Pizzatészta készítése otthon: titkok, tudnivalók, receptek
Ha eddig még csak kacérkodtál a gondolattal, hogy belevágj az otthoni pizzasütésbe, akkor most egy izgalmas kalandra hívunk! Pizzatésztát készíteni nemcsak egy gasztronómiai kihívás, hanem egy kellemes és kreatív időtöltés is. A házilag készített pizzatészta frissessége és íze messze felülmúlja a bolti változatokat, és ha igazi mesterévé válsz, garantált, hogy kedvenc pizzázódat is magad mögé utasítod az ízversenyben. Cikkünkből most mindent megtudhatsz a pizzatészta készítésének fortélyairól. Megismerheted a legjobb pizzatészta recepteket, valamint néhány hasznos tippet a tökéletes eredmény eléréséhez.
Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.
A legfontosabb alapanyagok a pizzatészta készítéséhez
Minden nagyszerű pizza a kiváló pizzatésztával kezdődik. Akár a vékony és ropogós, akár vastag és puha szélűt pizzák szerelmese vagy, fő alapanyagaikban nem különböznek az egyes változatok.
Öt fontos összetevőre lesz szükséged a pizzakészítéshez:
- Liszt – Érdemes kifejezetten pizzalisztet választanod, amit 00-ás lisztnek is szoktak nevezni és különbözik a hagyományos búza finomliszttől. A legjobb minőségű búzaszemekből készítik és többször átszitálják, ennek köszönhetően a tészta sokkal rugalmasabbá válik, könnyen gyúrható lesz és nem fog ragadni.
- Élesztő – Használhatsz friss élesztőt, de akár élesztő port is a tésztához. Mindkettő jól működik. Az élesztő felelős azért, hogy szépen megkeljen a tészta és könnyű legyen az állaga.
- Víz – A pizzatésztához langyos vízre lesz szükséged. Ne legyen se túl hideg , se túl meleg, mert utóbbi megöli az élesztődet. Nagyjából 37-43 °C ideális.
- Só – A só nélkülözhetetlen az ízek kiemeléséhez.
- Olívaolaj – Néhány evőkanál extra szűz olívaolaj csodálatos ízt ad a tésztának. Ne felejtsd el megkenni a tésztát olívaolajjal, mielőtt a feltéteket rátennéd, ezzel megakadályozhatod, hogy a kéreg átázzon.
És jöjjön még két plusz alapanyag:
- Cukor – Szükséged lesz még egy 1 evőkanál cukorra, mely fokozza az élesztő aktivitását és még puhábbá teszi a tésztát, különösen, ha egy kis olívaolajjal párosítod.
- Kukoricaliszt – A kukoricaliszt nem a tésztába kerül, hanem a pizzasütőt illetve a deszkát érdemes kilisztezni vele. Használhatsz persze pizzalisztet is, de a kukoricaliszta egy kis extra ízt, na és ropogósságot kölcsönöz a pizzatésztának.
Provident tipp: Szeretnél Te is isteni pizzákat sütni álmaid konyhájában? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!
Pizzatészta készítése otthon: a legjobb pizzatészta receptek
Most pedig lássunk néhány szuper receptet, amit feltétlenül érdemes kipróbálnod!
Pizzatészta recept élesztővel: egyszerű pizzatészta
Hozzávalók:
- 300 g pizzaliszt
- 7 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 200 ml langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 – 2 ek. kukoricaliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
- Az élesztőt, cukrot és langyos vizet egy tálban keverd össze. Hagyd pihenni 5-10 percig, hogy dolgozzon az élesztő.
- Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a sót.
- Öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat a liszthez, majd alaposan keverd össze.
- Gyúrd össze a pizzatésztát lisztezett felületen 5-7 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz.
- Ezt követően a tésztát hagyd pihenni legalább 1 órát, amíg a mérete duplájára nő.
- Lisztezd ki a pizzasütő tepsit, nyújtsd ki a tésztát a kívánt vastagságúra, formázd, majd tedd rá a feltéteket és süsd 230°C-on aranybarnára nagyjából 15 perc alatt.
Gluténmentes pizzatészta recept
A pizzatészta készítése természetesen gluténmentes változatban is lehetséges.
Hozzávalók:
- 500 g gluténmentes kenyérliszt
- 450 ml langyos víz
- 7 g élesztő
- 60 ml olaj
- 10 g só
- csipet cukor
- 1 – 2 ek. kukoricaliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
- A lisztet szórd keverőtálba.
- Az élesztőt, a vizet és a cukrot keverd el, majd add hozzá a liszthez az olajjal, és jöhet hozzá a só is.
- Kezdd el összegyúrni és dagasztani a tésztát, amíg teljesen össze nem áll, majd keleszd 50 percig meleg helyen.
- Ezután lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, formázd és tedd pizzatepsibe. Kend meg pizzaszósszal és tedd rá a kívánt feltéteket.
- Told 230 fokra előmelegített sütőbe és süsd nagyjából 15 percig.
