A téli hidegben mindenkinek jól esnek a meleg ételek, legyen szó akár levesről, főételről. Ebben az időszakban szívesebben választunk több kalóriát tartalmazó fogásokat, a gyökérzöldségek, a hagyma és a káposztafélék ilyenkor élik virágkorukat, és gyakrabban kerül elő a szalonna, a kolbász, mint a nyári időszakban. De a halak közül is inkább a ponty és a harcsa váltja fel a soványabb halszeleteket. Cikkünkben most megmutatjuk a legnépszerűbb téli hagyományos ételeket, és néhány tökéletes desszertet a hideg napokra. Jöjjenek most a szuper alapanyagok és receptek!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Milyen alapanyagokat válasszunk a téli hagyományos ételek elkészítéséhez?

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a változatos táplálkozás, amit a nyári hónapokban könnyű megoldani, hiszen zöldségek és gyümölcsök garmadája sorakozik a polcokon. A téli időszaknak is megvannak azonban a sláger alapanyagai, melyekből ínycsiklandó ételeket varázsolhatunk az asztalra.

Provident: alapanyagok kiválasztása

A zöldségek és gyümölcsök terén fontos, hogy mindig a szezonális alapanyagokat keressünk. 

Kiváló választás lehet a(z):

  • sütőtök
  • édesburgonya
  • sárgarépa 
  • fehérrépa
  • paszternák
  • zeller
  • cékla
  • vörös és fehér káposzta
  • kelkáposzta 
  • hagymafélék
  • jégcsapretek
  • narancs
  • mandarin
  • grapefuit
  • kivi

TIPP: Hogy minél több színt vigyünk a konyhába, érdemes mirelit zöldségekben is gondolkodni, így zöldbab, zöldborsó, brokkoli, tök, spenót, sóska is kerülhet a tányérra.

Ezen kívül  télen különösen jó választás minden szárazhüvelyes, így a szárazbab, lencse, sárgaborsó.

A halak, húsok esetében a hidegebb napokon előszeretettel választjuk a zsírosabb darabokat, és gyakran előkerül a szalonna és a kolbász is, mint a kánikulában. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy túl sok zsír fogyasztása esetén nem csak a plusz kilók szaladhatnak fel a téli hónapokban, hanem negatív hatással lehet a szív- és érrendszerre, az emésztésünkre.

A legnépszerűbb téli hagyományos ételek receptjei

És akkor most nézzük meg a legkedveltebb fogásokat, amelyek garantáltan melegséget csempésznek a hideg napokba.

Provident: legnépszerűbb téli ételek receptjei

Téli levesek

Korhelyleves gombával

A korhelyleves főszereplője, a tél nagy slágere, a savanyúkáposzta, mely vitaminokkal tölti fel szervezetünket. Szilveszteri vagy farsangi bulik után a másnaposság kezelésére is kiváló, csökkenti a fejfájást, a gyomorégést. 

Hozzávalók:

  • 25 dkg füstölt hús 
  • 10 dkg füstölt kolbász 
  • 35-40 dkg savanyú káposzta 
  • 10-15 dkg gomba 
  • 2 hagyma 
  • egy csokor petrezselyem 
  • 5 dkg liszt 
  • 2 dl tejföl 
  • 2-3 teáskanál 
  • olívaolaj 
  • só, bors, paprika

Elkészítés:

  1. A hagymát felaprítjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük, majd a felkockázott húst a lábasba tesszük. 
  2. Megszórjuk paprikával, összekeverjük, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát.
  3. Ezután vizet öntünk hozzá, hogy mindent ellepjen, majd lefedjük és közepes lángon főzzük. 
  4. Amíg a leves a tűzhelyen van, felszeleteljük a gombát, és kevés olajon megpirítjuk. A leveshez adjuk, fűszerezzük, majd felforraljuk.
  5. Könnyű rántást készítünk, hogy besűrítsük a levest.
  6. Felszeleteljük a kolbászt, és amikor a leves már majdnem kész, hozzáadjuk.
  7. Ízlés szerint tejföllel ízesítjük.  

