Provident
blog

Téli depresszió ellen 8 tipp 

Az év hidegebb hónapjaiban sokan tapasztalnak lehangoltságot, motiválatlanságot, hangulatingadozást magukon. Sokakat érint a téli depresszió, ami elsősorban a rövid nappalok, a kevesebb napfény és a hideg idő miatt alakul ki. Vannak hatékony módszerek, amelyek segíthetnek enyhíteni vagy megelőzni ezt a jelenséget. Cikkünkben most adunk néhány szuper tippet, hogy miként kerülheted el, hogy eluralkodjon rajtad a világvége hangulat és mi segíthet, ha téli depresszió jeleit tapasztalod magadon.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A téli depresszió okai: miért válunk lehangolttá?

A téli depresszió, más néven szezonális affektív zavar (SAD), egy olyan típusú depressziós állapot, amely általában az ősztől tavaszig tartó időszakban jelentkezik, és a melegebb hónapokban enyhül. Többnyire a nappalok rövidülése és az alacsonyabb napfény mennyisége okozza, ami befolyásolhatja az agyban található neurotranszmitterek, például a szerotonin és a melatonin szintjét.Ha nem tudod pontosan, hogy egyszerűen csak nem dob fel a borongós hideg idő, vagy valóban a téli depresszió uralkodott el rajtad, akár az interneten is ellenőrizheted egy pszichiáter szakorvos által összeállított és kipróbált téli depresszió teszt segítségével.

Természetesen ez nem helyettesíthet egy szakembert sem, de támpontot adhat neked abban, hogy mennyire érint a szezonális jelenség.

A téli depresszió tünetei

A téli depresszió jelei általában hasonlóak, mint a klasszikus depresszióé, azonban elsősorban a hideg hónapokban jelentkeznek vagy fokozódnak, tavasszal és nyáron pedig enyhébbek, vagy meg is szűnnek. Lássuk, mik tartoznak ezek közé!

  • lehangoltság, szomorúság és reménytelenség érzése
  • csökkent energiaszint és fáradtság
  • alvászavarok (p. álmosság napközben, álmatlanság, rossz alvásminőség)
  • érdeklődés elvesztése olyan tevékenységek iránt, amelyek korábban örömöt szereztek
  • fokozott étvágy, különösen szénhidrátok és édességek iránt
  • súlygyarapodás
  • koncentrációs nehézségek és döntési problémák
  • túlzott agresszió, ingerlékenység
  • elszigetelődés, a társas kapcsolatok elhanyagolása

Mit tehetünk téli depresszió ellen? 8 hasznos tipp a téli depresszió kezelésére

Bár a téli depresszió bizonyos esetekben igen súlyos is lehet, többnyire hatékonyan kezelhető néhány egyszerű szokás beiktatásával. Természetesen, ha ezek sem segítenek, akkor szükség lehet szakemberhez  – pszichológushoz vagy pszichiáterhez – fordulni. Nézzük most meg, hogy mit tehetsz, ha borús a hangulatod a téli hónapokban!

#1. tipp: Napfényterápia

A napfényhiány az egyik fő oka a téli depressziónak. Érdemes tehát minden egyes nap kimozdulni a szabadba, és élvezni a simogató napsugarakat, amikor csak lehetőség van rá. Amennyiben az idő nem teszi ezt lehetővé, mesterséges fényforrások is segíthetnek, hogy szervezetünk éltető napfényhez jusson. 

A napfényterápia során ultraibolya sugárzástól mentes fehér fényt bocsátanak ki, amelyek közel állnak a természetes napsugarak spektrumához. 

Általában reggel, az ébredést követően alkalmazzák, mivel ez segít szinkronizálni a biológiai órát és támogatja a természetes cirkadián ritmusokat. A kezelés időtartama és intenzitása egyénenként változhat, de általában napi 20-60 percet vesz igénybe.

