Provident
blog

Szezonális étrend útmutató: mit, mikor és miért együnk?

Nincs is ínycsiklandóbb egy érett nyári baracknál, egy illatos őszi sütőtöknél, vagy a friss tavaszi spárgánál. A szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal ízletesebbek és nagyobb tápértékkel rendelkeznek, mint a távoli országokból importált, sokszor agyon vegyszerezett zöldek. Fogyasztásukkal ráadásul nem csak egészségünkért tehetünk, de óvhatjuk környezetünket és rengeteget spórolhatunk is. Cikkünkben most megnézzük, hogy miért jó, ha szezonális ételeket választunk, és azt is, hogy milyen hónapban, miket érdemes vásárolnunk.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Mit jelent a szezonális étrend?

Táplálkozástudományi szakértőktől, dietetikusoktól gyakran hallunk arról, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, hogy az étrend minél több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon. A legideálisabb az, ha helyi, friss alapanyagokat választunk.

Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga növekedési ciklusa. Amint eléri ennek csúcsát, azaz beérik, legjobb formájában leszedik, betakarítják. Ilyenkor rendelkezik a legtöbb tápanyaggal és a leggazdagabb ízvilággal. A szezonális étrend ezeknek a helyi gazdák és közösségek által termelt és frissen szedett zöldeknek a fogyasztására összpontosít és egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte.

A szezonális étrend előnyei

Nézzük most meg, hogy miért célszerű a szezonális alapanyagok mellett dönteni!

1. Nagyobb frissesség és gazdagabb ízvilág

A szezonális ételek frissebbek és ízletesebbek, mivel helyi termelőktől származnak és a zöldségeknek, gyümölcsöknek nem kell több ezer kilométert utazniuk, hogy eljussanak a fogyasztókhoz. Ráadásul nem szükséges kemikáliákkal kezelni őket, hogy a szállítás során se romoljanak meg.

2. Több tápanyag

Az adott évszakhoz illeszkedő ételek több olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyekre az adott időszakban szükségünk van. Például a téli szezonban a gyökérzöldségek, a sütőtök, a cékla, míg a nyári hónapokban az eper, a meggy, a barack, a paradicsom és paprika értékes összetevői töltik fel a szervezetet.

A friss zöldségek és gyümölcsök bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban.

3. Fenntarthatóság és környezetvédelem

A zöldségek és gyümölcsök termesztése az érési időn kívül csak mesterséges feltételek megteremtésével lehetséges. Az ehhez szükséges fosszilis tüzelőanyagok (nem megújuló energia) és a nagy mennyiségű víz felhasználása jelentősen megterheli a környezetet.

A szezonális termesztés sokkal kevesebb energiát igényel. Gondoljunk csak bele például abba, hogy mennyivel takarékosabb megoldás, ha a nyári nap érleli meg a paradicsomot, mintha télen van szükség a megfelelő hőmérséklet és egyéb növekedést segítő tényezők biztosítására.

A szezonális étrend és táplálkozás tehát nem egyszerűen az ízekről és a tápanyagokról szól, hanem a fenntarthatóságról is. Arról, hogy a lehető legjobban megóvhassuk természeti erőforrásainkat és minél több energiát spóroljunk.

Ráadásul a szállítás minimalizálásával jelentősen csökkenthető a karbonlábnyom is.

Téged is érdekel bolygónk jövője, a fenntarthatóság? Olvasd el zero waste tippjeinket is a tudatos hétköznapokért >>

4. Pénztakarékosság

A szezonális ételek általában olcsóbbak, mivel a helyi termelők kínálata ilyenkor nagyon széles és a zöldségek és gyümölcsök árát nem dobja meg a tetemes szállítási költség. Az érési időszakban tehát sokkal kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg a finomságokat. 

Hogy még többet spórolhassunk, érdemes ilyenkor nagyobb mennyiségben vásárolni és gondolni a hidegebb napokra is, például fagyasztással, dzsemek, savanyúságok készítésével.

5. Sokszínűség

A szezonális étrend változatosságot kínál az év folyamán. Minden évszak más és más ételeket hoz magával, így sokkal többféle ízt élvezhetünk és változatos tápanyagokhoz juthatunk.

6. Helyi kereskedők támogatása

A szezonális ételek vásárlásával támogathatjuk az őstermelőket, ami hozzájárul a helyi közösségek fejlődéséhez.

Provident tipp: Álmaid konyhájában szeretnéd elkészíteni kedvenc szezonális gyümölcseidet, zöldségeidet? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Mikor, mi kerüljön a szezonális étrendbe?

Most pedig nézzük meg, hogy melyik évszakban, mit érdemes enni, hogy a legteljesebben élvezhessük a szezonális étrend előnyeit.

Tavaszi zöldségek és gyümölcsök

Tavasszal már mindenki alig várja, hogy a hosszú tél után friss zöldségekkel és gyümölcsökkel töltse fel a vitaminraktárait. De mik is ezek?