TIPP: Vigyázzunk, hogy ne adjunk hozzá túl sok sót, mivel a füstölt hús és a kolbász maga is sós.

Legényfogó leves

A mondás szerint a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Nem véletlen a leves elnevezése sem. Egy igazi klasszikusról van szó, melyben minden olyan összetevő megtalálható, ami boldoggá tesz egy férfit. Különösen tápláló a téli időszakban, a farsangi mulatságok egyik slágere.

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell 
  • 30 dkg csirkemáj 
  • 20 dkg zöldborsó 
  • 20 dkg gomba 
  • 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér) 
  • 2 dl főzőtejszín 
  • 2 dl tejföl 
  • 2 fej vöröshagyma 
  • olaj 
  • só fehérbors 
  • 2 dl csirkeleves alaplé 
  • 1 teáskanál szárított tárkony 
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés: 

  1. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon aranybarnára pirítjuk, majd a felkockázott csirkemellet a lábasba tesszük. 
  2. Megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk a zöldségeket. 
  3. Miután a hús kifehéredett, hozzáadjuk a zöldségeket és a borsót. Sózzuk, borsozzuk.
  4. Lefedjük a fazekat, majd amikor a zöldségek félig megfőttek, hozzáadjuk a felkockázott gombát és felöntjük az alaplével.
  5. Amikor minden hozzávaló puhára főtt, hozzáadjuk a csirkemell darabokkal azonos méretűre vágott májat. 
  6. Felforraljuk a levest, és a májat öt percig főzzük benne. 
  7. A főzőtejszínt és a tejfölt kevés meleg lével homogén állagúvá keverjük, majd hozzáadjuk a léhez.
  8. Ízesítjük egy teáskanál szárított tárkonnyal, és ismét felforraljuk. Amint eléri a forráspontot, levesszük a tűzről. Néhány perc múlva belekeverjük a citromlevet és már tálalhatjuk is.

Marhahúsleves velőscsonttal

Bár a húsleves egy tipikusan olyan étel, amit egész évben szívesen fogyaszt az ember, ettől függetlenül a hideg napokon még többször ábrándozunk erről az illatos, gőzölgő fogásról, melyet a velős pirítós igazi kulináris élvezetté tesz.

Hozzávalók:

  • 750 g marhalábszár
  • 350 g marhacsont
  • 3-6 darab velős csont
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 0,5 kg fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 1 kis db karalábé
  • 15 dkg kelbimbó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 hagyma
  • 12 szem fekete bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • só ízlés szerint
  • 4 l víz
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • opcionálisan snidling a tálaláshoz
  • 20 dkg cérnametélt

Elkészítés:

  1. A megtisztított húst és a csontot – a velőscsont kivételével – egy nagy lábasba tesszük, amelyet 4 liter hideg vízzel felöntünk. Felforraljuk a vizet, miközben a megjelenő habot eltávolítjuk. Ezután lejjebb vesszük a hőfokot és időről időre ismét leszedjük a habot. Főzzük 1 órán át.
  2. Majd hozzáadjuk a velős csontot, a zöldségeket és a fűszereket. Fedő nélkül főzzük, amíg a hús puha nem lesz, nagyjából további 2-3 órán át.
  3. Amikor a hús megpuhult, elzárjuk a leves alatt a lángot, és egy csésze hideg vizet öntünk a leveshez. Lefedve 10 percig ülepedni hagyjuk.
  4. Szűrőkanállal kivesszük a léből az összes zöldséget és a csontokat. 
  5. A léből kimerünk néhány kanállal és megfőzzük benne a tésztát.
  6. A maradék lébe visszatesszük a zöldségeket és a megtisztított húst.
  7. Tálaláskor a tányérra aprított petrezselymet vagy snidlinget teszünk, valamint a megfőzött a tésztát és erre jöhetnek a zöldségek, a hús és a lé. 
  8. A velőt pirítóssal szervírozzuk.

Provident tipp: Valósítsd meg álmaidat! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét és a hideg téli napokon is vigyél melegséget otthonodba!

