Provident
blog

Mosás piktogram kisokos: mit jelentenek a mosás jelek a címkéken?

Biztosan veled is előfordult már, hogy betetted az egyik kedvenc ruharabodat a mosógépbe, majd egy összement vagy elszíneződött, az eredetire alig hasonlító textíliát emeltél ki a mosás végén. Ilyen balesetek sajnos előfordulnak, ha nem követjük a ruhák címkéjén található instrukciókat! Például, hogy hány fokon, milyen programon, kézzel vagy géppel célszerű mosni az adott darabot, illetve mire kell figyelni a szárítás vagy vasalás során. Cikkünkből most mindent megtudhatsz a legfontosabb mosás jelekről, hogy a legnagyobb gondossággal varázsolhasd tisztává pamut pólóidat, farmerjaidat, ágyneműidet, törölközőidet, selyem vagy gyapjú ruhaneműidet.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért fontos odafigyelni a mosás jelekre?

A hőmérséklet és a mosási program helyes beállítása kulcsfontosságú annak érdekében ne károsodjanak ruhadarabjaink. Túl magas hőmérsékleten egyrészt összemehetnek, valamint durva tapintásúvá válhatnak a textíliák, másrészt a színek is fakulhatnak. Az ilyen károk elkerülése érdekében fontos áttanulmányozni a címkéken található mosás jeleket.

A mosás piktogramok ráadásul rengeteget spórolhatnak neked, mivel ha betartod a mosási előírásokat, megelőzheted kedvenc ruháid kopását, így hosszabb ideig élvezheted őket, kisebb vagyont megtakarítva.

A megfelelő mosási módszer és program kiválasztása és betartása emellett hozzájárulhat a környezetvédelemhez is. Például ha alacsonyabb hőmérsékleten megy a mosógép, kisebb lesz az energiafelhasználás, ezáltal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás is. Az áram számláról már nem is beszélve!

Provident tipp: Szeretnéd Te is álmaid fürdőszobájában tisztává varázsolni ruháidat? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Mit jelentenek az egyes mosás piktogramok? Jöjjön a textil KRESZ kisokos!

Minden egyes ruhában és egyéb textílián – pl. függöny, törölköző, ágynemű – egy  bevarrt címke jelzi a származási országot és az anyagösszetételt, amelyeket kötelező feltüntetni. Ezen kívül az ajánlott kezelési útmutatót a mosásra, fehérítésre, szárításra, vasalásra és vegytisztításra vonatkozóan. A piktogramok lehetnek európai, amerikai vagy épp kínai szabvány szerintiek attól függően, hogy hol gyártották az adott darabot. 

Lássuk most, hogy milyen az Európai Unióban elfogadott szimbólumokkal találkozhatsz!

Mosás ikonok

A ruha géppel nem mosható. Kézi mosás megengedett, kézmeleg – kb. 30-40 °C-os – vízben.
Ez a szimbólum jellemzően az olyan kényes anyagból készült ruhadarabokon szokott szerepelni, mint pl. a selyem vagy a gyapjú.

NEM ÁRT TUDNI: Biztonságos lehet a gépi mosás a “kézi mosás” ciklus beállításával, ha a gép rendelkezik ilyennel, de ügyelni kell a ruhadarab védelmére. Használj ilyen esetben mosózsákot!
A ruha maximum 30°C-on, normál programon mosható. 

Attól függően, hogy a kád ikonban milyen hőmérséklet szerepel, ezt kell követi a mosás során (pl. 40°, 60°, 90°).
A ruha mosógépben, kímélő programon mosható. (A kád ikonban feltüntetett hőfokon)
A ruha nem mosható, kizárólag vegyileg tisztítható.

JÓ, HA TUDOD: A cipő mosás mosógépben egy sarkalatos kérdés lehet, a cipőkben ugyanis nem szokták feltüntetni a ruhákban található címkéket. Ilyenkor elsősorban azt kell megnézni, hogy milyen anyagból készült a lábbeli. Amennyiben szövet vagy textil, akkor ki lehet mosni, érdemes például a műszálas ruhákhoz alkalmas programot választani. De ha például bőrből vagy velúr a felsőrésze, semmiképp sem szabad mosógépbe tenni!

Fehérítés jelek

Ha fehérítőt szeretnél használni, akkor mindig jó áttanulmányozni a címkét, mert a ruha anyaga sok esetben nem teszi lehetővé a fehérítő vagy bizonyos vegyszerek használatát. Talán már te is jártál úgy, hogy a klórtól besárgult kedvenc fehér pólód. Hogy mindezt elkerüld, nem árt ismerni ezeket a szimbólumokat!

Fehérítőszer vagy fehérítőszert tartalmazó mosószer nem használható a textília tisztítása során. 
A ruha klór- és oxigénalapú fehérítőszerrel egyaránt mosható.
A ruha klóralapú fehérítőszerrel nem mosható.
A ruha oxigénalapú fehérítőszerrel mosható,  de klórtartalmú mosószer nem.

Szárítás jelek

A mosás mellett a szárítási folyamat is nagyon fontos annak érdekében, hogy ne sérüljenek a ruhadarabok, textíliák. Amennyiben nincsen megfelelően beállítva a szárító hőmérséklete, egyes darabok összemehetnek.

