Provident
blog

Milyen naptejet vagy fényvédőt vegyünk? Segítünk a választásban

Naptej és naptej között is van különbség. Segítünk megtalálni a számodra tökéletes terméket, ami megvédhet ebben a nagy nyári hőségben.

 

Miért fontos a káros napsugarak elleni védekezés?

Sajnos sokan csak nyáron, napozás közben használnak különböző készítményeket, amelyek a káros napsugaraktól és az UV sugárzástól védi bőrüket, pedig az év minden szakaszában tudatosan oda kell figyelni a megfelelő védekezésre. Nem véletlen, hogy sok szakértő szerint a tudatos bőrápolás a mindennapi fényvédelemnél kezdődik!

Az UV-sugarak jelentősen felgyorsíthatják a bőröregedés folyamatait, egyes kutatások szerint az ezen káros sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek kb. 80%-áért felelős. Emellett extrém esetekben komoly betegségek is kialakulhatnak, ha nem fordít valaki kellő figyelmet a védelemre.

Naptej és fényvédő használata kötelező nyáron!

 

Mi a különbség a naptej és a fényvédő hidratálók között?

A fényvédő egy olyan hidratáló alapú formula, amelyet különböző hatékonyságú és típusú fényvédő összetevőkkel dúsítanak, ezen kívül pedig gyakran a különböző bőrtípusoknak vagy éppen bőrproblémáknak megfelelő célzott összetevők is található benne. Lényege, illetve feladata tulajdonképpen már a nevéből is egyértelmű: abban segít, hogy óvd a bőrödet a káros UV (UVB és UVA) sugaraktól.

A naptejek és a fényvédők közötti különbség lényegében a termékek összetevőiben keresendő, valamint abban, hogy testünk mely részére kell alkalmazni. Míg a fényvédők (vagy más néven fényvédő hidratálók) arcra használandók, addig a naptejek teljes testre. Az, hogy melyik erősebb vagy gyengébb, az az adott termékek faktorszámából és SPF mutatójából következtethető ki.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Mi az az SPF?

Az SPF (Sun Protection Factor) napvédő faktor tulajdonképpen egy arányszám, amely megmutatja, hogy az adott termék használatával mennyiszer több időt tölthetsz a napon a leégés kockázata nélkül ahhoz képest, ha nem használnád. Lényegében a faktorszám és leégés-mentesen napon tölthető idejének szorzata lesz az a végső idő, amit a fényvédő használata mellett kibír a bőrünk.

Példa: egy átlagos felnőtt esetében 10-es faktorszámú naptejjel a képlet így néz ki: 10 (faktor) x 20 (perc) = 200 perc. Tehát elméletileg 200 percet tölthet ez az illető a napon leégés nélkül.

Általánosságban elmondható még, hogy:

  • 8-as faktoros napvédő krém vagy olaj az UV-sugarak – leginkább UVB – 87%-át,
  • 15-as faktorszámú készítmény az UVB sugarak 93%-át,
  • 30-as faktorszámú készítmény az UVB sugarak 97%-át,
  • 50-as faktoros naptej vagy más fényvédő pedig az UVB sugarak 98%-át blokkolja.

Mi az az SPF?

 

Milyen szempontok szerint válasszunk fény- vagy napvédő terméket?

Fizikai vagy kémiai fényvédő, naptej

A fényvédőknek és naptejeknek az összetevőit és alapvető működésüket tekintve két nagy csoportja van: fizikai és kémiai fényvédők (az egyszerűség kedvéért a következőkben a fényvédők alatt a naptejeket, napolajokat és napvédő arckrém hidratálókat egyaránt értjük).

A fizikai fényvédők nem szívódnak fel a bőrbe, hanem egy vékony réteget képeznek a bőrön, és felkenés után azonnal visszaverik az UV-sugarakat. Ezek a készítmények ásványianyag alapú termékek, és általában illatanyag sincs bennük, emiatt kifejezetten ajánlott gyermekek számára, ugyanis beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak, így allergiás reakciót sem válthatnak ki.

Ezzel szemben a kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe, gyors beszívódásuk után pedig elnyelik a nap sugarait. előnyük, hogy nem hagynak ragacsos érzetet, azonban érzékeny bőr esetén allergiás reakciókat válthat ki. Itt találkozhatsz tejes alapú, krémes és olajos napvédőkkel, de ma már kaphatók fényvédő habok is a boltokban.

Kinek lesz a naptej? Baba, gyerek vs felnőtt naptejek

Tehát egyrészt el kell döntened, hogy csak arcra vagy teljes testre szeretnél fényvédőt vásárolni, hány faktorost, milyen típusút, és inkább fizikai vagy kémiai, beszívódó terméket kennél fel. Ezen felül azonban fontos azt is előre eldöntened, hogy kinek veszed a készítményt: csak magadnak? Vagy az egész családnak? Van köztetek érzékeny bőrű, vagy akár kisgyerek, kisbaba? Amennyiben igen, mindenképpen érdemes baba naptejet, gyerek naptejet vagy kifejezetten érzékeny bőrre készített napvédő krémet vásárolnod, hiszen nem mindenkire használható ugyanaz a termék.

Védekezz a káros napsugara ellen és használj fényvédőt, naptejet!