Főételek a hideg napokra

Provident: hagyományos ételek: főzés

Kocsonya

A kocsonya egy igazi megosztó étel. Hogy miért? Elsősorban az alapanyagok miatt. Hagyományosan sertéscombot, fület, orrot és más részeket használnak a jó kocsonyához, melyeket a legtöbb embernek eszébe sem jutna megenni. Zöldségekkel és fűszerekkel együtt lassú tűzön főzik, és sűrű húslevest készítenek belőle, amelyet formába öntve hagynak kihűlni, hogy szilárd, de hullámzó aszpikos kocsonyává álljon össze. Az ízvilág változatosabbá tétele érdekében manapság más húst  – marhahúst, csirkét, sőt halat – is használnak, de a sertéshús egyértelműen dominál a házi készítésű változatokban. 

ISMERED A KOCSONYA LEGENDÁJÁT? És mielőtt rátérnénk a receptre, jöjjön egy vicces történet a kocsonyáról! Eszerint egy miskolci borospincében hűlt egy tál kocsonya, amikor egy kis béka összetévesztette azt a tavacskával, és beleszilárdult az ételbe. Az ételt később egy váratlan vendégnek tálalták fel, aki a sokk ellenére sem vesztette el a humorérzékét, és azt mondta: “Kedves pincérnőm, ez a kocsonya pislog!”. Innen származik a mondás, hogy “pislog, mint béka a miskolci kocsonyában”.  Mindenki megnyugtatására, a történet happy enddel végződött, hiszen a kocsonyát újra felmelegítették, a béka megmenekült, a vendég pedig új tál kocsonyát kapott.

Hozzávalók:

  • 3-4 malaccomb félbevágva
  • 2 csülök kisebb darabokra vágva
  • 300 gramm friss sertésbőr
  • 2 sárgarépa, hámozva
  • 2 hagyma, hámozva
  • fokhagyma (ízléstől szerint 3 gerezdtől 2 fejig), hámozva
  • 8-10 egész borsszem
  • opcionálisan 2 sertésfül (kb. 500 gramm)
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A húst gondosan megtisztítjuk, majd a só kivételével az összes többi hozzávalóval együtt egy nagy fazékba tesszük.
  2. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy mindent ellepjen. Felforraljuk, majd lejjebb vesszük a hőfokot. 
  3. 4-5 órán át lassan lefedve főzzük, amíg a hús megpuhul, és közben mindig pótoljuk az elpárolgó vizet. Körülbelül 2 óra elteltével sózzuk meg.
  4. Amikor elkészült, a tetejéről eltávolítjuk a habot, a zsírt. A zöldségeket kidobjuk.
  5. Eltávolítjuk a húsból az összes csontot.
  6. A húst kisebb tálakba, formákba porciózzuk. A levet, amikor kihűlt, átszűrjük egy ruhán, és a húsra öntjük.
  7. A formákat/tálakat alufóliával fedjük, és egy éjszakán át hagyjuk állni a hűtőben.
  8. A kocsonyát hidegen, paprikával  – esetleg paradicsommal, petrezselyemmel, főtt tojással – és kenyérszeletekkel tálaljuk.

Harcsapaprikás túrós csuszával

A harcsa a ponty mellett a téli ételek egyik gyakori főszereplője. A túróscsuszával pedig tökéletes páros egy zimankós napon.

Hozzávalók:

  • 40 dkg harcsafilé
  • 1db paprika
  • 1db paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 5 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika, liszt
  • 25 dkg csuszatészta
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg túró

Elkészítés:

  1. A hagymát felaprítjuk, a füstölt szalonnát, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. A tésztát csak félig megfőzzük.
  2. A szalonnából pörcöt sütünk. A halat sózzuk, majd kevés lisztben megforgatjuk, ezután a szalonna zsírjában hirtelen kisütjük.
  3. Pörkölt alapot készítünk. A hagymát megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd felengedjük fél deci vízzel. Visszaforraljuk és ismét teszünk hozzá fél deci vizet. Majd beletesszük a harcsaszeleteket. Finoman megforgatva 20-25 perc alatt készre pároljuk.
  4. Amikor elkészült a tészta, kevés tejföllel összekeverjük, tetejére szórjuk a túrót és a szalonna kisült pörcét.
  5. A halszeleteket kivesszük a pörköltszaftból, majd a maradék tejföllel behabarjuk, és a halat visszahelyezve nagyjából 5 perc alatt készre forraljuk. A túrós csuszával tálaljuk.

