Provident
blog

Fedezd fel Magyarország legszebb borvidékeit!

Ki mondta, hogy csak szüret alatt érdemes felkeresni a szőlőtőkék varázslatos világát? A tavasz éppen olyan jó apropó a kimozdulásra, mint bármelyik őszi kirándulás, és attól sem kell tartanunk, hogy szezonon kívül  ne tudnának megkínálni a legfinomabb borokkal. Összegyűjtöttünk, hol hódolhatunk csodálatos hazai környezetben a kulturált alkoholfogyasztás szenvedélyének. Tokaj, Balaton-felvidék, Villány… Lássuk a legjobbakat!

Pannon borrégió

Az ország déli részén terül el az egyik legjelentősebb tőkebirodalom, melynek Villány és Szekszárd a leginkább ismert és elismert képviselői. Utóbbi jelentős történelmi hagyományokkal bír, különösen a kék szőlők termesztésének területén, melynek így legfinomabb vörösborainkat köszönhetjük: a merlot-t, a cabernet sauvignont, a kadarkát, és természetesen a térség klasszikusát, a szekszárdi bikavért. Az italok mellett érdemes kirándulást tenni az egyedi és varázslatos, nemzeti parkká nyilvánított Gemenci erdőbe, ahol még kisvasút is akad a gyerekek számára. Villányt a modern technológia és a testes, illatos vörösborok jellemzik: a szőlők között a kékfrankos, a pinot noir és a zweigel dominál, de a borvidék válogatott fajtáiból készült cuvée-k a legnépszerűbbek. Pécs közelsége és a nyári kulturális programok (például az Ördögkatlan Fesztivál) gondoskodnak arról, hogy a pincéken kívül se unatkozzunk.

Balatoni borrégió

A csodálatos fehérborok miatt már tavasszal érdemes legyen meglátogatni a Balaton északi partjának dimbes-dombos tájait! A badacsonyi borvidéket már a római korban is szőlőtermelőhelyként használták, a koraújkori Magyarországon pedig egyenesen legendás volt a badacsonyi ürmös. Ma legnépszerűbb bora az olaszrizling, de az itt szüretelt szürkebarát is páratlan, ahogy a traminit megkóstolása is erősen ajánlott. Amennyiben a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak már az összes szegletét bejártuk, a borkóstolás kipihenése után átugorhatunk Tapolcára, ahol a tavasbarlang kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas programokat biztosít. A régió másik csodálatos része a Balatonfüred-Csopaki borvidék. A füredi borok markánsak, az alkoholtartalmuk is magasabb, míg csopaki rokonaik könnyed, illatos és zamatos jellegükkel hódítanak. A sauvignon blanc és a chardonnay sokak kedvence, de az itteni rizlingek és a muskotályok is kiváló minőségűek. A borokon kívül a Balaton szépsége minden évszakban szemet gyönyörködtető látvány, de a gyerekekkel a Veszprémi Állatkertet is meglátogathatjuk.

Provident tipp

Nem csak az alkoholfogyasztására figyel oda, pénzügyeiben is felelősségteljes? Számítsa ki kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól!

Egri borrégió

Az egri borrégi kiemelkedő szőlőtermelői egysége – nem meglepő módon – az Egri borvidék. Az alkoholtól idegenkedők is kivétel nélkül hallottak már az egri bikavérről, mely rövid visszaesés után ismét visszanyerte régi hírnevét: ez a minőségi kék szőlő fajták házasságából született bor testes, karakteres mivoltával tiszteletet parancsoló és eltéveszthetetlen ízű. Mellette az egri borvidék leginkább sokféleségéről, a különböző fajtákban való gazdagságáról híres. A fehérborok közül az egri leányka, a hárslevelű és a pinot blanc mindig kellemes, míg a vörösek közül a kadarkát, a zweigelt, a cabarnet franc és a portugiesert érdemes kipróbálni a klasszikus bikavér mellett.

 

Tokaji borvidék

Három hegy fogja közre a legismertebb magyar borvidéket, ami Tokaj-Hegyalja néven is ismert. Az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy mellett a Tokaji kopasz hegy lankái nem csak borkóstolásra, de hangulatos kirándulásra is kitűnően alkalmasak. Aki nagyobb kalandokra vágyik, akár Lillafürdere is ellátogathat, ahol komplett kalandpark szórakoztatja az összes generációt. Aki viszont a pjncék hűvösében maradna, az feltétlen kóstoljon meg egy 8-10 éves, ízlésünknek megfelelő puttyonyszámú aszút, ami Európa-szerte nevezetessé tette a környéket, vagy akár egy kellemes szamorodnit, melyet aszúszemekkel édesítenek, így szintén a hely specialitása.

 

Ti melyik borvidékre látogatnátok el?