Provident
blog

4+1 tipp, hogy otthon is formában maradj!  

Az otthon töltött idő alatt úgy érzed, hogy szűkösek lettek a sportolási lehetőségeid és nincs is ötleted arra, hogy mibe lenne érdemes belevágni? Akkor ez a cikkünk éppen neked szól!

Persze, ha most vágnál bele egy kis testmozgásba, akkor is érdemes lesz végig olvasnod a következő 5 pontot, hiszen segíthetünk neked is belevágni!

1. Határozd meg a célodat!

Formában szeretnéd tartani magadat, izmosodnál vagy épp fogyni szeretnél? Az első lépés minden esetben az, hogy meghatározd, mit szeretnél elérni és utána ehhez keresd a megfelelő eszközöket! Az elképzeléseid persze fontos, hogy reálisak legyenek, hiszen nem kifejezetten motiváló, ha nem látod magadon az eredményeket. Ehhez is kitartás és idő szükséges!

Gondolj a részletekre is! Nem kell természetesen a végletekig elmenni és mindenféle fitnesz-eszközbe befektetni az otthoni edzés oltárán. Elég, ha az alapdarabokkal rendelkezel! Így egy csúszásbiztos matrac, ami biztonságosabbá teszi az edzést és tompítja a hangokat, kifejezetten jól jöhet. Emellett gondolkodhatunk még egy gumiszalagban, kisebb súlyzókban, ha eddig otthon még nem táraztunk be ezekből.

Ha pedig igazán profin szeretnél belecsapni a fit életmódba, akkor szerezz be egy fitnesz karpántot vagy egy aktivitás mérőt is, így azt is nyomon tudod követni, hogy hány lépést tettél meg és hány kalóriát égettél el. Kifejezetten most lehet hasznos egyértelműen látni a számokat, amikor alapból is kevesebbet mozgunk!

 

2. Próbálj ki egy appot!

Valószínűleg te is ismersz már néhány mozdulatsort, amit ugyan a végtelenségig is ismételhetnél, de izgalmasabbá és változatosabbá is teheti a fejlődésedet, ha egy fitnesz applikáció által előírt programot követsz. Az elmúlt időszakban több appot is részben vagy teljesen ingyenessé tették, érdemes szörfözni egy kicsit a választékban, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt. A fizetős verzióból is azt keressük, amit először ki lehet próbálni, mielőtt vásárlással terhelnék a kártyánkat.

 

3. Irány a YouTube!

Nem szeretsz egyedül edzeni? Szükséged van arra, hogy valakit kövess, miközben tornázol? Ebben az esetben keresgélj számtalan magyar és külföldi edző videói között, hogy őket követve tornázhass.

Instagramon is egyre több embernél tűnnek fel saját edzős videók, ha más nem, motiválhatnak minket ők is, nézzük meg, hogy nekik mi vált be! Ilyen például Pamela Reif is, aki azon felül, hogy elég sok olyan videót készít, amivel hatékonyan edzhetünk, Instagramon heti rendszerességgel osztja meg az edzésterveit is a követőivel.

Az is segíthet, ha Instagramon kutatsz edzős inspirációra, és az ott talált videókat lemented, hogy kéznél legyen, amikor új mozdulatsorok után kutatsz.

otthoni mozgás

4. Egészítsd ki tudatos főzéssel a programodat!

Ugye nem elég rendszeresen edzeni, fontos, hogy odafigyeljünk a minőségi táplálkozásra is! A főzés pedig nem kell, hogy nyűg legyen, ehhez is csak egy kis kreativitás és előre tervezés szükséges. A hangsúly legyen az összetevőkön és az étel mennyiségén, annak érdekében, hogy okosan tudjunk táplálkozni.

Olvassátok el korábbi cikkeinket is, amiben összegyűjtöttünk egyszerűen elkészíthető recepteket és egészséges uzsonna ötleteket is!

Gondoljuk mindig végig előre a heti menüt, és vásároljunk be előre már csak azért is, hogy kevesebbszer kelljen boltba járnunk, ezzel pedig azt is elérhetjük, hogy nem veszünk meg apróságokat, amikre nincs is szükségünk!

 

4+1. A test és a lélek menedéke, a jóga

A legtöbb jógafajta nem klasszikus aerob mozgással fogja felvinni a pulzusodat, hanem sokkal inkább a folyamatos, koncentrált izommunkával, ami ahhoz szükséges, hogy végig csinálj egy gyakorlatsort. Ez a sport pedig kifejezetten hasznos olyan szempontból, hogy ilyenkor jelen kell lennünk testben és lélekben is egyaránt, 100%-ban arra koncentrálva, hogy éppen mit csinálunk.

otthoni mozgás

Többféle jóga is létezik, így akár kezdőként is biztonsággal belevághatunk, elég csak keresnünk egy szimpatikus videót. A Cosmopolitan Facebook oldalán a Yogasecrets oktatói többféle jóga irányzatot is bemutatnak, így könnyedén kitapasztalhatjuk, hogy mi illeszkedik a fizikai állapotunkhoz.

 

Készen állsz arra, hogy formába hozd magadat?