ZöldségekGyümölcsök
Fejes saláta (május-november)
Fekete retek (szeptember-április)
Hónapos retek (április-június)
Madársaláta (szeptember-április)
Medvehagyma (március-április)
Pasztinák (szeptember-április)
Rukkola (április-november)
Sóska (április-november)
Újhagyma (március-november)

Nyári zöldségek és gyümölcsök

Nyáron a piacok roskadoznak az élettől duzzadó zöldségektól és gyümölcsöktől. Sorban érik az eper, a cseresznye, a meggy, a málna, majd a sárga- és őszibarack. Ilyenkor van a paradicsom, a paprika, a cukkini, a tök, a patisszon szezonja, és jön az uborka, a kukorica és a dinnyék időszaka. 

nyék időszaka. 

ZöldségekGyümölcsök
Cukkini (június-október)Áfonya (július-szeptember)
Fejes saláta (május-november)Cseresznye (június-július)
Jégcsapretek (május-július)Egres (június-július)
Kapor (június-október)Eper (május-július)
Karfiol (június-december)Görögdinnye (július-augusztus)
Kukorica (július-szeptember)Körte (július-október)
Mángold (június-október)Málna (június-október)
Paprika (július-október)Meggy (június-július)
Paradicsom (június-október)Őszibarack (június-szeptember)
Patisszon (július-október)Ribizli (június-augusztus)
Póréhagyma (június-március)Ringló (július-szeptember)
Rukkola (április-november)Sárgabarack (június-augusztus)
Sóska (április-november)Szamóca (június-szeptember)
Spárga (április-június)Szeder (július-október)
Spenót (április-november)
Tök (június-február)
Uborka (június-szeptember)
Újhagyma (március-november)
Zöldbab (június-szeptember)
Zöldborsó (júniustól-októberig)

Őszi zöldségek és gyümölcsök

Az ősz az alma, a körte és persze az illatos szőlő szezonja, amikor élvezhetjük a karfiol, brokkoli, padlizsán ízeit is, és a hűvös napokkal indul a sütőtök őrület.

ZöldségekGyümölcsök
Cukkini (június-október)Körte (július-október)
Fejes saláta (május-november)Málna (június-október)
Fekete retek (szeptember-április)Naspolya (október-december)
Fodros kel (október-február)Szeder (július-október)
Kapor (június-október)Szilva (július-szeptember)
Karfiol (június-december)Szőlő (augusztus-október)
Kelbimbó (szeptember-december)
Kínai kel (szeptember-február)
Madársaláta (szeptember-április)
Mángold (június-október)
Padlizsán (augusztus-október)
Paprika (július-október)
Paradicsom (június-október)
Pasztinák (szeptember-április)
Patisszon (július-október)
Póréhagyma (június-március)
Rukkola (április-november)
Sóska (április-november)
Spenót (április-november)
Sütőtök (október-március)
Tök (június-február)
Uborka (június-szeptember)
Újhagyma (március-november)
Zöldborsó (júniustól-októberig)

Téli zöldségek és gyümölcsök

A téli hideg napokon a burgonya, a cékla, a zeller, a fekete retek, a káposzta, az alma mind csodás alapanyagok. Ilyenkor jön el annak is az ideje, hogy elővegyük a kamra polcairól a savanyított zöldségeket, lekvárokat, befőtteket.

ZöldségekGyümölcsök
Fekete retek (szeptember-április)
Fodros kel (október-február)
Kínai kel (szeptember-február)
Madársaláta (szeptember-április)
Pasztinák (szeptember-április)
Póréhagyma (június-március)
Sütőtök (október-március)
Tök (június-február)

Egész évben fogyasztható zöldségek és gyümölcsök

Vannak olyan zöldségek is, amik igazi örökzöldnek számítanak, és az év bármely szakában tökéletes alkotóelemei az egészséges étrendnek: 

  • bab
  • burgonya
  • cékla
  • csicseriborsó
  • fehérrépa
  • fokhagyma
  • gomba
  • hagyma
  • káposzta 
  • karalábé
  • sárgarépa
  • zeller

Szezonális étrend kialakítása: hogyan láss hozzá?

Jöjjön most néhány hasznos tipp, hogy hogyan térj át tudatosan a szezonális ételek fogyasztására:

  • Fontos, hogy mindig tisztában legyél azzal, hogy mikor, minek van szezonja.
  • Lehetőleg helyi piacokon vásárolj és a friss, hazai termékeket részesítsd előnyben.
  • Beszélgess helyi termelőkkel, így megismerheted a friss termékeket, kóstolhatsz és tanácsokat is kaphatsz ételekkel, befőzéssel kapcsolatban.
  • Ha mégis szuper- vagy hipermarketekben vásárolsz, ellenőrizd, hogy a zöldség vagy gyümölcs milyen országból származik, kerüld a szezonon kívüli, import árukat.
  • A szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, amik bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban, be is tárazhatod a téli hónapokra. Például fagyaszthatod, készíthetsz befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat, aszalványokat.
  • Tervezd meg hetente étkezéseidet szezonális alapanyagok alapján.
  • Bátran kísérletezz az ízekkel, próbálj ki új recepteket, hogy sose legyenek unalmasak a friss alapanyagok.

Te is figyelsz rá, hogy mindig szezonális ételeket fogyassz? Írd meg nekünk kommentben!