Provident
blog

Paradicsom befőzése télire: receptek, tippek, tanácsok

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség, mely mind ízeiben, mint tápanyagaiban nagyon értékes. A nyári hónapokban, amikor a termés bőséges és a friss paradicsomoknak szezonjuk van, tobzódhatunk a paradicsomos ételekben. Ahogy azonban közelednek a hideg napok, felmerül a kérdés, hogy miként őrizhetjük meg ezeket a zamatokat, hogy az őszi és téli időszakban is élvezhessük, és ne kelljen a sápadt és ízetlen import paradicsomokra fanyalodni? Cikkünkben most megnézzük, hogy miért jó a paradicsom befőzése házilag, és mik a fortélyai. Valamint mutatunk néhány szuper receptet, hogy megtaláld közöttük kedvencedet!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Paradicsom befőzése házilag: miért érdemes otthon nekiállni?

A nap érlelte zöldség isteni zamatait nem csak nyáron élvezhetjük, ha szánunk rá némi időt, hogy üvegekbe zárjuk, és a gyümölcslekvárok mellett elteszünk egy kis paradicsomot is, akár főzve, akár ecetben, piros vagy zöld formájában. Lássuk most, hogy miért is jó a paradicsom befőzése!

#1. előny: Íz és minőség megőrzése

A házilag befőzött paradicsomok íze és textúrája sokkal jobb, mint a bolti konzerveké. A friss, minőségi zöldség zamatát és tápanyagait megőrizhetjük megfelelő befőzési technikával.

#2. előny: Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat

Ha te magad teszed el a paradicsomot, akkor pontosan tudni fogod, hogy milyen összetevőket és milyen mennyiségben használtál fel, így minimalizálhatod az adalékanyagokat, tartósítószereket, a sót és a cukrot is.

#3. előny: Hosszabb tárolás

A befőzésnek köszönhetően a paradicsom sokkal hosszabb ideig tárolható, így a szezonon kívül is élvezheted ízeit és tápanyagait. Ez különösen hasznos lehet a hidegebb hónapokban vagy olyan időszakokban, amikor csak sápadt és ízetlen zöldségek sorakoznak a boltok polcain.

#4. előny: Kiválóan beilleszthető az étrendbe

A házilag befőzött paradicsomot sokszínűen használhatod a napi étkezések során. Készíthetsz leveseket, szószokat, tésztaételeket, ragukat és még sok más fogást.

#5. előny: Helyi termelők támogatása

Ahhoz, hogy tényleg a legízletesebb paradicsomok kerüljenek az üvegekbe, érdemes a piacon hazai terméket vásárolnod. Ezzel egyrészt a helyi termelőket támogatod, másrészt valóban napsütötte, szabadföldi, zamatos magyar ízeket élvezhetsz a téli hónapokban is.

#6. előny: Spórolhatsz

Amennyiben akkor vásárolsz paradicsomot, amikor szezonja van, sokkal jobb áron juthatsz hozzá kedvencedhez. Különösen akkor takaríthatsz meg sokat, ha nagyobb mennyiségben főzöl be.

Provident tipp: Álmaid konyhájában szeretnél nekiállni a befőzésnek? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Paradicsom befőzése lépésről lépésre

Mielőtt konkrét recepteket mutatnánk, először is nézzük meg, hogy milyen lépésekből áll a paradicsom befőzése.

Első lépés: hozzávalók és kellékek

A paradicsom befőzéséhez az alábbiakra lesz szükséged:

  • érett paradicsomok
  • nagy lábos
  • víz
  • citromsav (opcionálisan a tartósításhoz)
  • lezárható befőttes üvegek

TIPP: Hogy ne kelljen rohamléptekkel a boltba szaladni üvegekért és spórolj is, érdemes már az év folyamán felkészülni a befőzési szezonra és gyűjtögetni a befőttes, savanyúságos üvegeket.

Második lépés: A paradicsomok és az üvegek előkészítése

Mosd meg és távolítsd el a paradicsomok szárát. Ha a paradicsom héja vastag, készíts egy kereszt alakú bevágást az aljára, hogy könnyebb legyen lehúzni a héjat a forrázást követően.

A befőttes üvegeket és a kupakokat mosd el alaposan ecetes vízzel, érdemes magas hőmérsékleten sterilizálni is őket, 10 percre 130 fokos sütőbe tenni, hogy teljesen csíramentesek legyenek.

Harmadik lépés: A paradicsomok forrázása

Lábosban forralj vizet, majd a forrásban lévő vízbe 30 másodpercre tegyél bele 2-3 paradicsomot. Ezután azonnal tedd át a paradicsomokat jeges vízbe a főzési folyamatot megállítva.

