A házi szőlőlekvár készítése egy remek kora őszi program, és nincs is annál jobb érzés, mint a borús, hideg napokon leemelni egy ínycsiklandó dzsemet a polcról, melyben ott rejtőznek a napérlelte szőlő csodás ízei. A saját kezűleg készített szőlőlekvár lehetőséget ad arra, hogy adalékanyagmentesen, ízlésednek megfelelően szabd testre a zamatokat és az állagot. Biztos lehetsz abban, hogy lekvárod egészséges és tápláló csemege lesz. Cikkünkből most megtudhatod, hogy miért érdemes kipróbálni a szőlőlekvár főzést otthon, milyen előnyökkel jár, és mikre figyelj. Továbbá isteni szőlőlekvár recepteket is megismerhetsz.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Szőlőlekvár készítés: miért is imádjuk annyira a szőlőlekvárt?

A szőlőlekvár egy rendkívül ízletes finomság, amely

  • akár önmagában vagy kenyéren fogyasztható
  • mennyei sütemények hozzávalója lehet
  • húsok mellé tálalhatod
  • kedvenc zabkásádat bolondíthatod meg vele

Emellett az egészségre is számos jótékony hatása van. 

1. Magas antioxidáns tartalom

A szőlő gazdag polifenolokban, például flavonoidokban és resveratrolban, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a testet a szabadgyökök káros hatásaitól, így hozzájárulhatnak az öregedési folyamatok lelassításához és a sejtek egészségének megőrzéséhez.

2. Vitamin és ásványi anyag bomba

A szőlőben található természetes vitaminok, például a C- és K-vitamin, valamint az olyan ásványi anyagok, mint a kálium, vas és magnézium, fontosak az immunrendszer erősítésében és az egészséges testműködés támogatásában.

3. Energiaforrás

A szőlőlekvár magas cukortartalma miatt gyorsan felszívódó energiaforrás, amely segíthet az energiahiány pótlásában és a fizikai aktivitás támogatásában.

Miért jó a szőlőlekvár készítése házilag?

A szőlőlekvár viszonylag ritka a boltok polcain, ezért nem érdemes kihagyni a házi lekvárfőzés élményét. Amellett, hogy beleteheted szívedet, lelkedet, valamint a legjobb alapanyagokat, számtalan egyéb előnyét is élvezheted.

#1. előny: Minőségi természetes összetevők

Amikor házilag főzöd a szőlőlekvárt, akkor biztosan tudod, hogy milyen eredetű és minőségű összetevőket tartalmaz. A szőlőlekvár ízvilágát nagyban meghatározza, hogy milyen szőlőfajtából készült, így kedvencedet, a legszebb és legzamatosabb fürtöket válogathatod ki a piaci választékból. Valamint használhatsz olyan természetes ízesítőket, mint a citrom vagy a fahéj, amelyek még egyedibbé teszik dzsemedet.

#2. előny: Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat

Szőlőlekvárodban nem lesznek mesterséges színezékek, ízfokozók vagy tartósítószerek, amelyeket gyakran találni a boltban kapható készítményekben. Ez segít elkerülni az olyan káros vegyi anyagok fogyasztását, amelyek hosszú távon károsíthatják az egészséget.

#3. előny: Kísérletezhetsz a receptekkel

Az otthoni szőlőlekvár főzésben az az egyik legjobb, hogy tényleg ízlésednek megfelelően készítheted el a recepteket. Ha például kevesebb cukorral szereted, vagy éppen más gyümölcsöket szeretnél hozzáadni, hogy ízletes és egészségesebb változatot hozz létre, akkor teljesen szabad kezed van.

#4. előny: Tapasztalat és öröm

A lekvárfőzés kreatív és szórakoztató, remek időtöltés, melynek során tanulhatsz és új dolgokat próbálhatsz ki. A szőlőlekvár főzésével nemcsak finomságokat készítesz, hanem olyan tapasztalatokat is szerzel, melyekkel tökéletesítheted konyhaművészetedet.

#5. előny: Frissesség és tartósság

A házi lekvár ízeit akár már frissen is élvezheted, de a lekvár – megfelelő előkészületek mellett – sokáig el is tartható. Így amikor már lemegy a szőlő szezon és beköszöntenek a komorabb, hidegebb napok, akkor is feltöltődhetsz a napérlelte szőlőszemek csodás zamataival.

#6. előny: Spórolhatsz

Az otthoni főzés általában költséghatékonyabb, mint a bolti változatok vásárlása, különösen akkor, ha szezonban, helyi termelőtől és nagyobb mennyiségben vásárolsz szőlőt.

Provident tipp: Álmaid konyhájában szeretnéd elkészíteni kedvenc szőlőlekvárodat? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Tippek, tanácsok szőlőlekvár készítéshez

Milyen szőlőt használj a lekvárhoz?

  • Akármilyen fajta mellett döntesz, mindig érett fürtöket válassz, mert ezek íze és édességi foka gazdagabb és jobb ízű lekvárt eredményez.
  • Csak hibátlan, szép gyümölcs kerüljön a lekvárba, mert akár egy rossz szem is tönkreteheti a munkádat, tehát ezen nem érdemes spórolni.
  • Alaposan mosd meg a szőlőszemeket, akár háromszor-négyszer is öblítsd át, hogy ne maradjon rajtuk semmilyen szennyeződés.
  • Amennyiben lehetőséged van, válassz olyan szőlőt, amelynek termesztése vegyi anyagok nélkül történt  – például bio szőlő – vagy helyi termelőktől portékái között válogass.

Szőlőlekvár maggal vagy anélkül? Hogyan készítsd?

A szőlőlekvárt nyugodtan főzheted együtt a magokkal, de vannak, akik idegenkednek ettől. Mindkét módszerrel készült szőlőlekvár finom lehet, és a választás részben a személyes preferenciádon múlik. 