Töltött káposzta

A töltött káposzta egy ízig-vérig téli étel, amely sok család karácsonyi menüsorában is főszerepet kap. De a téli szabadtéri programok után is leírhatatlan az otthon melegében elfogyasztani ezt a tápláló és ízekben gazdag fogást.

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 közepes savanyú káposzta levél 
  • 0,5 kg darált sertéshús
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 20 dkg kolbász
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 20 dkg főtt rizs 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 5 db babérlevél
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 ek sertészsír
  • kb. 2 l víz
  • só ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. A szalonnát csíkokra vágjuk és serpenyőben kisütjük.
  2. A kisült zsírban megpirítjuk a felkockázott hagymát és a felszeletelt fokhagymát.
  3. A darált sertéshúst egy tálban összekeverjük a főtt rizzsel, ehhez hozzáadjuk a hagymás keveréket és a kolozsvári szalonnát, sózzuk, borsozzuk, valamint őrölt köménnyel és fűszerpaprikával bolondítjuk meg. Alaposan összedolgozzuk és 1 dl vízzel lazítjuk a masszát.
  4. A savanyú káposztát átmossuk, majd egy nagy edény aljára teszünk belőle, erre babérlevelet és néhány szelet kolbászt rakunk, majd ismét kevés káposztát.
  5. A tölteléket betöltjük a levelekbe és ráhelyezzük, majd a tetejére jöhet egy újabb káposztás-babérleveles-kolbászos réteg.
  6. Végül annyi vizet öntünk rá, amennyi az összes káposztát elfedi.
  7. Alacsony lángon 2 órán át főzzük. 
  8. Amikor megfőtt, a rántáshoz egy kis lábosban felolvasztunk egy evőkanál zsírt, amire egy evőkanál lisztet szórunk és habverővel összekeverjük, pirospaprikát adunk hozzá és a káposzta tetejére öntjük.

Szívet melengető sütemények, desszertek

És akkor jöjjenek most a tökéletes desszertek!

Provident: desszertkészítés

Farsangi csörögefánk

A csörögefánk a farsangi szezon egyik kedvelt édessége. Ha nem hagyományos fánkot szeretnénk készíteni, akkor ez az édes és ropogós finomság biztosan jó választás, amit a család minden tagja szívesen fogyaszt.

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró 
  • 20-25 dkg liszt 
  • 3 evőkanál cukor (helyettesíthető édesítőszerrel is)
  • néhány csepp citromlé és a citrom reszelt héja
  • 12,5 dkg vaj 
  • 1 tojás 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1-2 teáskanál rum 
  • olaj a sütéshez 

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a túrót és a tojást egy tálban, és egy kis citromhéjat reszelünk hozzá.
  2. Ezután beletesszük a vajat a tálba, összekeverjük és hozzáadjuk a rumot. A rum megakadályozza, hogy a tészta sütés közben magába szívja az olajat. 
  3. Majd fokozatosan hozzáadhatjuk a lisztet a keverékhez, amíg a tészta formálhatóvá és nyújthatóvá válik. 
  4. Miközben gyúrjuk a tésztát, tegyünk néhány csepp citromlevet a szódabikarbónához, hogy az elkezdjen habzani, majd adjuk hozzá a tésztához, amit éppen készítünk.
  5. Majd a munkafelületet szórjuk meg kevés liszttel, hogy ne ragadjon oda a tésztánk, és nyújtsuk ki kb. 4-5 mm vastagságúra.
  6. A tésztából kis négyzeteket (5-7 cm) késztünk, és mindegyik négyzet közepét átlósan bevágjuk.
  7. Megpróbálhatjuk az egyik sarkát átcsavarni egy kis lyukon, ha szebbé akarjuk tenni, vagy úgy formázni, hogy rombusz alakú legyen, de akár négyzet alakban is megsüthető. 
  8. A tetejét porcukorral szórjuk meg és lekvárral tálaljuk.