Negyedik lépés: A héj és magok eltávolítása

Miután a paradicsomok lehűltek, vedd ki őket a jeges vízből, majd óvatosan húzd le a héjukat, és vágd ki a magházukat. Ezután kockázd fel a paradicsomokat, amennyiben a zöldségeket nem egészben szeretnéd eltenni.

Ötödik lépés: Forralás

A paradicsomokat tedd egy nagy lábasba. Magas hőmérsékleten forrásig kevergesd, majd főzd takaréklángon nagyjából fél órát alkalmankénti kavarással. 

TIPP: Adhatsz hozzá sűrített citromsavat, hogy segíts a tartósításban. A citromsav különösen akkor fontos, ha alacsony savtartalmú paradicsomot használsz.

Hatodik lépés: Az üvegek előkészítése

Miután a paradicsomok megpuhultak, kanalazd őket óvatosan az előkészített befőttes üvegekbe, ügyelve arra, hogy ne töltsd túl őket. Mindig hagyj egy kis helyet a tetejükön. Zárd le a befőttes üvegeket.

Nyolcadik lépés: Dunsztolás

Hogy a paradicsomokat hosszú ideig el tudd tárolni, tedd a kész üvegeket száraz dunsztba. Vedd körbe őket meleg pokrócokkal, és legalább 48 óráig hagyd őket benne. Ilyenkor még maga a befőtt hője sterilizál, ezért is fontos, hogy minél hosszabb ideig dunsztold.

Kilencedik lépés: Tárolás

A befőttes üvegeket tedd tiszta, száraz, sötét helyre.  Most már élvezheted a saját készítésű paradicsom befőtt ízeit az év bármely szakában! Az elkészített paradicsomok több hónapig eltarthatók, és tökéletes kiegészítői lehetnek számos ételnek, levesnek, szósznak vagy salátának.

Paradicsom befőzése receptek

És akkor jöjjön most néhány szuper paradicsom befőző recept, hogy megtaláld a kedvencedet. Ahogy azt már az előbbiekben részleteztük, az üvegeket minden esetben sterilizálni kell, mielőtt betöltjük a paradicsomot, és a dunsztolás, tárolás is azonos a receptek esetében.

Paradicsom befőzése tartósítószer nélkül

Paradicsom befőzése egyszerűen

A paradicsom befőzése gyorsan is lehetséges ezzel a szuper recepttel.

Hozzávalók:

  • paradicsom (tetszőleges mennyiség)
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat mosd meg, távolítsd el a szárukat, majd reszeld le őket, így könnyedén eltávolítható a héj előzetes forrázás nélkül.
  2. A paradicsomot ezután tedd egy nagy lábosba és forrald fel.
  3. Miután felforrt, vedd takaréklángra és főzd még 10 percig.
  4. Még forrón töltsd üvegekbe és vékonyan önts rájuk olívaolajat, majd mehetnek a dunsztba.

Paradicsom befőzése turmixolva: sárga paradicsom befőzése

Ez egy igazán izgalmas recept, melyből mennyei sárga paradicsomlé készíthető télire.

Hozzávalók:

  • 3,5 kg sárga paradicsom
  • 1 ek. só

Elkészítés: 

  1. A paradicsomokat alaposan mosd meg.
  2. Ezután tedd be bele egy nagy lábosba és magas hőmérsékleten forrald fel, majd tedd takaréklánga és addig főzd, míg a paradicsomok szét nem esnek.
  3. Majd tedd őket robotgépbe és pépesítsd.
  4. Ezt követően a pürét öntsd vissza a lábosba és add hozzá a sót, majd főzd még 5-10 percet. 
  5. Kanalazd üvegekbe és dunsztold.

Darabos paradicsom befőzése (paradicsom befőzése héjastól)

Ez is egy végtelenül egyszerű recept! Vegyél tetszőleges mennyiségű érett paradicsomot, mosd meg őket és távolítsd el a szárukat. Majd darabold fel a paradicsomokat, és egy nagy lábosban főzd 20 percig. Miután üvegbe tetted őket, szintén jöhet a dunszt.

Paradicsom befőzése sütőben

Ha nem szeretnél a fazék mellett álldogálni, jöjjön egy nagyszerű sütőben készíthető változat.

Hozzávalók:

  • 5 kg paradicsom
  • 1,5-2 dl olívaolaj
  • fűszerek (használhatsz oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet ízlés szerint)
  • 1 fej fokhagyma

Elkészítés: 

  1. Alaposan mosd meg a paradicsomokat és kockázd fel, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
  2. Locsold meg az olívaolajjal, és szórd meg a fűszerekkel a paradicsomokat, dugdosd közéjük a fokhagyma gerezdeket.
  3. Ezután told sütőbe és 100 fokon süsd 5 órán keresztül. A tepsit nem kell letakarni.
  4. Miután elkészült, távolítsd el a fokhagyma gerezdeket, illetve ha friss fűszer ágakat használtál, azokat is.
  5. Akár egyben, akár pürésítve is elteheted az üvegekbe, majd dunsztold.

