Provident
blog

Mire használjuk a narancshéjat?

Mindannyian tudjuk, hogy a narancs rendkívül egészséges gyümölcs, de talán sokan nem tudják, hogy a héja is rendkívül hasznos a háztartásban. Mielőtt legközelebb a kukában végezné a narancs héja, gondoljunk a következő praktikákra és hasznosítsuk a ház körüli teendők során. Legyen szó faápolásról, konyhai tisztításról, természetes kozmetikumról, vagy illatosítóról, a narancs minden terepen megállja a helyét.

Megfigyelhető, hogy a legtöbb faápoló tisztítószerben van valamiféle citruskivonat. Miért költenénk drága vegyszerekre, amikor ott van a kezünkben a természetes faápoló, a narancshéj? Nem kell mást tennünk, mint a héj fehér részével bedörzsölni a fabútorainkat, a csillogás szemmel látható lesz.

Bármennyire is hihetetlen, de a narancshéjjal legőzölhető a mikrohullámú sütő belsejében kicsapódott, és már odaszáradt zsiradék. Tegyünk egy tálkába narancshéjat, engedjük fel vízzel és 5 percre, maximális fokozatra tegyük be a mikrohullámú sütőbe. A narancs héjából felszabaduló gőz megöli a baktériumokat, segítségével egy mozdulattal eltávolítható lesz a beszáradt zsiradék.

A narancshéj nem csak kitűnő háztartási tisztítószer, de kiváló bőrradír is. Tegyünk egy darab gézbe apróra vágott narancshéjat, és a következő zuhanyzáskor természetes testradírként használható. Minek használna mesterséges kozmetikumokat, amikor ingyen megkaphatja a természetes bőrradírt?

Az utolsó házi praktikát valószínűleg már mindenki ismeri. Kellemes narancsillat kölcsönözhető a lakásnak, ha a narancshéjat egy tálkába rakva a radiátorra helyezzük. Ugyanez fűtési szezonon kívül is megtehető, ekkor azonban érdemes kiszárítva összetörni a narancs héját, az aprólékot egy kis szövetzsákba helyezve pedig pompás illatosítót kapunk. Ezt tehetjük a ruhák közé, a cipőkbe, vagy a szemeteszsák alá.

Legközelebb, ha narancsot eszünk, ne dobjuk ki a narancs héját, hiszen ahogy a fentiek is mutatják, sokféleképpen felhasználhatjuk azt. Ezzel nemcsak, hogy egy olcsó tisztító- és illatosító anyagot kapunk, de teljesen természetes, így egészségesebb is, mint a boltban kapható kemikáliák.