Provident
blog

Pizzatészta készítése otthon: titkok, tudnivalók, receptek

Ha eddig még csak kacérkodtál  a gondolattal, hogy belevágj az otthoni pizzasütésbe, akkor most egy izgalmas kalandra hívunk! Pizzatésztát készíteni nemcsak egy gasztronómiai kihívás, hanem egy kellemes és kreatív időtöltés is. A házilag készített pizzatészta frissessége és íze messze felülmúlja a bolti változatokat, és ha igazi mesterévé válsz, garantált, hogy kedvenc pizzázódat is magad mögé utasítod az ízversenyben. Cikkünkből most mindent megtudhatsz a pizzatészta készítésének fortélyairól. Megismerheted a legjobb pizzatészta recepteket, valamint néhány hasznos tippet a tökéletes eredmény eléréséhez.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A legfontosabb alapanyagok a pizzatészta készítéséhez

Minden nagyszerű pizza a kiváló pizzatésztával kezdődik. Akár a vékony és ropogós, akár vastag és puha szélűt pizzák szerelmese vagy, fő alapanyagaikban nem különböznek az egyes változatok.

Öt fontos összetevőre lesz szükséged a pizzakészítéshez:

  1. Liszt – Érdemes kifejezetten pizzalisztet választanod, amit 00-ás lisztnek is szoktak nevezni és különbözik a hagyományos búza finomliszttől.  A legjobb minőségű búzaszemekből készítik és többször átszitálják, ennek köszönhetően a tészta sokkal rugalmasabbá válik, könnyen gyúrható lesz és nem fog ragadni.
  2. Élesztő – Használhatsz friss élesztőt, de akár élesztő port is a tésztához. Mindkettő jól működik. Az élesztő felelős azért, hogy szépen megkeljen a tészta és könnyű legyen az állaga.
  3. Víz – A pizzatésztához langyos vízre lesz szükséged. Ne legyen se túl hideg , se túl meleg, mert utóbbi megöli az élesztődet. Nagyjából 37-43 °C ideális.
  4. –  A só nélkülözhetetlen az ízek kiemeléséhez.
  5. Olívaolaj – Néhány evőkanál extra szűz olívaolaj csodálatos ízt ad a tésztának. Ne felejtsd el megkenni a tésztát olívaolajjal, mielőtt a feltéteket rátennéd, ezzel megakadályozhatod, hogy a kéreg átázzon.

És jöjjön még két plusz alapanyag:

  • Cukor – Szükséged lesz még egy 1 evőkanál cukorra, mely fokozza az élesztő aktivitását és még puhábbá teszi a tésztát, különösen, ha egy kis olívaolajjal párosítod. 
  • Kukoricaliszt –  A kukoricaliszt nem a tésztába kerül, hanem a pizzasütőt illetve a deszkát érdemes kilisztezni vele. Használhatsz persze pizzalisztet is, de a kukoricaliszta egy kis extra ízt, na és ropogósságot kölcsönöz a pizzatésztának.

Provident tipp: Szeretnél Te is isteni pizzákat sütni álmaid konyhájában? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Pizzatészta készítése otthon: a legjobb pizzatészta receptek

Most pedig lássunk néhány szuper receptet, amit feltétlenül érdemes kipróbálnod!

Pizzatészta recept élesztővel: egyszerű pizzatészta

Hozzávalók:

  • 300 g pizzaliszt
  • 7 g élesztő 
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 200 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 – 2 ek. kukoricaliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

  1. Az élesztőt, cukrot és langyos vizet egy tálban keverd össze. Hagyd pihenni 5-10 percig, hogy dolgozzon az élesztő.
  2. Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a sót.
  3. Öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat a liszthez, majd alaposan keverd össze.
  4. Gyúrd össze a pizzatésztát lisztezett felületen 5-7 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz.
  5. Ezt követően a tésztát hagyd pihenni legalább 1 órát, amíg a mérete duplájára nő.
  6. Lisztezd ki a pizzasütő tepsit, nyújtsd ki a tésztát a kívánt vastagságúra, formázd, majd tedd rá a feltéteket és süsd 230°C-on aranybarnára nagyjából 15 perc alatt.
Pizzatészta recept élesztővel
Pizzatészta recept élesztővel

Gluténmentes pizzatészta recept 

A pizzatészta készítése természetesen gluténmentes változatban is lehetséges. 

Hozzávalók:

  • 500 g gluténmentes kenyérliszt
  • 450 ml langyos víz
  • 7 g élesztő
  • 60 ml olaj
  • 10 g só
  • csipet cukor
  • 1 – 2 ek. kukoricaliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

  1. A lisztet szórd keverőtálba.
  2. Az élesztőt, a vizet és a cukrot keverd el, majd add hozzá a liszthez az olajjal, és jöhet hozzá a só is.
  3. Kezdd el összegyúrni és dagasztani a tésztát, amíg teljesen össze nem áll, majd keleszd 50 percig meleg helyen.
  4. Ezután lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, formázd és tedd pizzatepsibe. Kend meg pizzaszósszal és tedd rá a kívánt feltéteket.
  5. Told 230 fokra előmelegített sütőbe és süsd nagyjából 15 percig.
Provident Tervező kölcsön

