Provident
blog
Már a mosógépünk is lehet okos!

2018-12-22

Tudatos tippek

Már a mosógépünk is lehet okos!

Okostelefonunkat nem csupán megszoktuk: a legtöbbünk számára már egyenes nélkülözhetetlen a mindennapokban. Éppen ezért gyártanak egyre több okoskészüléket, melyek egyszerűbbé teszik az életünket – ami a házimunka esetében kifejezetten előnyös és praktikus. Az okos mosógép ezek közül is kiemelkedik, hiszen az egyik legnehezebb háztartásbeli teendőt könnyíti meg. Már írtunk arról, hogy mire érdemes figyelni mosógép méretek, a mosási hatékonyság, valamint a környezetvédelem és a takarékosság terén: most az okos változat előnyeit, továbbá a választásnál releváns szempontokat vesszük sorra!

 

Mitől okos az okos mosógép?

Elsősorban attól, hogy Wi-Fi segítségével csatlakozik egy mobilunkon (vagy más, internetkapcsolattal rendelkező gépünkön) található alkalmazáshoz. Így akár távolról is irányíthatjuk a készüléket: ha reggel már bepakoltuk a szennyest és betöltöttük a mosószert, délután beindíthatjuk a mosást az irodából, és mire hazaérünk, már teregethetünk is! Az okos mosógép típusok többségénél a mosógép programok közül is választhatunk az appban, beállítva a víz hőmérsékletét, az energiatakarékossági szempontokat, illetve a tisztító- és öblítőszerek arányát.

 

A teljesség igényével

Ezzel el is érkeztünk az első fontos szemponthoz, amire érdemes odafigyelnünk a vásárláskor: a korszerű applikáció! Sok gépnél még nem található meg minden funkció az alkalmazásban, ami kézi vezérléssel gond nélkül elérhető. Fontos, hogy folyamatosan fejlesszék és frissítsék az appot, ezzel követve a modern technológia követelményeit. Persze ez nem minden: ahhoz, hogy pontosan lekövethessük a mosás aktuális állását, a mosógépben található szenzorok makulátlan állapota és minősége is elengedhetetlen.

 

Biztonság

Erre is egyre kiemeltebben ügyelnek a gyártók, ami az okoskészülékek esetében különösképpen indokolt. Miért? Például, hogy ne tudjuk beindítani a mosógépet a konyhában lévő tableten akkor, ha elfelejtettük becsukni az ajtaját. Ugyanilyen hasznos lehet a gyerekzár, ami a kicsik kísérletező kedvétől óvja meg a készüléket és az otthonunkat.

 

Gyorssegély

Számos okos darab arra is képes, hogy érzékelje, beazonosítsa és kommunikálja a kisebb meghibásodásokat. Ezzel igen komoly összeget spórolhatunk meg, hiszen a szerelőknek már a kiszállási díja sem olcsó (és egyre nehezebben elérhetők). Ráadásul a szükséges információ birtokában könnyen lehet, hogy mi is képesek vagyunk orvosolni a problémát. Még egy apróságot kiküszöbölhetünk az okos mosógéppel: nagy részüket akár mosás közben is megállíthatjuk, így berakhatjuk a kint felejtett ruhadarabot. Mindenkivel előfordult már, hogy a szennyestartóban hagyott egy-két zoknit vagy pólót, nem igaz? Lássuk be: hiánypótló megoldás!

 

Kinek az életét könnyítené meg egy okos mosógép?