Provident
blog

Spórolj az árammal

Sokaknak fogalma sincs arról, hogy mennyi az áram ára, pedig a villanyszámlán szépen spórolhatunk egy kis tudatossággal. Az, hogy ne égjen feleslegesen a villany, csak egy a hasznos tippek sorából. Lássuk az ötleteket!

Energia takarékossági kisokos - infografika - ProvidentA villanyszámla nagy részét gyakran a világítás és a nagyfogyasztók teszik ki. Legyünk tudatosak: használjunk energiatakarékos izzókat, ha nem szükséges, ne világítson a lámpa! Ha szükséges, cseréljük le a fagyasztót és a régi mosógépet, korszerűbb társaik gyorsan behozzák az árukat a gazdaságosabb fogyasztással.


Ha nincs tele a hűtő, fagyasztó, akkor érdemes telepakolni vízzel feltöltött üvegekkel
: az üresen sokkal többet fogyaszt, mintha tele lenne.
Húzzuk ki azokat a töltőket, eszközöket, amiket nem használunk! Ha használunk asztali számítógépet, kapcsoljuk ki minden használat után – amikor lusták vagyunk kikapcsolni, ő akkor is csak fogyaszt, fogyaszt és fogyaszt.

Spóroljon az árammal, ahol csak tud! Töltse le az ellenőrzőlistát itt!

Érdemes elgondolkodni azon, hogy korszerűsítsük a fűtést is, vagy ha épp lakást vásárolunk, új albérletet keresünk, itt is figyeljünk a részletekre. Az elektromos fűtés a közhiedelmekkel ellentétben néha még olcsóbb és mindig tisztább is, mint a cirkó vagy a cserépkályha. Precíz termosztáttal mindig igényeinknek megfelelően fűthetünk, a fenntartási költségei pedig alacsonyak – hiszen nincs éves ellenőrzés, csővezetékes munka, ráadásul a lakáson belül is rugalmasan elhelyezhető. Ha régi vágyunk a kandalló építés, akkor sem kell lemondanunk az elektromos megoldásról: ma már nagyon szép látványkandallókat is lehet kapni!