Provident
blog

Szereld fel a konyhád! – Edénykészlet minden eshetőségre

Lássuk be: tökéletes konyha egyszerűen nincs. Mindig lehetne több hely, nagyobb pult, optimálisabb tárolórendszer vagy szerencsésebb szellőzés. Ezzel együtt kell élnünk, ám így is sokat tehetünk azért, hogy a kisebb-nagyobb hibák ne akadályozzák meg az ínycsiklandó fogások elkészítését. Az öntöttvas edényektől a palacsintasütőn át az indukciós edényekig összeszedtük, mit érdemes megvásárolni ahhoz, hogy soha ne jöjjünk zavarba, ha otthoni főzőcskézésre kerül a sor!

 

Kukta

A nagymamák soha nem tévednek, így legfőbb segítőtársaikban is megbízhatunk. A régi korok időspórolási technikáit ma is jó szolgálatot tehetnek: a gumis fedővel lezárt edényben egyre nagyobb lesz a nyomás, így gyorsabban melegszik benne a víz, ettől pedig hamarabb fő meg az étel. A vasárnapi marhahúsleveshez kiváló! A homályos gyerekkori emlékek miatt attól tartunk, hogy felrobbantjuk a konyhát? A rettegésre semmi ok: ma már a modern, elektronikus darabok maguktól leállnak, ha túl magas az edényben a nyomás.

 

Palacsintasütő

Gyerekes családoknál a túlélés alapvető eszköze. A teflonbevonatú darabokat ajánljuk, így nem ég oda másodpercek alatt a palacsintatészta. Arra viszont figyeljünk, hogy sérülékeny, így csak fából készült eszközökkel nyúljunk bele! Méret tekintetében nyilván az ízlésünktől függ a választás, de egy átlagos palacsintasütő 24 és 26 cm között mozog. A gofrisütő egyszerűbb megoldásnak tűnik, hiszen kevesebb figyelmet igényel a finomság elkészítése, a megspórolt időt azonban a tisztításnál veri le rajtunk a készülék – és a vékonyabb tészta híveit amúgy sem lehet megvesztegetni vele.

Provident tipp

Ön is szívesen beszerezne néhány új készüléket a konyhájába, de még nem sikerült összespórolni az erre szánt összeget? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Számítsa ki kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól!

 Indukciós edény

Az ilyen típusú edények vastartalma biztosítja, hogy az indukciós sütőlapra helyezve a megszokottnál sokkal gyorsabban és sokkal kevesebb energiával melegíthessünk. Az elektromágneses technológia miatt kizárólag az edényben keletkezik hő, így nem égetheti meg a kezünket a főzőlap. Az olcsóbb készülékek esetében annyi hátrány tapasztalható, hogy nehezebb szabályozni a hőfokot, valamint a melegítés gyorsaságát. Azokat az edényeket is használhatjuk az indukciós sütőlapon, melyek nem tartalmaznak kellő vasat, ebben az esetben azonban egy közvetítő elemre lesz szükségünk, ami csökkenti a folyamat energiatakarékos mivoltát. Elsősorban folyadékok villámgyors felforralásához ajánljuk.

 

Wok serpenyő

Az ázsiai gasztronómia rajongóinak nem kell bemutatnunk az edényt, amivel pillanatok alatt látványkonyhát varázsolhatunk a saját lakásunkba is. A wok titka, hogy nagyon magas hőfokon kell használni, és hirtelen kell sütni benne a zöldséget, így hozzá ki az ételekből azt a jellegzetes ízt, amit a különböző távolkeleti konyhákat a nyugati, kontinentális fogásokhoz szokott ízlés számára olyan karakteressé teszi. Természetesen pároláshoz is kiválóan alkalmas, úgyhogy a főtt zöldségeken alapuló diétánkat is nyugodtan rábízhatjuk erre a különleges alakú, háztartási változatban nagyjából 30 cm átmérőjű serpenyőre. Régen vasból készítették, otthoni használatra azonban inkább a könnyebb, acél darabokat javasoljuk.

 

Öntöttvas edény

Ezt a klasszikust a lassúfőzés, azaz a konfitálás híveinek ajánljuk, illetve a francia gasztronómia szerelmesei számára is elengedhetetlen. Előnye, hogy minden tűzhelyen működik – a már emlegetett indukciós sütőlap sem kivétel – és tökéletesen tartják a hőt, valamint az ételek ízét. Ugyanakkor meglehetősen sérülékeny, például felforrósodott állapotban szigorúan hideg vízzel leönteni, mert azonnak eltörik, és kizárólag száraz helyen tárolható.

 

Melyik az az edény, ami nélkül nem tudnátok elképzelni a konyhátokat?