Provident
blog
Télen is szárazon – A szárító kiválasztása

2018-12-05

Tudatos tippek

Télen is szárazon – A szárító kiválasztása

Kétségtelen, hogy álmaink mosógépének felfedezés már félsiker – de akkor lesz igazán profi az otthoni mosókonyha, a megfelelő szárítógépet is megtaláljuk hozzá. Eláruljuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, ha a kombinált mosó- és szárítógépek helyett inkább önálló készülékeket választanánk a makulátlan ruhatár érdekében. Lássuk: milyen a jó szárítógép?

Méret

Mindig hangsúlyozzuk, de a szárítógépeknél kiemelt jelentőségű, hogy milliméterre pontosan mérjük le a rendelkezésünkre álló hely nagyságát. Különösen igaz ez akkor, ha a mosógéppel közös térben, esetleg egy elöltöltős változat tetején kívánjuk elhelyezni. Utóbbi esetben fontos, hogy csak olyan készülékre tegyük fel a szárítógépet, ami nem „mozog” túlságosan mosás közben, illetve egy összeépítő keretre is szükségünk lesz a stabil és biztonságos végeredményhez. A legpraktikusabb megoldás természetesen a beépíthető szárítógép, ez igényli azonban a legprecízebb mérést is.

 

Kondenzációs vagy hőszivattyús

A szárítógépek két típusa közül a kondezációs tagadhatatlan előnye, hogy csendesebb és általában egy-két kategóriával olcsóbb, mint a hőszivattyús változatok. Utóbbiak azonban nem véletlenül költségesebbek: amit a vételáron „vesztünk”, az belátható időn belül visszanyerjük azzal, hogy kevesebbet fogyasztanak. Továbbá az is tagadhatatlan előnyük a kondenzációs készülékekkel szemben, hogy kíméletesebbek a ruhák anyagával, így érzékenyebb textíliák is száríthatók benne.

 

Ruhatöltet

Bár itt nem olyan jelentős a gépek közötti eltérés, azért nem árt azt is számításba venni, hogy mennyi szennyes gyűlik fel otthon egy hét alatt. Egy 1-2 fős háztartásban valószínűleg egy olyan gép is elég, amely egyszerre csak 7 kilónyi ruhát képes szárítani, míg egy nagyobb családban – aktív gyerkőcökkel – valószínűleg egy 9 kilóval megbirkózó darab is többször lesz szolgálatban egy héten. Egyébként ez a nagy előnye az önálló készüléknek a mosó- és szárítógépekkel szemben: azok ennek a mennyiségnek csak a felét képesek egy kör alatt megszárítani.

 

Kíméljük a környezetet

Egy szárítógép hosszútávú befektetés, akár évtizedeken keresztül is az életünk része lehet, ezért érdemes némi pénzt és odafigyelést fordítani arra, hogy ez az idő zökkenőmentesen teljen el. A legjobb út a békességhez, ha olyan készüléket választunk, ami alacsony zajszinttel rendelkezik: 65 dB alatt már békés együttélésre számíthatunk. A másik fontos szempont a jövőre vonatkozóan az energiatakarékosság: aki igazán ökotudatos, meg sem áll az A+++ osztályig, de szerencsére már egyre kevesebb készüléket kapni A++ minősítés alatt. A szárítógép a szállítási idő tekintetében is lehet környezetkímélő, hiszen minél rövidebb, annál kevesebb energiát használ. Előfordulhat, hogy a zöld darabok valamivel költségesebbek, de lássuk be: nem nagy ár egy kis anyagi áldozatot hozni a természet védelmében!

 

Programok

A környezet mellett persze ruháink és egészségünk megóvása sem elhanyagolható, éppen ezért érdemes olyan szárítógépet választani, ami a lehető legtöbb programmal rendelkezik. Így biztos mindig lesz ideális választás az érzékeny ruhák számára, vagy külön fertőtlenítő funkció az allergének semlegesítésre, ami igen hasznos lehet az érzékenyebb bőrű családtagoknak. A szárítási folyamat aktuális állásának lekövetésére pedig egy digitális kijelző a legoptimálisabb megoldás, ami ma már a készülékek többségén megtalálható.

 

Szerintetek is sokat segít otthon egy megbízható szárítógép?