Provident
blog

Mennyibe kerül a gyerekek sportoltatása?

A mozgás fontos része a mindennapoknak, így nem meglepő, ha gyerekeinket is a rendszeres sportolásra akarjuk rászoktatni. Adott a kérdés: mennyibe kerül ez nekünk havi szinten? Ebben segítünk most!

Jelen bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

 

Felszerelés, avagy az egyszeri költség

Szinte minden sporthoz szükséges egy alapfelszerelés. Ám a legtöbb esetben ez egyszeri kiadást jelent. Jó, ebben a formában így nem teljesen igaz, mert ha a gyerekünk mondjuk kinövi a cipőjét, vagy elszakad a meze, akkor muszáj újat vásárolni. Ám semmiképp sem beszélhetünk havi jellegű kiadásról.

A Provident segít: ha te is szeretnéd kisfiadat vagy kislányodat sportoltatni, akkor ne várj tovább! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg gyermeked vágyát!

Mennyibe kerül - gyerek foci

 

No de mennyibe is kerül az indulás?

Nos ez sportáganként eltérő, de egy cipő szinte mindenhova kell (5-15 ezer Ft körül lehet számolni ezzel), a sportruházat (futball, kosárlabda, röplabda) szintén elengedhetetlen (3-5 ezer Ft), valamint nadrágra (3-5 ezer Ft) is szükségünk lesz. Úszásnál a cipő kimarad, így ez a sportág jobban kíméli a pénztárcánkat: úszósapka (1-2 ezer Ft), úszónadrág (1-4 ezer Ft), valamint úszószemüveg (2-5 ezer Ft) a teljes felszerelés – papucs is kell persze, ha nem szeretnénk az otthonit elhozni, akkor akár még 790 Ft-ért is kaphatunk. Amennyiben a táncra esik a választás, akkor egy teremcipőre (3-5 ezer Ft) és egy kényelmes nadrágra (3-4 ezer Ft) kell beruházni. Ha azonban kötelező az egyenöltözet, ez esetben helye válogatja, de 5-8 ezer Ft-ért már kaphatunk felsőt.

 

Az órák jelentette rendszeres költség drága

Miután kiválasztottuk gyermekünk segítségével a vágyott sportágat és beszereztük a felszereléseket, ki kell választani az egyesületet, ahova beíratjuk. Persze ha egyéni sportokról, például futásról vagy úszásról van szó, és van kapacitásunk, akkor egyénileg is foglalkozhatunk vele. Amennyiben az iskolájában van lehetőség olyan sportra, amit szívesen űzne, akkor az havi szinten pár ezer Ft-ot jelent mindösszesen, viszont, ha komolyabb ambíciói vannak, akkor ez valamivel több – a futball klubok például 6-10 ezer Ft-ot is elkérnek havonta. Tánc esetén az összeg inkább 10 000 Ft környékén van, míg, ha az úszás a kiválasztott sportág, ennél picit magasabbra, havi szinten 18-20 ezer Ft-ra lehet belőni az órákra fordított kiadásokat.

A kevésbé hétköznapi sportoknál azonban ennél nagyobb összegekre számítsunk. Lovaglásnál 50 perces, 10 alkalmas bérlet 40 000 Ft-ba kerül, és erre még rájön a felszerelés (lovaglópálca, lábszárvédő, gerincvédő, kobak, kesztyű), ami 50-80 ezer Ft is lehet. Emellett például a vívás tagdíj terén megfizethetőbb (6-9 ezer Ft havonta), a felszerelés (fejvéd, plasztron, kesztyű, zokni, nadrág) már kevésbé: nagyjából 150 000 Ft-tal kell számolni ezekre.

Mennyibe kerül - úszás órák, felszerelés

 

Utazás a versenyekre

Amennyiben gyermekünk tehetséges az adott sportágban, akkor versenyekre is el tud jutni – ez a sportoltatás következő lépcsőfoka, ami újabb, de szerencsére kisebb kiadásokkal jár. Ez esetben az a jellemző, hogy a klub/iskola megoldja az utaztatást, azonban érthető, ha gyermekünk örömmel veszi, ha mi is elkísérjük a versenyre. Meccsek fiatalabb korban általában heti egyszer vannak, ráadásul jellemző, hogy ekkor még csak a környéken mozog a klub, így alacsony utazási költségről beszélhetünk még a mai benzinárak mellett is (3-5 ezer Ft havonta) – természetesen később ez változhat, amikor már nem csak a regionális versenyek játszanak. Heti 1 mérkőzés mellett pedig a mi időnkbe is belefér a mozgás, amit akár az otthon kényelméből is megtehetünk, ezzel is jó példát állítva a lurkók előtt.

 

Gyermekünk boldogsága az első

Természetesen sportág és egyesület függő, de az indulásra (alap felszerelések, illetve első havidíj) olyan 20 000 – 40 000 Ft körüli összeggel számoljunk megközelítőleg – az utána lévő időszak már jobban kíméli a pénztárcánkat. Persze az anyagiak mellett sok más tényezőt is figyelembe kell venni: lassan jön a hideg idő, ezekre kell figyelni ekkor szabadtéri sportolás közben. Gyermekünk sportoltatása tehát nem megfizethetetlen, ráadásul rengeteg jótékony hatása van, így az egészen biztos, hogy jót teszünk vele.

Készen állsz, hogy elindítsd gyermekedet az egészséges életmód útjain?