A kezelés serkenti a szerotonin termelést, amely fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában. Emellett segíthet normalizálni a melatonin szintet is, amely a természetes alvás-ébrenlét ciklus egyensúlyáért felelős.

#2. tipp: Rendszeres testmozgás

Az aktív életmód, a sport endorfinokat szabadít fel a szervezetben, melyek javíthatják a hangulatot és csökkenthetik a stresszt. Érdemes naponta legalább 30 percet mozogni, legyen az séta, futás vagy bármilyen más tevékenység, amihez kedved van.

#3. tipp: Egészséges táplálkozás

Az elfogyasztott ételek is fontos szerepet játszanak a hangulat és az energiaszint fenntartásában. Célszerű például kerülni az egyszerű szénhidrátokat és a cukros ételeket. Helyette válassz rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fogásokat, mint például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat!

#4. tipp: Alvás és pihenés

Az alvás minősége alapvető fontosságú a fizikai és mentális egészség és jóllét szempontjából. Hozzájárul a test és az elme regenerálódásához, növeli a koncentrációt, javítja az emlékezetet, csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert.

  • Próbálj minden nap azonos időben lefeküdni és felkelni, még a hétvégéken is! Ez szinkronizálja a biológiai órádat, és javítja az alvás minőségét.
  •  Érdemes kialakítani egy lefekvés előtti rutint, például olvasással, meditációval vagy relaxációval a meleg vízben. Így könnyebb lesz ellazulnod és felkészülni az alvásra.
  • Ne fogyassz olyan ételeket, italokat és szereket, amelyek stimulálhatják az idegrendszert, mint például a koffein, az alkohol és a nikotin, különösen az esti órákban!
  • A képernyők kék fénye gátolhatja a melatonin termelését, ami zavarhatja az alvást. Próbáld mellőzni legalább egy órával lefekvés előtt a televíziózást, a számítógépes munkát vagy mobiltelefon használatát!
  • Kerüld a nehéz ételek fogyasztását, vagy hogy éhesen fekszel le, ezek ugyanis zavarhatják az alvást és kényelmetlenséget okozhatnak!
  • Ha alvászavarokkal küzdesz, mint például az alvásapnoéval vagy álmatlansággal, érdemes szakemberhez fordulni!
  • Biztosítsd, hogy hálószobád csendes, sötét és hűvös legyen! Kulcsfontosságú a kényelmes matrac és a megfelelő ágynemű! Próbálj minimalizálni minden zavaró tényezőt, hang- vagy fényforrást!

Provident tipp: Szeretnél pihentetően aludni, tökéletesen feltöltődni? Szükséged lenne például egy jó matracra? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg álmaidat!

#5. tipp: Társas kapcsolatok

Ne hagyd magad elszigetelődni a hideg hónapokban! A kapcsolatok erősítése fontos szerepet játszik a boldogság, kiegyensúlyozottság és mentális jóllét szempontjából. Támogatást, örömöt és értelmet adnak az életnek, ezért fontos, hogy időt és energiát fordíts rájuk.

Szervezz programokat a családtagjaiddal, barátaiddal, kollégáiddal, keresd a lehetőségeket közös tevékenységekre, találkozókra! Menjetek sétálni, kirándulni, moziba, színházba, workshopokra, sportolni vagy teázni, semmiképp se gubózz be otthon egymagadban! 

#6. tipp: Relaxációs technikák

Próbálj ki stresszkezelő technikákat, amik segíthetnek csökkenteni a stresszt, megnyugtatják az elmét és ellazítják a testet! 

