Provident
blog

Mire használjuk a citromlevet?

A citrom isteni teába, sült halakra, kagylóra, tequila mellé, nyáron az ásványvízbe csepegtetve, de gondoltunk-e arra, hogy a háztartásban is sok hasznát vehetjük? Ha szóba jön a mosógép tisztítás, ruha fehérítés, netán ezüst tisztítása, jusson eszünkbe a citrom!

Ha takarításról van szó, az egyszerű házi praktikák mindig beválnak. Nem feltétlenül kell a legdrágább tisztítószerekért rohannunk, amik ráadásul néha többet ártanak a környezetnek, mint használnak, ha van otthon citrom. Arról nem is beszélve, hogy szuper illatosító házilag! Lássuk, mi mindenre jó még a citromlé!

Vágódeszka tisztítás

Ha nagyon sietünk, egy félbevágott citrommal dörzsöljük át jól a vágódeszkát, majd mossuk le forró vízzel. Még hatékonyabb, ha citromlevet öntünk a deszkára és állni hagyjuk egy éjszakára.

Műanyag ételtároló dobozok tisztítása

A műanyag edények nagyon könnyen elszíneződnek a zsíros ételek és a sok mikrózás után. Ha szeretnénk megszabadulni a makacs szennyeződésektől, csavarjunk egy nagyobb tálba egy egész citromot, öntsük fel forró vízzel, és hagyjuk benne ázni a dobozokat!

Rozsdamentes acél és króm felületek tisztítása

A mosdóban, a csapokon főleg az ujjlenyomatokat és a vízkő nyomokat nem szeretjük. Ha félbevágunk egy citromot, jól átdörzsöljük vele az acél és króm felületeket, majd leöblítjük meleg vízzel, garantáltan el fognak tűnni. A tisztítás után mindig töröljük át a csapokat mikroszálas törlőkendővel!

Réz és ezüst tisztítás

Sárga és vörösréz tárgyakat egy félbevágott és sóba mártott citrommal tisztíthatunk meg. A letisztított felületet mossuk le meleg vízzel, majd mikroszálas törlőkendővel töröljük fényesre.

Mosógép tisztítás

Mosógép tisztításkor a főellenségünk általában a vízkő. A vízkő ellensége pedig az ecet és a citrom! Öntsünk az adagolóba és a dobba citromlevet, állítsuk a gépet a leghosszabb mosásra és a legmagasabb hőfokra, majd állítsuk le, miután halljuk, hogy megtelt vízzel. Hagyjuk így állni egy napot, hogy lemarja a vízkövet, majd fejezzük be a mosást. Rá sem fogunk ismerni mosógépünkre!