Provident
blog

Madárles túrák Magyarországon

„Ki korán kel, madarat lel!” Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány különleges magyarországi madárles túraútvonalat. Látogasd meg őket, ha kimozdulnál otthonról hosszabb időre!

Merzse-mocsár

Ha nehezebben vágsz neki egy nagyobb túrának, és nem mennél messzire a fővárostól, mindenképp érdemes meglátogatnod Budapest egyik legháborítatlanabb vizes élőhelyét, a Merzse-mocsár Természetvédelmi Területet. Könnyedén megközelíthető autóval, ha pedig tömegközlekedéssel mennél, a rákoskerti vasúti megállótól 10-15 percnyi sétára található.

A Merzse-mocsár egy helyi, fővárosi természetvédelmi övezet, amely tele van növényritkaságokkal, madárvilága pedig rendkívül gazdag. Különböző nádi és vízimadarak, mint a nádirigó, a vízityúk, a bölömbika, valamint egyéb poszáta- és récefajok egyaránt megtalálhatóak itt, emellett a területén több pár barna rétihéja költ rendszeresen. A környező ligetekben megfigyelhető még többek között gyurgyalag, kakukk és vörös vércse is, sőt, fácán és fogoly is sűrűn előfordul.

Tipp: A madarak megfigyelésére érdemes távcsövet vinned magaddal!

Madárles túra - nádi rigó

Gemenci erdő

Gemenc az ország egyik legnagyobb erdővel borított ártere, a Gemenci erdő pedig ezen ártér természetvédelmi oltalom alatt álló része. Természetvédelmi szempontból a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik, és a hatalmas területen a túrázás mellett lehetőség van még kisvasutazásra is, amely az erdőn keresztül megy végig.

A Gemenci erdő növényzetét és állatvilágát a vízjárás határozza meg. Madárvilága pedig mind faj-, mind egyedgazdag: első sorban a rétisas, a gémfélék és a kerecsensólyom fontos fészkelőhelye, de jelentős a nyár végén átvonuló fekete gólyák száma is ezen területen. Télen vadludakkal és bukórécékkel is találkozhatsz, ha szerencsés és türelmes vagy.

Érdekesség, hogy Gemencet a nagyvadállománya tette világhírűvé, hiszen itt él az ország egyik legnagyobb és legszebb gímszarvas-állománya, de rengeteg az őz és a vaddisznó is található az erdős területeken.

Kányavári sziget

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének egyik kiemelten látogatott területén, a Kis-Balaton tájegységén található a – fahídjáról is híres – Kányavári-sziget. Ez az egyetlen olyan terület a Kis-Balaton térségében, amely szabadon, vezető nélkül is egész évben látogatható.

A szigeten nemrég alakította ki a Nemzeti Park Igazgatósága a Búbos vöcsök tanösvényt, amelynek jelképe és névadója gyakran látható a kb. másfél órás túra során. Ezen sétaút tizenöt állomása egyébként kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására jött létre: az állomásokon található táblák mindegyike egy-egy csoportot madárcsoportot mutat be.

Tipp: Amennyiben kevés lenne az időd a sziget teljes körbejárására, akkor az északi felének felfedezését javasoljuk.

A Kányavári sziget közepén találhatsz egy fából épült madármegfigyelő helyet, illetve attól pár perc sétára egy felújított, többszintes kilátótornyot. Kis szerencsével innen Te is megpillanthatsz néhány vízimadarat a vízen úszkálni, vagy éppen a nádas között totyogni.

Madárles túra - búbos vöcsök

Máté Bence túrái

Ha igazán különleges és profi madárles túrákon szeretnél részt venni, meleg szívvel ajánljuk Máté Bence híres és díjnyertes vadfotós túráit – kifejezetten akkor, ha Te is minőségi képeket szeretnél készíteni az adott madárfajokról természetes környezetükben.

Máté Bence munkássága úttörő szerepet töltött be az egyirányú üvegfényképezési technikában, amely ma már a világ minden táján népszerű a rejtőzködő természetfotósok körében. 2010-ben a „Hangyák csodája” című képe elnyerte a rangos Év Vadfotósa címet, így Bence mai napig az egyetlen olyan versenyző, aki a fiatal és felnőtt kategóriában is fődíjat nyert.

„Egyedülálló helyek, ahol minőségi képeket készíthetsz, miközben békében élvezheted a természetet!”

– olvasható a leírás Máté Bence hivatalos oldalán, ahol a különböző túrák részletes bemutatása mellett 360 fokos képeket is megtekinthetsz az adott túrahelyekről. Bár ezek a túrák valamivel drágábbak, de garantáltan feledhetetlen élményt nyújtanak egy egész életre!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Melyik madárles túrát keresed fel először?