Aranygaluska

Nincs is jobb érzés a meleg szobába bekuckózni és egy pehelykönnyű, olvasztott vajjal és darált dióval megbolondított  isteni aranygaluskával feldobni a napot. 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 g olvasztott vaj
  • 25 g élesztő
  • 1 tojás
  • 125 g tej
  • 25 g cukor
  • 250 g liszt
  • 5 g só

A tészta tetejére:

  • 125 g olvasztott vaj
  • 70 g darált dió
  • 70 g porcukor

A vanília mártáshoz:

  • 3 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 fél vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 40-60 percig pihentetjük. Kinyújtjuk és tésztaszaggatóval vagy sütivágóval darabokra vágjuk.
  2.  A darált diót elkeverjük a cukorral.
  3. Egy réteg tésztát egy kivajazott tepsibe vagy tortaformába teszünk, meglocsoljuk a vajjal, majd jöhet a cukor és a dió keveréke. 

TIPP: Az aranygaluska egy rétegben is elkészíthető, de tortaformában a tésztadarabokat egymásra lehet rakosgatni. A lényeg, hogy a vajat és a cukros-diós keveréket mindenhol eloszlassuk. 

  1. Hagyjuk a tésztát még 30 percig pihenni, majd melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Tegyük a tésztát a sütőbe, és süssük fél órán át.
  2. A vaníliás mártáshoz öntsük a tejet egy tálba. A tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát és a lisztet keverjük csomómentesre a tejben, majd öntsük a keveréket egy serpenyőbe, és közepes lángon melegítsük fel. Folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Még forrón tálaljuk!

Madártej

És végezetül jöjjön a nagy kedvencünk, a madártej! Bár ez nem kifejezetten téli édesség, de mi azért szeretjük mégis a hidegebb napon készíteni, mert így biztosan nem kell tartani attól, hogy az összetevői megromlanak. Sajnos a kánikulában erre nagyobb az esély. Egyszóval a madártej mindig egy aduász, ráadásul nagyon hamar készen van!

TIPP: A karácsonyi sütések során megmaradt tojásfehérjéből is bátran összedobhatunk egy jó madártejet.  

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 2 púpozott evőkanál porcukor a tojásfehérjéhez
  • 6 púpozott evőkanál porcukor a tojássárgájához.
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 csipet só
  • 1 liter tej
  • 2 evőkanál vanília aroma (vagy valódi vanília)

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a két evőkanál porcukrot a habhoz adjuk, és addig verjük, amíg teljesen meg nem keményedik.
  2. Hozzáadjuk a vaníliát a tejhez, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni kezd, de még nem habzik. Tartsuk ezen a hőfokon. 
  3. Egy kanál segítségével szaggassunk habgaluskákat a felvert tojásfehérjéből a tejbe.
  4. Főzzük a tojásfehérje habot két percig, majd óvatosan fordítsuk meg, és főzzük még két percig, mielőtt egy üres tálba tesszük.
  5. Egy másik tálban keverjük el a tojássárgáját a keményítővel és a cukorral szép habosra, majd szűrőn keresztül öntsünk hozzá egy kis langyos tejet, és azonnal keverjük simára.
  6. Öntsük hozzá a maradék tejet, keverjük össze az egészet és töltsük a lábasba.
  7. Főzzük a tojássárgás keveréket kis lángon, folyamatos kevergetés mellett, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. 
  8. Tálalás előtt legalább 2-3 órára tegyük a hűtőszekrénybe a keveréket a tojásfehérje habgaluskákkal a tetején.

Neked mik a kedvenc téli ételeid? Írd meg nekünk kommentben!