Paradicsom télire: egyéb módszerek

A paradicsomot nem feltétlenül kell főznünk ahhoz, hogy télen is élvezzük csodálatos ízvilágát.

Paradicsom fermentálása

A paradicsom fermentálása egy izgalmas és egészséges módszer, amelynek eredményeként erjesztett paradicsomokat kapunk, amelyek bővelkednek probiotikumokban és enzimekben. Az erjesztés során a paradicsomok textúrája és íze is változhat, így ez a módszer új és izgalmas ízkombinációkat eredményezhet. Ha például szereted a kovászos uborkát, akkor ez is az egyik nagy kedvenced lesz.

Hozzávalók:

  • érett paradicsomok (tetszőleges mennyiségben)
  • víz
  • tengeri só (nem jódozott)
  • friss fűszerek ízlés szerint (pl. fokhagyma, bazsalikom, rozmaring, vagy más kedvenc fűszerek)
  • savanyúság leszorító 

Elkészítés: 

  1. Mosd meg a paradicsomokat, majd távolítsd el a szárukat. Készítsd elő a befőttes üvegeket.
  2. Vágd fel a paradicsomokat kisebb darabokra, vagy hagyd egészben, attól függően, milyen méretűeket szeretnél.
  3. Tegyél egy adott mennyiségű paradicsomot az üvegek aljára. Helyezz rájuk friss fűszereket, például fokhagymát, bazsalikomot vagy rozmaringot. 
  4. Folytasd a paradicsom és a fűszerek rétegezését, amíg az üveg megtelik. 
  5. Közben forrald fel a vizet és add hozzá a sót úgy, hogy 1 literhez nagyjából 20 g só kerüljön.
  6. Ügyelj arra, hogy a paradicsomokat megfelelően préseld le az edényben, és hogy a víz teljesen ellepje őket. Helyezz rájuk savanyúság leszorítót úgy, hogy az ne érjen az üveg tetejéig, különben nem tudod lezárni.
  7. Mielőtt rácsavarnád a kupakot az üvegre, győződj meg róla, hogy a paradicsomot mindenhol éri a víz.
  8. Ezután az üvegeket tedd 20-22 fokos napfénytől védett helyre.
  9. Naponta 1-2-szer picit lazíts az üvegek fedelén, hogy a keletkező szén-dioxid el tudjon távozni.
  10.  A megmaradt a sós levet mindig tedd el hűtőbe, hogy szükség esetén pótolni tudd az erjedés során eltávozó folyadékot.

JÓ, HA TUDOD: Az erjedési idő hossza függ a környezeti hőmérséklettől és az ízlésedtől. Általában 3-7 napig tart, de az ízek erősségének és a paradicsomok méretének fényében változhat. Figyeld a paradicsom színét és állagát, és amikor már látod, hogy fehéres, tedd hűtőbe, ezzel lassítva a további folyamatot.

A paradicsom fermentálása nemcsak ízletes, hanem egészséges probiotikumokban gazdag ételt eredményez. Kísérletezz a fűszerezéssel és a fermentálási idővel, hogy a leginkább az ízlésednek megfelelő paradicsomokat fogyaszthasd.

Zöld paradicsom savanyúság készítése

És a fermentálás után végül lássunk egy isteni ecetes savanyúság receptet is.

Hozzávalók:

  • 3 kg zöld paradicsom
  • 4 dl ecet
  • 1,5 ek só
  • 20 dkg cukor
  • 2 liter víz
  • 2 fej vöröshagyma felkarikázva
  • 2 fej fokhagyma gerezdekre szedve
  • 5 szál friss vagy szárított kapor
  • 1 csomag egész bors
  • 1 csomag mustármag

TIPP: Ha kicsit pikánsabbá szeretnéd tenni a savanyúságot, akkor tehetsz bele akár tormát vagy csípős paprikát is.

Elkészítés:

  • A paradicsomokat alaposan mosd meg.
  • A megtisztított és sterilizált üvegek aljára tegyél 2-3 hagymakarikát, 2-3 fokhagyma gerezdet, 1-1 kaprot, teáskanálnyi mustármagot és szemes borsot, majd ezekre rakd rá a paradicsomot.
  • Ha megbolonbítanád tormával vagy csípős paprikával, ezeket az üveg közepére helyezd.
  • A savanyúság levéhez forrald fel a vizet az ecettel, a sóval és a cukorral, majd öntsd rá a paradicsomokra úgy, hogy ellepje őket.
  • Zárd le az üvegeket, majd tedd őket száraz dunsztba, amíg kihűlnek.

Te milyen módszert használsz a paradicsom befőzéséhez? Írd meg nekünk kommentben!