Provident
blog
Nyári teendők a kertben

2018-06-04

Szabadon

Nyári teendők a kertben

A napfény és a nyár jó, de mint tudjuk, a jóból is megárt a sok. Most megmutatjuk, mit kell tenned, hogy a kerted teljes szépségében pompázzon a legmelegebb hónapokban, és azok után is. Elő a locsolóval és a fűnyíróval!

Fejnehéz évszak

Legszívesebben hátradőlnél és élveznéd így nyár elején, hogy végre esténként is ki tudsz ülni kellemes kerti melegbe? Az a rossz hírünk van sajnos, hogy el kell napolnod egy kicsit ezt az élményt, mivel a június hagyományosan sok feladatot tartogat a kert tulajdonosok számára. A jó oldal viszont az, hogy aki ezeket elvégzi, nyár közepétől már átadhatja magát a kikapcsolódásnak.

Gyümölcsös

Ha gyümölcsöket termesztesz, a június fontos pontja az évnek, mivel ebben a hónapban zárul a hajtások első növekedés szakasza, majd rögtön el is kezdik begyűjteni a növények és fák a következő évi termés tápanyagait. Vagyis, ha most nem kapja meg a gyümölcsös kert a megfelelő törődést, annak a jövő évi termés fogja a kárát látni. Ennek elkerülése végett ki kell válogatni ilyenkor a zöldhajtásokat, majd el kell végezni a zöldmetszést. A gyümölcsfákon is le kell metszeni a rossz irányba fejlődő hajtásokat.

Talajgondozás

Noha a június a legcsapadékosabb nyári hónap, az ilyenkor jellemző heves záporok és zivatarok önmagukban nem tudják kellő szinten feltölteni a talaj víz készletét, viszont nem egyszer károsítani tudják azt. Ennek megfelelően az öntözőcsapok hadrendbe állítása lesz az elsődleges feladat, de a locsolás mellett szintén nagyon fontos teendő a gyomirtás. A rapszodikus tavaszi hetek alatt ugyanis jellemzően kikelnek a gyomnövények, amik aztán rengeteg kárt tudnak tenni amellett, hogy esztétikai szempontból sem túl vonzóak a kerti virágok mellett.

Provident tipp

A kertben sok mindent lehet manuálisan végezni, de például a gyomirtás könnyen szélmalom harccá válhat, ha csak egy kis kapával esik neki az ember. A hatékony eszközök és szerek nem olcsóak, de mindenképp megéri beruházni rájuk, mivel hosszútávon rengeteg időt és pénzt lehet spórolni velük. Ha hiányzik hozzá a keret, vegyél fel Provident személyi kölcsönt, melynek itt tudod megismerni a részleteit!

A zöldséges

Ha saját zöldségeket szeretnél termeszteni a kertben, a június az elstartolás hónapja. Innentől kezdve szabadföldön termeszthető a karfiol, a brokkoli, a cékla, a paprika, a tojásgyümölcs, az uborka és a különböző tökfélék, illetve ezek azok a hetek, amikor még van értelme elvetni a zöldbabot, zöldborsót, a kelkáposztát és a karalábét. Jó eséllyel benne vannak azok a zöldségek is ebben a felsorolásban, amik az elképzeléseidben szerepelnek, így ne habozz a mag beszerzésekkel, majd az elvetésekkel sem! Sokáig nem lesz olyan jó időpont ezekhez, mint most.