A ruha szárítógépben bármilyen hőfokon szárítható. 
A ruhát tilos szárítógépben szárítani!
A ruha szárítógépben hőfok nélkül szárítható.
A ruha szárítógépben alacsony hőmérsékleten szárítható.
A ruha szárítógépben közepes hőmérsékleten szárítható.
A ruha szárítógépben magas hőmérsékleten szárítható.
A ruha kíméletes programon, közepes hőfokon szárítható.

TIPP: Ez segít eltávolítani vagy csökkenteni a gyűrődéseket a szintetikus szálakból készült szöveteknél. Használható egyes természetes szálas, könnyen gyűrődő szövetek szárítására is.
A ruha kíméletes programon, alacsony hőfokon szárítható. 
JÓ, HA TUDOD: Ez a legbiztonságosabb olyan textíliák esetén, amelyek hajlamosak összemenni.
A ruhanemű fektetve szárítható.
A ruha felakasztva, szabad levegőn szárítható.
A ruhát zárt térben, felakasztva szabad szárítani.
A ruha árnyékban szárítandó.

Vasalás jelek

Bizonyos anyagok  tökéletes fényükben pompáznak vasalást követően, azonban a kényesebb, illetve a szintetikus szálakat tartalmazó szövetek nagyon sérülékenyek, ezért gondos odafigyelést igényelnek. Érdemes mindig ellenőrizni, hogy milyen hőfok ajánlott, hiszen ha túl magas a hőmérséklet, nemcsak kedvenc darabjaid  károsodhatnak, hanem akár a vasalót is tönkreteheted, például ha műszálas anyagot égetsz a talpára. 

A ruha vasalása tilos!
Kizárólag alacsony hőfokon, max. 110°C-on vasalható.
Kizárólag közepes hőfokon, max. 150°C-on vasalható.
Magas hőfokon, max. 200°C-on vasalható.
Gőzölés nélkül vasalható.

Vegytisztításra vonatkozó jelzések

Bizonyos ruhadarabok csak vegyileg tisztíthatók. A címkén ezek részleteivel kapcsolatban is találhatók információk.

Vegyileg nem tisztítható.
Vegyileg tisztítható.
A ruhanemű vegytisztítása során bármilyen vegyszer használható.
A ruha triklóretilénen kivételével bármilyen oldószerrel vegytisztítható.
Kizárólag benzinnel történő professzionális vegytisztítás megengedett.
Nedves tisztítási eljárások alkalmazhatók.

Egyéb jelek

A ruha csavarása tilos!

Mikre érdemes odafigyelni a mosás során?

  • Mindig színek szerint válogasd ki a ruhákat, hogy elkerüld, hogy összefogják egymást!
  • Minden esetben ellenőrizd a ruhák címkéit, hogy megtudd, milyen hőmérsékleten, programon szabad mosni őket, illetve ha csak kézi mosás vagy vegytisztítás ajánlott!
  • Fordítsd ki a ruhákat, hogy megelőzd a színvesztést és a sérüléseket!
  • Válassz megfelelő mosószert a ruhák anyagának, színének és a szennyeződés típusának megfelelően!
  • Az elasztikus anyagból készült darabok különleges kezelést igényelnek, kerüld a magas hőmérsékletet és a szárítógépet!
  • Zárd a gombokat és húzd fel a cipzárakat, hogy ne okozzanak sérüléseket más ruháknak!

Mit, milyen hőmérsékleten moss?

20–30 °C – Kímélő mosás

Bizonyos anyagok még a legkisebb hőhatásra is érzékenyebbek lehetnek. Ezért a selyem illetve gyapjú mosás során ajánlott az óvatosság. Érdemes langyos, 20-30 fok körüli hőmérsékletet választani, hogy megakadályozd az anyag zsugorodását, emellett olyan mosószert használj, amely kevés lúgot tartalmaz!

Hogy biztosra menj, ideálisabb kézzel mosni, sok esetben akkor is, ha gépi mosás is lehetséges. Dörzsölés helyett célszerű finom nyomkodást alkalmazni, hogy minél inkább megőrizhesd a szövet épségét.

30-40 °C – Kevésbé szennyezett ruhákhoz

Ez a hőfok elsősorban pamut, len és műszálas ruhák, textíliák esetén ajánlott. Ajánlott a sötét vagy színes ruhákat is 30-40 fokon mosni, mert magasabb hőmérsékleten ereszthetik a színüket. Ráadásul a mosószerek többsége ezen a hőmérsékleten a leghatékonyabb. Sőt, az energiafelhasználás itt a legoptimálisabb, így sokat tehetsz a bolygó védelméért is.

A ruhák mellett a függöny mosás, illetve a nem túl szennyezett párna mosása is tökéletes lehet.

60–95 °C – Fertőtlenítés

A forró víz a megfelelő mosószerekkel és programmal elpusztítja a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat, valamint szagtalanít. Figyelni kell azonban arra, hogy nem kíméli a szöveteket, ezért csakis akkor most nagyon magas hőfokon, ha nagyon szennyezett vagy természetes szálakból készült, és nem színezett darabokról (pl. pamut, len, vászon) van szó. Ilyen lehet a törölköző mosás, a konyharuhák tisztítása vagy az ágynemű mosás.

Te ellenőrizni szoktad a mosás piktogramokat? Írd meg nekünk kommentben!