Te is a borozás szerelmese vagy? Függetlenül a tértől, nekünk is lehet otthon egy olyan helyiségünk, egy kisebb rész a lakásunkban, ami ideális arra, hogy éljünk a szenvedélyünknek, és ott tároljuk a kedvenc borainkat. Ez lehet kisebb – nagyobb, vagy éppen csak egy borhűtő és a kedvenc , cikkünkben összegyűjtöttük azokat a lehetőségeket, amelyek költséghatékonyan segítenek még teljesebbé tenni a lakhelyünkhet.

Bor tárolására alkalmas helyiség kialakítása

A szuterén és a pince gyakori kiegészítői házaknak, így, ha egy régebbi házat vásároltunk, mi magunk is tapasztalhattuk, hogy nem csak lehetséges, de megannyi áldásos hozadéka van annak, ha „lefelé” építkezünk. Ezek a helyiségek nem csak hűvösebbek és sötétebbek, ami csak jót tesz a borainknak, de úgymond szem előtt sincsenek, így nyugodtan elrejtőzhetünk a világ zajai elől.

 

Egy házi borozó a szuterénban? Miért is ne!

Egészen könnyen kialakíthatjuk a saját boros helyiségünket, már költséghatékonyan is. Lehetőség szerint válasszunk egy tágasabb teret, annak érdekében, hogy ne úgy kerülgessük a borokat, mintha hímestojások lennének. A leghangulatosabb megoldás, ha téglával rakjuk ki, amit akár már rusztikus bontott téglából is megtehetünk. Kifejezetten praktikus lesz, már csak azért is, mert a téglákból bor tárolására alkalmas polcot is felépíthetünk.

baráti és családi összejövetelek helyszíne is lehet a saját borozónk, ha ellátjuk a megfelelő világítással, valamint egy praktikus asztallal és kényelmes székekkel is. Ne feledkezzünk meg persze a megfelelő eszközökről se, mint a vörös-, és a fehérboros poharak, a dekantáló, a dugóhúzó és a drop stop!

Ezeknek a beszerzése sem olcsó mulatság, de alapos utánajárással költséghatékonyan oldhatjuk meg a vásárlásunkat. Dekantáló edényt ugyanis már 1000 Ft körül tudunk venni, ahogyan dugóhúzóból is találunk ezer forint alatti és többezer forintos verziót is. A borospoharunk lehet univerzális is, tehát fehér- és vörösbor fogyasztására egyaránt alkalmas, de, ha szeretnénk külön szettet a két féle italnak, arra kell figyelnünk, hogy a vörösökhöz egy öblös talpas poharat vásároljunk, míg a fehérekhez egy karcsúbb, a tulipánhoz hasonlítható poharat érdemes választani. Ezeknek darabja 500 Ft körül kezdődik, de akár több ezer is lehet a gyártótól függően. A drop stop, ami segít szakszerűen és csepegésmentesen kitölteni a borunkat pedig már párszáz forinttól kapható.

 

Lakásban is elkell egy jó borhűtő

Amennyiben nincs lehetőségünk egy hűvösebb szobát, pincét vagy szuterént beépíteni, esetleg lakásban élünk, akkor sem jelenthet problémát a bor helyes és kényelmes tárolása! Vásároljunk egy borhűtőt, ami nem csak hasznos, de kifejezetten mutatós darabja lehet a konyhánknak. Emellé már igazán nem kell más, mint egy fotel és néhány nyugodt perc, amikor élvezhetjük a kedvenc borainkat.

Ha szükséged lenne néhány tippre azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj borhűtő vásárlásakor, olvasd el korábbi cikkünket a témában!

 

Töltsd fel a készleteidet a magyar borvidékeken!

A borospincédnek vagy a borhűtődnek nem is lehetne nagyobb ékessége egy – két olyan palackbor, amit egy borozással egybekötött kiránduláson szereztél be.

Egy korábbi cikkünkben már összefoglaltuk, hogy hová érdemes betérni a szekszárdi borvidéken, merre érdemes elindulni a Balatonnál, de persze a tokaji borok se maradhattak ki a sorból.

 

Te hol tárolod a boraidat és hol szeretsz borozni?