Provident
blog

Tervezd újra – Szilveszteri fogadalmak, ezúttal tudatosan

Eddig sosem gondoltad végig igazán az újévi fogadalmaidat? Itt az idő, hogy tudatosan tervezd meg az elképzeléseidet, hogy az álmaid végre valóra válhassanak.

Amikor véget ér egy év, átgondoljuk, mi az, amit sikerült megvalósítani és miben kell még fejlődnünk. Ezek és a vágyaink együttese adja meg, hogy mit is kellene megfogadnunk az új év kezdetén. Általában olyan ígéretet igyekszünk tenni magunknak, amik az életminőségünk javítására vonatkoznak, de sokan vannak, akik gyerekkori álmukat szeretnék újra és újra megvalósítani.

Mit szeretnél igazán?

A több testmozgás, a káros szenvedélyek elhagyása, az egészségesebb élet vagy egy új idegennyelv megtanulása mind remek cél. A legtöbb fogadalom azonban már év elején elsikkad a nagy lelkesedést követően, aminek egyik fő oka az, hogy túl általánosan fogalmazzuk meg gondolatainkat.

Ha szeretnéd, hogy az álom megvalósuljon, akkor teljesen konkrétan és részletesen kell leírnod a céljaidat, mert így azt is tudni fogod, hogyan érheted el őket. Szeretnél megtanulni angolul? Akkor készíts egy heti táblázatot, ahova felvezetheted, hogy egy héten hány új kifejezést tanulsz meg, hogyan és mikor fejleszted a beszédkészségedet, hány szöveget fordítasz és szótárazol… Így kialakul egy menetrend és egy rutin, amit következetesen tartva egy idő után eljutsz a megvalósításig.

Rendezett pénzügyek

Ha a pénzügyeid nincsenek rendben, akkor a célok is távolabb sodródhatnak. Ezért a legjobb újévi fogadalmak egyike az öngondoskodás megtanulása. Ez vonatkozhat a jelenre, de akár a nyugdíjas éveidre is, hiszen sosem lehet elég korán elkezdeni a gyűjtögetést. Minél hamarabb elkezded, annál nagyobb magabiztossággal fordulhatsz a jövő felé.

Az első lépés, hogy összeírod a bevételeidet és a fix kiadásaidat, a különbözet pedig kiadja azt az összeget, amit szabadon elkölthetsz. 1-2 hónap után látni fogod, hogy mi az a garantált pénzösszeg, amit mindig félre tudsz tenni, akár egy lekötött és kamatozó bankszámlára vagy nyugdíjalapba.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Újévi pénzügyi tervezés

Mit tehetsz érte?

A céljaidat már néhány rossz szokás elhagyásával is közelebb hozhatod. Ilyen lehet például a felesleges költekezés és az impulzusvásárlás. Motiválhat az is, ha összeírod, mire szeretnél félretenni, legyen az egy új kanapé, egy külföldi utazás vagy egy vadonatúj hobbi kellékei.

Érdemes mindig a hónap elején – például fizetéskor – elkülöníteni a pénzt, mert így biztosan nem csábulsz el egy újabb cipőre vagy táskára, csak akkor, ha ezen felül is marad plusz pénzed.

Haladj lépésről lépésre!

Hogy biztosan megvalósítsd újévi fogadalmaidat, ne akarj hatalmas célt elérni hirtelen, első nekifutásra. Inkább vállalj kevesebbet, de biztosabbat, utána pedig léphetsz a következő szintre.

Keress motivációt!

Tartós sikert a hozzáállásod megváltoztatásával érhetsz el, ha nem szenvedésnek, hanem teljesítménynek éled meg a lemondást. Persze a kisebb akadályok kedvedet szeghetik, de éppen ezért fontos, hogy kitarts és motivációt érezz a továbbhaladásra. Keress olyan családtagot vagy barátot, akinek hasonló céljai vannak. Vágjatok neki terveitek megvalósításának együttes erővel, hiszen így minden könnyebb, nem igaz?

Időnként nézz vissza, mit sikerült teljesíteni abból, amit kitűztél, hiszen ez is ösztönözhet arra, hogy még jobban igyekezz, ha pedig sikerrel jártál, az jó érzéssel tölt el és kitartásra sarkall.

Újévi fogadalmak tervezése és követése

Készen állsz az újévi fogadalmak megvalósítására?