Provident
blog

Próbáld ki másképp a karfiolt!

Biztosan neked is vannak jól bevált ételeid, amiket bármikor szívesen megeszel, de az is jó néha, ha egy új recept útmutatása szerint készítesz kedvenc alapanyagaidból újdonságokat, fimon fogásokat. A karfiol is változatosan elkészíthető, nézzük meg, hogyan!

Süss máshogy!

 

A sült karfiol receptek közül a csőben sült változat a legismertebb: egyszerű, gyorsan elkészíthető, olcsó fogás, mégis laktató. Más karfiolos ételekre sem kell többet költened, és ha megkóstolod őket, új kedvenceiddé válhatnak.

A karfiol steak például olyan izgalmas fogás, ami a gyomrot és a pénztárcát egyszerre kíméli. Szeleteld vastagra a karfiolt, locsold meg olívaolajjal, sózd és borsozd a szeleteket és tedd őket előmelegített sütőbe. Körülbelül 20 perc alatt puhára sülnek, így 10 perc után, félidőnél szórd meg parmezánnál a karfiolt, hogy finoman ráolvadjon a sajt a szeletekre. Paradicsomsalátával, kefires tavaszi salátával tálald.

Hidd el, jól fogsz lakni!

 

Nem kell rengeteg kenyeret, tésztát enned a zöldséges ételek mellé ahhoz, hogy jól lakj. Egy karfiolos egytálétel önmagában is teljes értékű ebéd lehet.

Az egészben sült sonkás karfiol recept elkészítése is gyors, nem kell sokat álldogálnod miatta a tűzhely mellett, és nemcsak finom, de látványos fogás is – imádni fogod!

Mosd meg a karfiolt, de most hagyd egészben, főzd meg így, és még utána se szedd szét rózsáira. Amíg fő a karfiol, sonkaszeleteket tekerj fel úgy, hogy mindegyikbe egy vékony csík sajtot teszel, majd ezeket a tekercseket nyomd be a megfőtt karfiol rózsái közé a hézagokba. Közben egy nagypohár tejfölt keverj össze két tojással, sózd, borsozd, és egyszerűen öntsd rá az egész fej karfiolra. Mivel a karfiolt már megfőzted, gyorsan elkészül majd a sütőben ez a szuper fogás, amit a tetejére reszelt sajttal tehetsz még finomabbá.

Provident tipp

 

A karfiol nagyszerű antioxidáns, ásványi anyag- és vitaminforrás. Jót tesz a szívednek, serkenti az agyműködést és a test méregtelenítését is elősegíti. Fogyassz ezért is karfiolt, amikor csak jól esik!

Jól bevált recept újragondolva

 

Ha a tepsis karfiol az örök favorit számodra, de jó lenne kicsit feldobni az ízeket, akkor új fűszerekre és vállalkozókedvre lesz szükséged.

A rózsáira szedett karfiolt főzd meg, amíg fő, addig készíts világos rántást vajjal és liszttel, amihez folyamatos keverés mellett adj hozzá 2 dl tejet, sót, borsot, és reszelj bele friss szerecsendiót. Majd apróra vágott lilahagymát, 1-2 fej összezúzott fokhagymát, pici darabokra szelt füstölt sajtot és sonkát keverj hozzá. Hagyd kihűlni a mártást, majd 2 felvert tojást adj hozzá és öntsd le vele a karfiolt. Ha még erősebb ízekre vágysz, szórd meg bőven parmezánnal a karfiol tetejét.

Provident tipp

 

A karfiolt nem csak finom íze miatt érdemes fogyasztanod! Ha gondban vagy a kilókkal, vagy pont azt szeretnéd, hogy ne keljen küzdened velük, akkor húsok mellé köretnek rizs, tészta és burgonya helyett egyél alacsony kalóriatartalmú karfiolt.

Te hogyan szoktad elkészíteni a karfiolt? Oszd meg velünk kommentben a receptet!