Gyors pizzatészta élesztő nélkül
Ha élesztő nélkül szeretnél pizzatésztát készíteni, csak helyettesítsd az élesztőt sütőporral. Ezt a változatot sokkal gyorsabb és egyszerűbb elkészíteni, és finom, puha pizzatészta a végeredmény.
Hozzávalók:
- 280 g pizzaliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 180 ml meleg víz
- 1 – 2 ek. kukoricaliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 230°C-ra.
- Egy közepes méretű tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
- Add hozzá az olívaolajat a száraz hozzávalókhoz, majd lassan öntsd hozzá a meleg vizet. Keverd össze az alapanyagokat, majd amikor a tészta összeáll, kezdd el addig gyúrni, míg sima és rugalmas nem lesz.
- Ha szükséges, szórj még lisztet a munkafelületre, és nyújtsd ki a tésztát a kívánt vastagságúra, majd formázd.
- A tésztát tedd lisztezett pizzasütőbe. Kend meg a pizzatésztát paradicsom vagy tejföl alapú szósszal és add hozzá kedvenc feltéteidet.
- Told a pizzát előmelegített sütőbe, süsd kb. 15 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül, és a feltétek is elkészülnek.
- Vedd ki a sütőből, hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald!
Eredeti olasz vékony pizzatészta recept
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos víz
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A vízben keverd el a cukrot és az extra szűz olívaolajat, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni.
- A lisztet és a sót keverd össze, majd amikor felfutott az élesztő, gyúrd tésztává és dagaszd kézzel kb. 10 percig, hogy tökéletesen sima legyen. Fontos, hogy a tészta ne ragadjon.
- Egy tálat kenj ki olívaolajjal, és tedd bele a tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, takard le és hagyd kelni nagyjából 1 órán át.
- Miután a tészta duplájára kelt, lisztezett felületen dolgozd át alaposan.
- Nyújtsd ki és formázd a tésztát, majd kilisztezett sütőtepsiben előmelegített sütőben 240-250 fokon süsd aranybarnára.
A pizzatésztához házi pizzaszósz is dukál
Nemcsak a pizzatésztát, hanem a pizzaszószt is érdemes házilag elkészíteni, hiszen sokkal finomabb, egészségesebb és ár-érték arányban is olcsóbb, mint a bolti változatok. Emellett nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószert.
A zero waste jegyében ráadásul, ha marad a pizzaszószból, akkor nyugodtan használhatod azt később tésztákhoz, lasagnéhoz. További ételmentés tippeket itt találsz >>
Íme egy szuperegyszerű és finom pizzaszósz recept:
Hozzávalók:
- 1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom vagy 4-5 nagyobb szem friss paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes hagyma apróra vágva
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1/2 teáskanál cukor (opcionális, a paradicsom savanykás ízének kiegyensúlyozására)
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Ha friss zöldséget használsz, először tedd őket forrásban lévő vízbe kb. 1 percig, majd hűtsd le hideg vízben. Hámozd meg a paradicsomokat, távolítsd el a magjaikat és vágd őket apró kockákra.
- Egy közepes méretű serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a finomra vágott hagymát, és párold üvegesre körülbelül 5 perc alatt.
- Keverd hozzá a fokhagymát, az oregánót és a bazsalikomot. Párold még 1-2 percig, amíg illatozni kezd, de ügyelj arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserűvé válhat.
- Ezután keverd hozzá a paradicsomot, majd adj hozzá cukrot, sót és borsot ízlés szerint. Ha friss paradicsomot használsz, forrald 15-20 percig közepes hőfokon, hogy a szósz besűrűsödjön és az ízek összeérjenek. Amennyiben konzerv paradicsomból készíted, elég 10-15 percig főzni.
- Amikor a szósz besűrűsödött, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni néhány percig.
- Majd kend meg alaposan a pizzatésztát és tedd rá a feltéteket.
Elronthatatlan pizzatészta: hasznos tippek, tanácsok
- A pizza alapja a jó tészta, ezért érdemes kikísérletezni akár több receptet is, hogy számodra melyik a legideálisabb változat. Fontos figyelni arra is, hogy a szósz és a feltétek ne áztassák el a pizzát.
- Pizzakészítéskor célszerű dupla adagot begyúrni, a tészta ugyanis hűtőben tárolva két-három napig is eláll, így többször is süthetsz belőle.
- A jó pizzához fontos a magas hőmérséklet. Ideális esetben a pizza tésztája és a feltétek egyszerre sülnek meg. A minimum a 230 fok, de például a híres nápolyi pizza a fatüzelésű kemencékben 485 fokon készül.
- Csak előmelegített, forró sütőbe told be a tésztát.
- A pizzát sütheted akár kemencében, de gáz- vagy elektromos tűzhely is megfelelő a célra. Utóbbi esetében ajánlott légkeverést használni.
- A sütési idő mindig a hőfoktól, valamint a pizza méretétől függ, ez 230 fok esetén nagyjából 15 perc, lényeg, hogy aranybarna legyen a tészta.
Neked melyik a kedvenc pizzád? Írd meg nekünk kommentben!