Provident
blog

Mosógép tisztítása házilag – hasznos tippek és trükkök

A mosógép a háztartás egyik legfontosabb eszköze: nélküle a ruhák tisztítása sokkal időigényesebb és nehézkesebb lenne. Épp ezért a mosógép időről időre igényel kellő odafigyelést és gondoskodást. A rendszeres tisztítás nemcsak a gép élettartamát növeli meg, hanem a ruhák tisztaságát is biztosítja. Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a mosógép tisztításáról!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A mosógép rendszeres tisztítása elengedhetetlen feladat

Sokszor szabad szemmel nem is látható, hogy a mosógép tisztításra szorul: a csövekben, a szivattyúban, a tömlőben és a fűtőelemeken könnyen láthatatlanul lerakodik a kosz, a por, a mosószer-maradvány és a vízkő, ami pedig hosszú távon igen komoly problémákat okozhat. Nézzük, hogy miért is elengedhetetlen a mosógép rendszeres tisztítása!

  • Higiéniai szempontok miatt: A mosógépben a párás, meleg környezet ideális táptalajt nyújt a baktériumok, a penész és a gombák elszaporodásának. A szennyeződések felhalmozódása miatt a készülék előbb-utóbb kellemetlen szagot fog árasztani magából, sőt akár allergiás reakciókat is előidézhet. 
  • Romlik a készülék hatékonysága: A vízkő és az egyéb lerakódások befolyásolhatják a mosógép hatékonyságát. Például megnőhet a gép energiafogyasztása, de előfordulhat az is, hogy a ruhák mosás után is piszkosak maradnak.
  • Csökkenhet a mosógép élettartama: Rendszeres tisztítás nélkül a mosógép alkatrészei könnyebben elhasználódnak vagy meghibásodnak, így pedig a készülék élettartama jelentősen csökkenhet.

Milyen gyakran kell tisztítani a mosógépet?

A rendszerességen van a hangsúly, ugyanis a gyakori tisztítással számos probléma megelőzhető. Heti egyszer érdemes egy gyors tisztítómosást végezni, ami lényegében egy üres 90°C fokos programot jelent. 

Havonta egy alkalommal iktass be egy alaposabb tisztítást is: töröld át a mosószer-adagolót és a dobot, illetve indítsd el a mosógép leghosszabb programját, a legmagasabb hőfokon valamilyen tisztítószerrel kiegészítve. Tudjuk, hogy a havi takarítás nem mindig valósul meg, viszont három hónapnál soha ne húzd tovább a mosógép tisztítását!

Mik a legjobb módszerek a mosógép tisztításához?

A mosógép tisztításához számos bolti tisztítószert létezik, amik hatékonyan tüntetik el a kellemetlen szagokat, a szennyeződéseket és a vízkövet. A boltokban kifejezetten erre a célra gyártott folyékony tisztítószerek, tisztító tabletták és tisztítókendők közül válogathatsz. Ám nem feltétlen szükséges drága vegyszerekre költened, több alternatív és/vagy környezetbarát házi szert is bevethetsz a mosógép tisztításakor. A jó hír, hogy ezek szinte mind megtalálhatóak a háztartásban.

Mosógép tisztítása ecettel

A mosógép tisztítása ecettel az egyik legismertebb módszer, már a nagymamáink is alkalmazták ezt a házi trükköt. Az ecet egy igazi csodaszer: egyszerre remek fertőtlenítő, vízkőoldó és szagtalanító is. Önts körülbelül 3 dl ecetet a mosógép üres dobjába, majd indítsd el a leghosszabb programot a lehető legmagasabb hőmérsékleten. Fontos tudni, hogy az ecet károsíthatja a mosógép különböző alkatrészeit, ezért óvatosan kell bánni vele, ne minden egyes alkalommal ezt a módszert alkalmazd!

Mosógép tisztítása szódabikarbónával

A mosógép tisztítása szódabikarbónával egy újabb nagyszerű megoldás, ha költséghatékony és környezetbarát módon szeretnél megszabadulni a szennyeződésektől. A szódabikarbóna hatása lényegében megegyezik az ecetével: eltünteti a kellemetlen szagokat, a koszt és a vízkövet is. Szórj a dobba egy csésze szódabikarbónát és indíts el egy legalább 60°C fokos mosást.

Mosógép tisztítása ecettel és szódabikarbónával

A még tökéletesebb eredmény érdekében akár kombinálhatod is az ecetet és a szódabikarbónát egymással. Ebben az esetben tegyél fél csésze szódabikarbónát a mosószer-adagolóba, az öblítő rekeszt pedig töltsd tele ecettel. Ezután kapcsold be 90°C fokon a leghosszabb mosási programot. 

