Provident
blog

Strandolj olcsón itthon – Helló magyar tavak!

A Balaton egyre felkapottabb, és ennek megfelelően nyáron drágább is: a legtöbb parti strand már májustól, vagy legkésőbb júniustól fizetős és a meleg nyári napokon a tömeg sem kicsi. Persze a Balatonnál is tudunk súgni, Balatonfenyves, Örvényes vagy Balatonkenese is rendelkezik szabad stranddal (itt találod az összes szabad strandot). Viszont a Balatonon kívül még 3803 (!) kisebb vagy nagyobb tó várja itthon is, hogy felfedezd. Titok, tömeg-mentesség, piknik és olcsó, vagy ingyenes belépések – ezekből válogattunk.

Nagy kedvencünk a Vadása-tó az Őrség dombjai között, ami mellett kempingeket és faházas szállásokat is találni bőven. Rengeteg a bicikliút és túraútvonal a környéken, igazi családi úti cél.

Ugyanígy kevésbé felfedezett szabadidős paradicsom a bélapátfalvi Lak-völgyi tó, ami körül kisebb-nagyobb túrákat is tehetünk, a Kék túra útvonal is itt halad el. A réteken lehet labdázni, szalonnát sütni, bográcsozni, a tóban fürdeni és horgászni, de az is elég, ha csak hátradőlünk és gyönyörködünk a tó fölé magasodó kivájt sziklafalban. Olyan, mintha nem itthon lennénk!

Klasszikus a Sóstói tófürdő Nyíregyháza mellett, aminek a vize már Mátyás király korában is gyógyhatásáról volt híres. A közelben sok a szuper családi program, állatkert és múzeumfalu is van, ezt csak azért mondjuk, hogy Sóstóval ne egy napra tervezzetek!

Akkor is van tippünk, Budapest mellett kerestek kikapcsolódásra helyet. A Palatinus-tó csak fél órára van a fővárostól, az ország egyik legtisztább tava, egykor bányató volt. Lehet csónakot vagy vízibiciklit bérelni, van csúszda és engedéllyel búvárkodni is lehet. Több strand közül is válogathattok!

Egy kicsit messzebb Pesttől, Vác után a dombok között megbújva találjátok a Bánki-tavat, ahol nyáron fesztivált is rendeznek. A tó igazán festői, erdők veszik körül, nádasok és horgász-stégek csipkézik. Falusi nyugalom, csend, lángos és fröccs vár, csak ne a fesztivál ideje alatt érkezz!

A képzeletbeli listánkat egy tó-rendszerrel zárjuk. A Szajki-tavak tizenegyen vannak, Vas–megye legnépszerűbb üdülő célpontjai. Nem véletlen, sok a környéken a gyalogos és biciklis túraútvonal, de külön ki van jelölve, hol lehet horgászni, és hol fürdeni. Akár sátorral, akár hátizsákkal érkezel, minden igényre találsz szállást.