Provident
blog

Téli nyaralás borok társaságában

Ha beiktatnál egy téli nyaralást, feltöltődnél élményekkel és kellemes környezetben kipróbálnál új borokat, akkor tőlünk nyugatabbra érdemes keresgélned. Olaszország és Franciaország a világ legnagyobb bortermelői. Olaszország 17,2%-át, Franciaország pedig 16,5%-át teszi ki a világ bortermelésének.

Egy borkóstoló kirándulás alatt nem csak az ország vidékeiben gyönyörködhetsz, de egy olyan gasztronómiai utazásban vehetsz részt, ami csak ott tapasztalható meg. Az utazásban mindig az a legjobb, mikor az adott ország kultúráját, történelmét tapasztalod meg, amihez a sajátos gasztronómia nagyban hozzájárul. Ételeik és italaik kipróbálásával pedig beleshetsz a helyiek mindennapjaiba.

 

Megérdemelt szieszta az olasz borvidékeken

Veneto

Külföldi nyaralásod alatt úticélokból nem lesz hiány, Olaszország és Franciaország is nagyban bővelkedik a desztinációkban, ami a bortúrád része lehet. Olaszországban például Venetoba látogathatsz el, ami az ország északkeleti részén található és az egyik legfontosabb régiója a bortermelésnek. Habár nem a nagyságáról híres, mégis több bort termel, mint az ország többi része. Ezen a területen nagyon sokféle bort termelnek, különböző szőlők felhasználásával, például:

Prosecot, ami a szénsavasságáról híres

Soave-t, ami egy fehérbor

Valpolicellát, ami pedig egy vörösbor

 

Toszkána

Másik helyszínként jó választás lehet Toszkána, ami a borkostolók paradicsoma. Romantikus kilátását hegyek buckái teszik még lenyűgözőbbé, valamint a városi utak és a festői városok. Ez a régió mondható a legszorgosabbnak Európán belül és nagyon stílusú bort gyártanak.

 

Szicília

Különlegességnek választhatod még a Mediterrán tenger legnagyobb szigetét, Szicíliát, ami 1946 óta Olaszország része. A Nero d’Avola vált a térség leghíresebb borává mikor a szőlőt importálták a szigetre. A lágy, Frappanto, Grillo és Fiano borok pedig a legjobb fehérborai közé sorolhatóak.

 

Lombardia

Utoljára pedig Lombardiát említenénk meg, ami a legnagyobb és legtöbb lélekszámmal bíró bortermelő területe Olaszországnak, bár csak két híresebb borral rendelkezik: Franciacorta és Lambrusco. Északon található és a szőlők itt érezhetik magukat a legjobban, hiszen 4 hatalmas tó látja el őket vízzel.

 

Nyaralás, francia eleganciával

Bordeaux

Olaszországból pedig Franciaországba kalandozunk, hiszen ott is rengeteg említésre méltó borvidék található, például Bordeaux, ami a három egyik leghíresebb borvidéke Franciaországnak. Délnyugaton található az Atlanti partvidéken. Az elhelyezkedésének is köszönheti a hírnevét, hiszen innen könnyű Angliába, Belgiumba és Hollandiába is exportálni. Bordeaux borai gazdag ízekkel rendelkeznek, javarészt vörösek és sötét rubint és majdnem fekete színekben játszanak.

 

Cognac

Másik helyszín Franciaországból pedig: Cognac. Tudtad, hogy a konyak igazából borból készül? Cognac, ahonnan a konyak származik igazából egy nagy bortermelő terület! A konyakot, mint sok más dolgot, véletlen találták fel a 16. században. Amíg a bort szállították az eső megrongálta és hogy megmentsék, egy brandy-szerű italt készítettek belőle, majd tovább fejlesztették és így lett ennek a régiónak egy híres itala.

 

Champagne

Végül, Champagne-t említenénk. Mindenkinek egyből a pezsgő jut eszébe erről a szóról, a pezsgés és a minőségi szénsavas fehér és rozé borok, amik tökéletesek az ünnepléshez. Viszont csak egy fajta pezsgő származik innen, az összes többi, ami itt készül az habzóbor, mivel ahhoz, hogy valamit pezsgőnek nevezzenek, szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. A leghíresebb borok Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, and Pinot Meunier szőlőkből vannak. A pezsgő csak és kizárólag fehér szőlőből készülhet. A habzóborok kóstolása mellett pedig a város szépségeire is érdemes odafigyelni, mivel ezeknek a vidékeknek a látványa nem hasonlítható semmihez.

 

Utazás, gondok nélkül

Ha téli nyaralásodhoz ezek közül bármelyiket is választanád úticélodnak, akkor semmiképp sem lőhetsz mellé. Hogy utazásod ne okozzon anyagi gondot, kis odafigyeléssel könnyen kiválaszthatsz olyan időpontot, amikor a repülőjáratok olcsóbbak, vagy dönthetsz akár csoportos, buszos út mellett is. Manapság pedig rengeteg olyan szállás közül válogathatsz, amik könnyedén megfizethetőek, így több marad az élményekre. Mindkét országban van olyan program, ahol te szüretelheted le a termést, így kevesebbe kerül, vagy lakhatsz a helyieknél, utazhatsz autó és tömegközlekedés helyett biciklivel és még számos olyan spórolásra van lehetőséged, ami nem jár lemondással és még hozzá is tesz a nyaraláshoz. Festői tájak, különleges gasztronómiai élmények és különféle borok tárháza vár rád Olaszországban és Franciaországban is egyaránt.

Te hova utaznál borkóstolóra?