Gyors pizzatészta élesztő nélkül

Ha élesztő nélkül szeretnél pizzatésztát készíteni, csak helyettesítsd az élesztőt sütőporral. Ezt a változatot sokkal gyorsabb és egyszerűbb elkészíteni, és finom, puha pizzatészta a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 280 g pizzaliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 180 ml meleg víz
  • 1 – 2 ek. kukoricaliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 230°C-ra.
  2. Egy közepes méretű tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
  3. Add hozzá az olívaolajat a száraz hozzávalókhoz, majd lassan öntsd hozzá a meleg vizet. Keverd össze az alapanyagokat, majd amikor a tészta összeáll, kezdd el addig gyúrni, míg sima és rugalmas nem lesz.
  4. Ha szükséges, szórj még lisztet a munkafelületre, és nyújtsd ki a tésztát a kívánt vastagságúra, majd formázd.
  5. A tésztát tedd lisztezett pizzasütőbe. Kend meg a pizzatésztát paradicsom vagy tejföl alapú szósszal és add hozzá kedvenc feltéteidet.
  6. Told a pizzát előmelegített sütőbe, süsd kb. 15 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül, és a feltétek is elkészülnek.
  7. Vedd ki a sütőből, hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald!

Eredeti olasz vékony pizzatészta recept

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

  1. A vízben keverd el a cukrot és az extra szűz olívaolajat, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni.
  2. A lisztet és a sót keverd össze, majd amikor felfutott az élesztő, gyúrd tésztává és dagaszd kézzel kb. 10 percig, hogy tökéletesen sima legyen. Fontos, hogy a tészta ne ragadjon.
  3. Egy tálat kenj ki olívaolajjal, és tedd bele a tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, takard le és hagyd kelni nagyjából 1 órán át.
  4. Miután a tészta duplájára kelt, lisztezett felületen  dolgozd át alaposan. 
  5. Nyújtsd ki és formázd a tésztát, majd kilisztezett sütőtepsiben előmelegített sütőben 240-250 fokon süsd aranybarnára.
Hirlevel banner BLOG 820x420-1

A pizzatésztához házi pizzaszósz is dukál

Nemcsak a pizzatésztát, hanem a pizzaszószt is érdemes házilag elkészíteni, hiszen sokkal finomabb, egészségesebb és ár-érték arányban is olcsóbb, mint a bolti változatok. Emellett nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószert.

A zero waste jegyében ráadásul, ha marad a pizzaszószból, akkor nyugodtan használhatod azt később tésztákhoz, lasagnéhoz. További ételmentés tippeket itt találsz >>

Íme egy szuperegyszerű és finom pizzaszósz recept:

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom vagy 4-5 nagyobb szem friss paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes hagyma apróra vágva
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1/2 teáskanál cukor (opcionális, a paradicsom savanykás ízének kiegyensúlyozására)
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Ha friss zöldséget használsz, először tedd őket forrásban lévő vízbe kb. 1 percig, majd hűtsd le hideg vízben. Hámozd meg a paradicsomokat, távolítsd el a magjaikat és vágd őket apró kockákra.
  2. Egy közepes méretű serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a finomra vágott hagymát, és párold üvegesre körülbelül 5 perc alatt.
  3. Keverd hozzá a fokhagymát, az oregánót és a bazsalikomot. Párold még 1-2 percig, amíg  illatozni kezd, de ügyelj arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserűvé válhat.
  4. Ezután keverd hozzá a paradicsomot, majd adj hozzá cukrot, sót és borsot ízlés szerint. Ha friss paradicsomot használsz, forrald 15-20 percig közepes hőfokon, hogy a szósz besűrűsödjön és az ízek összeérjenek. Amennyiben konzerv paradicsomból készíted, elég 10-15 percig főzni.
  5. Amikor a szósz besűrűsödött, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni néhány percig.
  6. Majd kend meg alaposan a pizzatésztát és tedd rá a feltéteket.
Pizzaszósz is készülhet házilag
Pizzaszósz is készülhet házilag

Elronthatatlan pizzatészta: hasznos tippek, tanácsok

  • A pizza alapja a jó tészta, ezért érdemes kikísérletezni akár több receptet is, hogy számodra melyik a legideálisabb változat. Fontos figyelni arra is, hogy a szósz és a feltétek ne áztassák el a pizzát. 
  • Pizzakészítéskor célszerű dupla adagot begyúrni, a tészta ugyanis hűtőben tárolva két-három napig is eláll, így többször is süthetsz belőle.
  • A jó pizzához fontos a magas hőmérséklet. Ideális esetben a pizza tésztája és a feltétek egyszerre sülnek meg.  A minimum a 230 fok, de például  a híres nápolyi pizza a fatüzelésű kemencékben 485 fokon készül.
  • Csak előmelegített, forró sütőbe told be a tésztát.
  • A pizzát sütheted akár kemencében, de gáz- vagy elektromos tűzhely is megfelelő a célra. Utóbbi esetében ajánlott légkeverést használni.
  • A sütési idő mindig a hőfoktól, valamint a pizza méretétől függ, ez 230 fok esetén nagyjából 15 perc, lényeg, hogy aranybarna legyen a tészta.
Pizzasütés otthon

Neked melyik a kedvenc pizzád? Írd meg nekünk kommentben!