Provident
blog

Költséghatékony tapétázás vagy festés

A házunkat, lakásunk nagy mértékben alakítja, hogy milyen színeket, formákat, motívumokat használunk a felújítás, átalakítás során. Egyes terek már alapból meghatározzák, hogy milyen lehetőségeink vannak az anyaghasználat terén, ahogyan a költségvetésünk is közbe szólhat. Cikkünkben összegyűjtöttünk mire kell számítani, ha tapétázásba vagy festésbe vágnánk a  fejszénket!

A tapéta, mint dizájn elem

Egy jó minőségű tapéta már igencsak költséges kiadás lehet, kb. 8500 Ft-ba kerül egy díszesebb fátyoltapéta. Míg egy gyapjúrostos tapétáért akár már 14.000 Ft-ot is elkérhetnek tekercsenként. Emellett számolni kell a tapétaragasztóval is, ami kb. 1500 Ft és 5-6 tekercshez, 25-28 m2 -hez lesz elegendő.

Tapétából már találunk olyat, ami kivívja annyira a figyelmet, hogy azzal betudjuk borítani a falat, míg az is költséghatékony megoldás lehet, ha a szobának egy bizonyos falát borítjuk tapétával és a többi részt festékkel kezeljük. Ez lehet például a nappaliban a TV mögötti, esetleg a kanapé mögötti fal, de az étkezőasztalunk egy vagy két falát is látványosan kiemelhetjük ezzel a módszerrel.

 

A festék

Egy korábbi cikkünkben már összefoglaltuk, hogy milyen felületekre milyen festéket érdemes használnunk, ezért is mielőtt választunk, feltétlenül nézzünk utána, hogy milyen festék típusok elérhetőek és, hogy melyik térbe mit érdemes használni, ha tartós eredményt szeretnénk elérni.

A festés költsége több tényezőn is alapszik, azon túl persze, hogy munkadíjat kell fizetnünk, ha nem mi magunk végezzük a munkálatokat. Először is a festék egyszerűsége, a szín exkluzivitása és a kiszerelés nagysága is meghatározza az árakat. Egy matt, latex beltéri festék, 2 és fél literes vödörben kb. 5600 Ft-ba kerül, ami literenként nagyjából 12-16 m2 -nyi terület befedésére elegendő, ugyanakkor ezt a festéktípust javasolt 2 rétegben felvinni. Egy ilyen anyagú festék persze olyan térben a legjobb választás, ami nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen mosható és dörzsölhető bevonatot hoz létre.

Ha egy egyszerűbb festéket választunk, mint az egyrétegű falfesték, már egy literrel 15-20 m2 -nyi területet lefedhetünk. Egy literes kiszerelést választva, ez egy minőségi festéknél kb. 2700 Ft forintba kerül.

Festés során is számolnunk kell persze további költségekkel, mint a takaró fólia, festőszalag, az ecsetek és a festőhenger. Egy 4 m x 5 m-es, áttetsző beltéri fólia már 200 Ft-ért megvásárolható, a standard 50 m x 50 mm-es festőszalag kb. 1000 Ft-ba kerül, de találunk olyan opciót is, amiben egy vastagabb takarófóliát és a festőszalagot egyben megvehetünk kb. 2300 Ft-ért. Egy 15 cm-es festőhengert nyéllel már 1400 Ft-ért beszerezhetjük, ahogyan egy hatrészes ecsetkészlet is a miénk lehet kb. 700 forintért.

 

Nálad a tapéta vagy a festék van első helyen?