Mosógép tisztítása citromsavval

A mosógép tisztítása citromsavval is lehetséges, ugyanis az remekül oldja a vízkövet és a mosószer-maradványokat, megszünteti a szagokat és elpusztítja a baktériumokat. Az üres dobba önts bele körülbelül 2,5 dkg citromsavat és izzítsd be a gépet egy 60°C fokos mosásra. A citromsavval is óvatosan kell bánni, mert hasonlóan az ecethez, károsíthatja a gumi alkatrészeket.

Mosógép tisztítása trisóval

A makacs szennyeződések és vízkő ellen rendkívül jó megoldás az olcsón beszerezhető trisó, ami rendkívül jó zsíroldó és egyben vízlágyító is. Ez a módszer szintén nagyon egyszerű: tegyél három evőkanálnyi trisót a mosószer-adagolóba, kettőt pedig a dobba, és indítsd el 90°C fokon a készüléket. A mosógép tisztítása trisóval elegendő évente egy vagy két alkalommal.

Mosógép tisztítása mosogatógép tablettával

A mosógépet akár mosogatógép tablettával is kitakaríthatod. Nincs más dolgod, mint egy tablettát a mosószer-adagolóba tenni és bekapcsolni a leghosszabb programot a legmagasabb hőfokon. A mosogatógép tabletta eltávolítja a lerakódásokat, a koszt és a zsírt is. Ha lejárt a mosás, akkor mindenképp töröld át egy nedves ronggyal a mosógép belsejét. 

Bármelyik módszert is választod, a takarítás végén érdemes elindítani egy üres mosást, ami leöblíti az esetleges tisztítószer-maradványokat. 

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Mit mivel? – az alapvető mosógép tisztítási tudnivalók

Mi a legjobb megoldás a penészes mosógép tisztítására?

A penész sajnos könnyen megjelenhet a mosógépben a meleg és nedves közeg miatt – különösen, ha sokszor mosol alacsony, 30-40°C hőfokon. A legtöbbször a mosószer-adagolóban és a tömítésnél jelentkezik, de máshol is előfordulhat a mosógépen belül. 

A penész ellen az ecet és a trisó is használható, de ha bombabiztos módszert keresel, akkor a hipót érdemes bevetned. Önts 2 dl hipót az adagolóba, majd 90°C fokon indítsd el a gépet. Nagyon fontos, hogy ezután mindenképp töröld át a készüléket, és futass le egy vagy akár kettő újabb üres mosást. 

A penész kialakulását megelőzheted, ha kéthavonta elindítasz egy ecetes vagy trisós tisztítómosást a gépben. Emellett fontos, hogy minden egyes mosás után, hagyd nyitva a készülék ajtaját és az adagolót, hogy az teljes mértékben kiszáradhasson.

Hogyan fertőtlenítsd a mosógépet?

A mosógép fertőtlenítése a legegyszerűbben bolti tisztítófolyadékkal, ecettel vagy mosogatógép kapszulával kivitelezhető. 

Megelőzésképpen minden héten legalább egyszer indíts el egy hosszabb, 90°C fokos üres mosást, ugyanis már maga a magas hőfok elpusztítja a baktériumokat és fertőtleníti a készüléket. A fertőtlenítéskor gondolj a mosószer-adagolóra is: vedd ki és töröld át alaposan fertőtlenítőszerrel. 

Hirlevel banner BLOG 820x420-1

Hogyan állj neki a mosógép vízkőtelenítésének?

Magyarország legtöbb területén kemény a csapvíz, ami könnyen vízkövet eredményezhet a mosógép dobjában, a tömlőkben és a fűtőtesten is, mindez hosszú távon a gép hatékonyságát csökkentheti. Pont emiatt különösen fontos odafigyelni a készülék rendszeres vízkőtelenítésére: legalább 3-6 havonta fordíts időt a mosógép vízkőtelenítésére

Az első és legfontosabb szabály a vízkőtelenítéskor, hogy soha ne kapard le a vízkövet, mindig használj valamilyen vízkőoldót. Vehetsz bolti vízkőtisztítót, de ecetet, szódabikarbónát, citromsavat és trisót is használhatsz ebből a célból. 

A legjobb módszer pedig a vízkő megelőzése: a mosások során mindig használj vízlágyítót. A bolti vízlágyítók helyett szódabikarbónát is adagolhatsz a mosószerhez.

Hogyan szüntetheted meg a büdös mosógépet?

A legtöbb esetben a penész, a különféle baktériumok és a gombák a felelősek a kellemetlen szagokért a mosógépben. De akár a túlzott folyékony mosószer használata is állhat a háttérben, ugyanis a mosószer miatt egyfajta nyálka képződik a tömítéseknél és egyéb alkatrészeknél, ami nyirkos, dohos és rossz szagot eredményezhet.