Szőlőlekvár maggal

Ez a módszer egyszerűbb, mivel a szemekkel nem kell külön bíbelődni, egészben használhatod fel őket, így sokkal gyorsabb lesz a befőzés folyamata. A lekvár textúrája a magok miatt kevésbé lesz sima, de vannak, akiknek ez egyáltalán nem jelent problémát.

Szőlőlekvár készítése magok nélkül

Vásárolhatsz kifejezetten mag nélküli szőlőt, vagy eltávolíthatod magad a magokat. Ezzel nem muszáj az előkészületeknél bajlódnod, a főzést követően is átpasszírozhatod a lekvárt. Bőven megéri a fáradtságot, ha egy nagyon finom, selymes textúrájú lekvárt szeretnél. Ráadásul sokkal nagyobb ízélményben lesz részed, és ha már az elején kiszeded a magokat, akkor abban is biztos lehetsz, hogy semmilyen kesernyés íz nem rontja el a lekvárt.

Szőlőlekvár dzsemfixszel: érdemes használni?

Sokan készítik dzsemfixszel a lekvárt, akik az igazán sűrű állagot részesítik előnyben. Amennyiben teljesen adalékanyagmentes lekvárban gondolkodsz, érdemes kerülni és inkább természetes sűrítőanyagot használni, mint például a pektin.

A pektin lehet a természetes megoldás

A pektin egy növényi rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez, ezért nagyszerű lekvárok és dzsemek főzéséhez.

Pektinnel csökkentheted az elkészítési időt, mivel sokkal hamarabb besűrűsödik a lekvár. Így nem kell feleslegesen hosszan forralni, ráadásul a rövidebb főzési idő miatt jobban megmarad a gyümölcs eredeti íze.

A legjobb szőlőlekvár receptek

És akkor most jöjjön néhány igazi szőlős csemege receptje!

Natúr szőlőlekvár fehér szőlőből

Hozzávalók:

  • 4 kg szőlő
  • 1,2 kg cukor
  • 2 db citrom

Elkészítés: 

  1. A szőlőszemeket szedd le a fürtről és alaposan válogasd át, ne használj kicsit is puha szemeket. Majd alaposan mosd meg őket.
  2. Tedd lábosba a szőlőt, és jöhet rá a cukor, valamint a citrom reszelt héja.
  3. Alacsony lángon főzd forrástól számított kb. egy órán át. Közben időről időre távolítsd el a tetején keletkező habot és kevergesd.
  4. Amikor már nem habos és eléggé besűrűsödött a lekvár, szitán passzírozd át, hogy a szőlő héja és a magok ne kerüljenek a lekvárba. Majd ismét forrald néhány percig.
  5. Végül töltsd a lekvárt alaposan elmosott, sterilizált és előmelegített üvegekbe és állítsd fejre 5-10 percre. Ezután 3-4 napra tedd száraz dunsztba plédek közé. 

TIPP: Hogy biztosan teljesen természetes és adalékanyagmentes lehessen a lekvárod, mindig kezeletlen citromhéjat használj.

Othellós szőlőlekvár birsalmával

Hozzávalók:

  • 4 kg othelló szőlő
  • 2 kg birsalma
  • 25 dkg cukor
  • 1 darab citrom

Elkészítés: 

  1. Szemezd le a szőlőt, majd hámozd meg a birsalmát, távolítsd el a magházát és kockázd fel.
  2. Tedd a gyümölcsöket lábosba a cukorral, locsold meg a citrom levével és reszeld rá a citrom héját. 
  3. Miután a birsalma is puhára főtt, passzírozd át egy szitán keresztül a főzetet és forrald újra néhány percig. 
  4. Majd kanazald a lekvárt tiszta, sterilizált és előmelegített üvegekbe. Néhány napra tedd száraz dunsztba plédek közé. 

Szőlőlekvár almával és fahéjjal

Hozzávalók:

  • 1-1 kg fehér és piros magnélküli szőlő 
  • 40 dkg alma
  • 70 dkg cukor
  • 6 evőkanál citromlé
  • 3 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. A szőlőket szemezd le, az almáknak vágd ki a magházát, majd héjastul kockázd fel és locsold meg a gyümölcsöket a citromok levével. Ezt követően turmixold alaposan össze.
  2. Egy tálban keverd össze a cukrot és a fahéjat, majd add hozzá a pürésített gyümölcshöz egy nagy lábosban.
  3. Majd kezdd el főzni és kevergesd rendszeresen, nehogy odaégjen. Főzd, amíg be nem sűrűsödik, el nem éred a kívánt állagot.
  4. Végül töltsd steril, előmelegített üvegekbe és helyezd száraz dunsztba.

Szőlőlekvár izabella fürtökből

Hozzávalók:

  • 3 kg izabella szőlő
  • 2 dl víz
  • 3 kg cukor (ízlés szerint változtatható a mennyiség)

Elkészítés:

  1. Mosd meg és szemezd le az izabella fürtöket.
  2. Egy nagy lábosba tedd bele a szemeket és önts alájuk 2 dl vizet. 
  3. Alacsony lángon főzd őket mindaddig, amíg a szemek elkezdik kiereszteni a levüket. 
  4. Ekkor egy szűrőn vagy szitán keresztül passzírozd át a szőlőt.
  5. Az így kapott levet ismét kezdd el forralni és add hozzá a cukrot. Főzd nagyjából 20-25 percig, amíg megfelelően besűrűsödik. 
  6. Végül kanalazd üvegekbe és száraz dunsztban hagyd kihűlni 3-4 nap alatt.

Neked melyik a kedvenc szőlőlekvár recepted? Írd meg nekünk kommentben!