Provident
blog

Mit főzzünk húsvétra? Sütemények, saláták és sonkák minden mennyiségben

A húsvét az egyik legszebb tavaszi ünnep, amikor a családok összegyűlnek, és a közös étkezések középpontjában a finom, hagyományos ételek állnak. Az ünnepi asztal megtervezése sokszor kihívást jelenthet, hiszen szeretnénk, ha mindenki találna kedvére való fogást. Ebben a cikkben ötleteket adunk süteményekhez, salátákhoz és sonkákhoz, hogy az idei húsvét igazán emlékezetes legyen.

A tojásos receptekről most nem térünk ki részletesebben, mert már korábban írtunk erről egy szuper cikket: 10 tojásos recept húsvétra. Most pedig térjünk rá az ünnepi menü többi elemére!

Sütemények: Édes kényeztetés az ünnepi asztalon

Citromos-kókuszos húsvéti torta

Citromos kókuszos torta

Ez a könnyed torta frissítő ízvilágával tökéletes választás a tavaszi ünnepekre. A citrom és a kókusz harmóniája garantáltan elvarázsolja a vendégeidet.

Hozzávalók:

  • 3 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 csésze vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 és 3/4 csésze cukor
  • 5 tojás
  • 1/2 csésze kókuszreszelék
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csésze tej

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és vajazz ki egy tortaformát.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.
  3. Egy másik tálban habosítsd fel a vajat a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat.
  4. Keverd bele a citromhéjat és -levet, majd fokozatosan adagold hozzá a száraz hozzávalókat és a tejet felváltva.
  5. Végül szórd bele a kókuszreszeléket, és óvatosan keverd össze.
  6. Öntsd a masszát a formába, és süsd kb. 40 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy elkészült-e.
  7. Miután kihűlt, kend meg mascarpone krémmel, és díszítsd színes csokoládé tojásokkal.

Húsvéti répatorta mascarpone krémmel

A répatorta igazi klasszikus húsvéti sütemény. Nemcsak finom, hanem egészségesebb is lehet, ha kevesebb cukrot használsz hozzá.

Hozzávalók:

  • 2 csésze reszelt répa
  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze barna cukor
  • 1/2 csésze olaj
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1/2 csésze darált dió vagy mogyoró

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • Vanília kivonat (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy nagy tálban keverd össze az olajat és a barna cukrot, majd egyenként add hozzá a tojásokat.
  3. Keverd bele a reszelt répát és a darált diót vagy mogyorót.
  4. Egy másik tálban vegyítsd el a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és sót.
  5. Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat az olajos-répás keverékhez.
  6. Öntsd egy kivajazott tortaformába, és süsd kb. 35 percig.
  7. Miután kihűlt, kend meg mascarpone krémmel, és díszítsd dióval vagy marcipánrépákkal.

Saláták: Könnyű és friss fogások

Epres kecskesajtos saláta

Epres, kecskesajtos saláta

Ez az elegáns saláta frissességet hoz az asztalra. Az eper édessége remekül harmonizál a kecskesajt krémességével.

Hozzávalók:

  • Vegyes salátalevelek (pl.: rukkola, madársaláta)
  • Friss eper (kb. 200 g)
  • Kecskesajt (100 g)
  • Pirított mandula vagy dió (50 g)
  • Mézes-citromos öntet:
    • 2 evőkanál méz
    • Fél citrom leve
    • Kevés olívaolaj
    • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Mosd meg alaposan az epret és szeleteld fel vékonyan.
  2. Helyezd el egy nagy tálban a salátaleveleket.
  3. Szórd rá az epret és morzsold rá a kecskesajtot.
  4. Pirítsd meg enyhén a mandulát vagy diót egy száraz serpenyőben, majd szórd rá.
  5. Az öntetet keverd össze egy kis tálban, majd locsold meg vele a salátát közvetlenül tálalás előtt.

Klasszikus majonézes burgonyasaláta

A burgonyasaláta elengedhetetlen része az ünnepi menünek – különösen akkor, ha sonkával kínálod.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 3 dl majonéz
  • 2 dl tejföl
  • Só, bors ízlés szerint
  • Apróra vágott lilahagyma (1 fej) vagy csemegeuborka (100 g)
  • Mustár (1 teáskanál)

Elkészítés:

  1. Főzd meg héjában a burgonyát enyhén sós vízben.
  2. Miután kihűlt, hámozd meg és vágd kockára.
  3. Keverd össze egy nagy tálban a majonézt, tejfölt és mustárt, ízesítsd sóval és borssal.
  4. Add hozzá az apróra vágott hagymát vagy uborkát (vagy mindkettőt), majd forgasd bele óvatosan a burgonyát.
  5. Hűtsd le néhány órára tálalás előtt.

Sonkák: Az ünnepi asztal sztárjai

Narancsos-mustáros mázas sonka

Narancsos-mustáros mázas sonka

Ez az édeskés-fűszeres mázas sonka igazi különlegesség lehet az ünnepen.

Hozzávalók:

  • 2 kg Füstölt sonka
  • 4 evőkanál narancslekvár
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál barna cukor
  • Szegfűszeg (opcionális)

Elkészítés:

  1. Áztasd be előző este hideg vízbe a füstölt sonkát (különösen akkor fontos ez lépés, ha nagyon sós).
  2. Másnap friss vízzel öntsd fel egy nagy fazékban úgy, hogy ellepje.
  3. Lassú tűzön főzd puhára (kb. másfél-két óra).
  4. Miután megfőtt, hagyd kissé kihűlni.
  5. Keverd össze egy tálban a narancslekvárt, mustárt és barna cukrot.
  6. Kend be vele alaposan a sonka tetejét.
  7. Tedd sütőbe (200 fokon), és süsd kb. fél órán át úgy, hogy időnként újra kend át mázzal.

A húsvét remek alkalom arra, hogy összegyűljön körülötted családod és barátaid köre – ehhez pedig elengedhetetlen egy jól összeállított ünnepi menü! Legyen szó édes süteményekről, friss salátákról vagy zamatos sonkákról – ezekkel az ötletekkel garantáltan sikered lesz!

Jelen cikk részben mesterséges intelligencia (Perplexity) által generált tartalom, nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.