A büdös mosógép problémája szerencsére viszonylag egyszerűen orvosolható. Nem kell mást tenned, csak beindítani egy üres mosást 90 ​​°C fokon, így a bűzös szagért felelős lerakódott szennyeződésektől könnyen megszabadulhatsz. Vagy pedig használhatsz ecetet a kellemetlen szagok elűzéséhez, ugyanis az ecet hatékony szagtalanítóként működik.

Ne feledkezz meg a mosógép alkatrészeinek tisztításáról sem!

A mosógép dob tisztítása

Mosógép dob

A mosógép dobját talán a legkönnyebb tisztítani, hiszen a fent leírt módszerek mindegyikével sikeresen megszabadulhatsz a bosszantó szennyeződésektől. Egyszerűen csak tedd bele a dobba vagy a mosószer-adagolóba a kiválasztott tisztítószert és indítsd el gépet.

Az öblítő- és mosószertartály tisztítása

Mosószer tartó tisztítása

Az öblítő- és mosószertartályt a tisztítás előtt mindig vedd ki a helyéről. (Ha esetleg nem tudod hogyan, akkor a gép használati utasításában biztosan megtalálod, miként lehet sérülés nélkül kiszedni az adagolót.) 

Az első lépés, hogy öblítsd át az adagolót forró vízzel, majd egy régi fogkefe segítségével dörzsöld át körültekintően. Ha nagyon koszos, akkor áztasd be fél órára ecetes-szódabikarbónás vízbe, végül öblítsd le és töröld át.

A szűrő és a szivattyú tisztítása

Mosógép szűrő tisztítása

A mosógép takarításakor az egyik legfontosabb feladat a szűrő és a szivattyú tisztítása, ugyanis különféle meghibásodásokhoz vezethet, ha a szűrő eltömődik. A szűrőt általában a mosógép elején, alul találod. 

A tisztításhoz készíts elő egy lavórt, teríts le a földre egy rongyot vagy törölközőt, majd lassan nyisd ki a szűrő ajtaját. Húzd ki a benne található csövet és a dugó eltávolításával engedd ki a felesleges vizet. Ha az összes víz kifolyt, akkor vedd ki a szűrőt és öblítsd át. Mielőtt visszatennéd a tiszta szűrőt, szedj ki mindent a nyílásból – papírzsepi, apró érmék és egyéb kosz is feltorlódhat itt. Végül helyezz vissza mindent és zárd be a kis ajtót.

A szűrőt és a szivattyút negyedévente legalább egyszer tisztítsd meg. Ha esetleg gyakran mosol takarókat, szöszös pulóvereket, vagy van otthon háziállatod, akkor érdemes ennél gyakrabban ránézni a szűrőre.

Ne csak a mosógép belsejének a tisztítására fordíts időt, hanem a készülék burkolatát és a kezelőpanelt is rendszeresen töröld át nedves ronggyal. 

Az elöltöltős és felültöltős mosógép tisztítása: van különbség?

Az elöltöltős és a felültöltős mosógép tisztításának módszerei megegyeznek: az ecet, szódabikarbóna, citromsav, trisó és a mosogatógép tabletta mindkettő készüléknél rendkívül hatékony, ha fertőtlenítésről, szagtalanításról és vízkőoldásról van szó.

A különbség a gépek kialakításából fakad:

  • Az elöltöltős mosógépek esetében a mosószer-adagoló könnyebben hozzáférhető, illetve a dobtisztítást is egyszerűbb elvégezni. Az ajtónál lévő tömítésekre viszont kiemelt figyelmet kell fordítani, ugyanis ez a terület hajlamosabb a penészesedésre.
  • A felültöltős mosógépeknél a mosószer-adagolót valamivel bonyolultabb tisztítani – különösen a tartályok belsejét –, épp ezért könnyebben penészesedik. A mélyen ülő dobot pedig kicsit nehézkesebb áttörölni, de nem lehetetlen. 

A mosógép rendszeres tisztítása elengedhetetlen a higiénikus és hatékony működéshez. Szerencsére azonban néhány egyszerű trükkel, vegyszer nélkül is könnyen és gyorsan megszabadulhatsz a kellemetlen szennyeződésektől. 

A legfontosabb viszont a megelőzés: 

  • minden héten indíts el egy 90°C fokos üres mosást, hogy eltávolítsd a felhalmozódott koszt és baktériumokat,
  • minden mosás után hagyd nyitva a mosógép ajtaját, hogy az szellőzzön és kiszáradjon,
  • negyedévente legalább egyszer tisztítsd át az egész gépet egy tisztítószeres mosással.