Provident
blog

Természetes takarítószerek, amiket otthon is biztosan megtalálsz

A takarítás senkinek sem a kedvenc tevékenysége: sokáig tart és a vegyszerekre jelentős összeget kell költened. Azonban ha a természetes takarítószerek mellett döntesz, sokat spórolhatsz és még gyorsabban is végzel a takarítással – nézzük a részleteket!

Használj szódabikarbónát!

Vegyszerek helyett kezdj el használni olyan természetes tisztítószereket, amiket az otthonodban megtalálsz! Folttisztításhoz például válaszd a szódabikarbónát, ugyanis a szódabikarbóna hatása miatt a sütőn, konyhapulton előforduló zsíros foltokat könnyen feloldhatod.

Ruháid folttisztításához is használhatod ezt, mivel ez a lúgos anyag gyorsan feloldja és eltüntetni a zsíros pecséteket az anyagokból.

Provident tipp:

Lúgos súrolószerek helyett válaszd az olcsó szódabikarbónát a fényüket elveszített konyhai fémtárgyak tisztításához is. Minden konyhai eszközöd újra fényesen ragyogni fog, csak töröld át őket kevés szódabikarbónás vízzel, majd öblíts le mindent tiszta langyos vízzel.

Ne dobd ki a kávézaccot!

A kávézacc felhasználása nem egyértelmű ötlet, viszont ha elkezded takarításnál alkalmazni, nem akarod majd többé kidobni a zaccot. A feleslegesnek tűnő kávézacc ugyanis kiváló súrolószer, és még a kellemetlen szagokat is eltüntetheted vele. Az ételek illatát átvett edényeket mosd ki kávézaccal összekevert vízzel, hagyd hatni rövid ideig, majd öblítsd el bő vízzel a tálaidat.

Dugulásra is szuper megoldás a zacc, mert csersavtartalma miatt feloldja az összegyűlt szennyeződéseket a lefolyóban.

Provident tipp:

Öntsd a kávézaccot az eldugult lefolyóba és engedj rá forró vizet, viszont néhány percbe is beletelhet, mire a víz és a kávé feloldja az összegyűlt maradékokat. Legyél türelmes, ne ijedj meg, ha nem azonnal szűnik meg a dugulás.

Citromlé és ecet

A 20%-os ecetet fertőtlenítésre és vízkőoldásra használhatod az otthonodban – az eredmény magáért fog beszélni! Az ecet hátránya viszont a kimondottan erős illata, így ha ez zavar téged, használj inkább citromot a takarításnál. A citrom ugyanúgy fertőtlenítő hatású, ezért remek lesz a konyha és a fürdőszoba rendbetételére, és még az illata is szuper.

Provident tipp:

Egy citrom levét facsard ki és keverd bele kétszer annyi vízbe, majd szivaccsal töröld át a zsíros felületeket, hagyd picit hatni a citromlevet és törölj szárazra mindent. Így tiszta és jó illatú lesz az otthonod a citrom segítségével.

Az olyan környezetbarát tisztítószerek mint a kávézacc, a citromlé, az ecet és a szódabikarbóna, nemcsak sokkal olcsóbbak a vegyszereknél, de használatukkal még a környezetedet is véded.

Neked is van bevált természetes takarítószered? Írd meg nekünk kommentben!