítsd le fóliával vagy újságpapírral őket. Az ablaküvegeket, de az ajtókat is ragaszd le fóliával vagy papírral és a padlót se felejtsd el letakarni. Mindezekkel rengeteg áttakarított órától kímélheted meg magad – hidd el, megéri rendesen előkészülni a festésre!

 

Szerezz be minden fontosat!

 

A falfesték felhordásához használj rövid szőrű hengert vagy szintetikus szálú ecsetet. Szerezd be a letakaráshoz szükséges takarófóliát és ragasztószalagot is. Az egyenetlen falfelületeket csiszolópapírral teheted simává festés előtt, ha pedig nagyobb repedéseket, lyukakat akarsz eltüntetni, akkor glettből is vásárolj be. A festék színskála bármelyik színét választod is, vegyél kicsit többet a szükségesnél, így későbbre is marad, ha át kellene javítanod egy-egy részt.

Csináld magad!

A szobák színe, tisztaságuk mind hozzájárulnak otthonod összhatásához és persze a közérzetedhez is. Lehet, hogy elsőre macerásnak tűnik nekilátni a festésnek, mégis meghálálja magát ez a munka, hiszen a szép, frissen festett falak új külsőt kölcsönöznek majd otthonodnak. A szobafestési ötletek közül az egyik legfontosabb, hogy festésnél mindig fentről lefelé haladj, és kezdésnek először egy keskeny ecsettel fesd ki az éleket, sarkokat. Majd ezután hengerrel nekiláthatsz a nagyobb falfelületeknek.

Provident tipp

Figyelj oda az időzítésre! Mivel a festés után sokáig szellőztetned kell majd, így nem lehet mínusz fokokban és nagyon nyirkos időben nekilátni egy ilyen munkának. A késő nyár, kora ősz épp a legjobb időszak ehhez a munkához, hiszen a hőmérséklet és a páratartalom is megfelelő. Ne halogasd a festést, állj neki minél előbb!

 

Neked is vannak bevált tippjeid festéshez? Oszd meg velünk kommentben!