  • Meditáció – Nagyon jó módszer az elme lecsendesítésére. Ez magában foglalhatja a légzés vagy testérzetek figyelését, illetve a mantrák ismétlését. A rendszeres meditáció a stresszkezelés mellett javíthatja a koncentrációt és növelheti a mentális tisztaságot.
  • Légzőgyakorlatok – A mély és lassú légzés gyakorlása segít aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert. Jó módszer lehet például, ha figyelsz rá, hogy a kilégzésed kétszer olyan hosszú legyen, mint a belégzésed. Ez már pár percen belül tökéletesen képes megnyugtatni az elmét és a testet.
  • Feszítés és lazítás – A technika lényege, hogy tudatosan megfeszíted és ellazítod az izmokat, kezdve a lábaktól, felfelé haladva a testen, a fejet is beleértve. Ez segít csökkenteni az izomfeszültséget a testben.
  • Jógagyakorlatok –  A jóga a mozgás és légzőgyakorlatok kombinációja, amely segít a test és az elme egyensúlyában. Rugalmasságot, erőt biztosít és hatékonyan csökkenti a stresszt, feltölti szervezetedet éltető energiával.
  • Masszázs – Egy jó masszázs segít ellazítani az izmokat, enyhíteni a fájdalmat. Nyugtatja testet és lelket, jobb közérzetet biztosít.
  • Zenehallgatás – Egy kellemes, relaxáló zene szintén hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez és az ellazuláshoz. Vagy ha pont pezsgésre van szükséged, és ritmusosabb zene támogat a felgyülemlett feszültség elengedésében, akkor ez egy kiváló módszer lehet. 

#7. tipp: Tűzz ki célokat!

A célok kitűzése és elérése kulcsfontosságú lehet a mentális állapot javításában. Bár a depresszió gyakran megnehezítheti az előretekintést és motivációt, az apróbb célok kitűzése és azok elérése lehetőséget adhat arra, hogy fokozatosan visszanyerd az önbizalmadat és a hajtóerődet.

  • Kezdd kisebb, könnyen elérhető célokkal, majd fokozatosan növeld azokat, ahogy egyre erősebb vagy mentálisan, és visszanyerted a motivációd!
  • Írd le a célokat úgy, hogy könnyen lehessen ellenőrizni az előrehaladást! Például, ahelyett hogy azt mondanád, hogy “jobban akarom érezni magam”, fogalmazd meg konkrétabban, hogy “minden nap legalább 10 percet sétálok a szabadban”!
  • Ne tűzz ki olyan célokat, amelyek túlzottan nagy terhet jelentenek számodra. Fontos, hogy reálisak legyenek, és az erődhöz mértek!
  • Amikor elértél egy célt, ne felejtsd el megünnepelni az eredményt! Például meglepheted magad valamivel, vagy kényeztetheted bármilyen örömteli tevékenységgel!

#8. tipp: Pozitív gondolkodás

A pozitív gondolkodás gyakorlása nemcsak segíthet enyhíteni a téli depresszió tüneteit, hanem támogathat abban is, hogy általánosan jobban érezd magad és élvezd az életed. 

Tudatosan fókuszálj a pozitív gondolatokra! Próbáld megtalálni minden helyzetben a jót! Legyenek ezek apró örömök vagy nagyobb eredmények, fontos, hogy tudd értékelni és becsülni mindazt az életedben, amivel rendelkezel.

  • Keresd az örömforrásokat, pozitív élményeket, akár apró dolgokban is. Legyen az egy szép naplemente, egy jó könyv vagy egy illatos, meleg tea.
  • Minden nap jegyezz fel legalább egy dolgot, amiért hálás vagy! Ez lehet egy szeretett személy, egy kedves gesztus vagy akár egy szép táj. A hála gyakorlása segít új nézőpontok kialakításában és az értékek felismerésében.
  • Készíts egy listát a pozitív tulajdonságaidról és eredményeidről, és nézd át rendszeresen, hogy emlékeztesd magad arra, hogy milyen értékes vagy!
  • Legyél tudatában a negatív gondolataidnak, és próbálj meg pozitívabb megközelítéseket találni azokhoz! Például, ha azt gondolod, hogy nem vagy elég jó valamiben, keress olyan bizonyítékokat az életedben, amelyek megcáfolják ezt a gondolatot!

Neked milyen trükkjeid vannak, hogy feldobd magad a sötét, téli napokon? Írd meg nekünk kommentben!