Provident
blog

TOP 5 tipp az újévi fogadalmak betartásához

Új év, új élet – nem igaz? Sajnos a legtöbbször nem. A statisztikák alapján az év elejei lelkesedés, az újévi fogadalmak általában január közepén jut el a megvalósításra tett kísérletig, a legtöbbször pedig egy hónapon belül elhal a motiváció. Ennek azonban nem kell így lennie! Eláruljuk, mire érdemes figyelni, ha azt akarjuk, hogy a szilveszteri energiák felhasználásával sikeres legyen az életmódváltás.

1. Fokozatosság

Akár testmozgás, akár fogyókúra (a legjobb persze a kettő kombinálása): a lényeg, hogy ne drasztikus, önsanyargató módszerekkel kezdjünk bele. Testünk teljes joggal ellenáll majd a hirtelen jött kalóriamegvonásnak vagy a túlzott terhelésnek, így nem csak a gyors és látványos siker marad el, de még a sérülés és rosszullét kockázata is erőteljesen megnő. Nem túl inspiráló, igaz? Inkább kezdjünk óvatos duhajként: heti 2-3 egyórás edzés bőven elegendő, étrendünk megváltoztatásához pedig tökéletes első lépés, ha beiktatjuk az eddig kihagyott reggelit a napunkba. A többi lépés már sokkal könnyebb lesz, csak figyeljünk oda, hogy mire hogyan reagál a testünk! Emellett egy dietetikus vagy egy személyi edző is sokat segíthet a teljes életmódváltás megtervezésében.

2. Tedd le most!

Leszokás a dohányzásról: nehéz lenne eldönteni, hogy ez vagy a fogyással kapcsolatos fogadalmak vezetik a listát, de annyi bizonyos, hogy előkelő helyen áll. A diétával ellentétben itt nem segít a fokozatosság: halogatás helyett tegyük le itt és most a cigarettát! Nehéz megállni, de a közhiedelemmel ellentétben az is segít, ha elkerüljük a pótcselekvéseket. Amennyiben a megszokott bagózást nassolásra, rágózásra vagy bármi olyanra cseréljük, ami életben tartja a „rítust”, csak növeljük a visszaesés esélyét. Ezért nem tökéletes megoldás a nikotinos rágó vagy az e-cigaretta, de a nikotin tapasz segítségét kezdetben nyugodtan igénybe vehetjük, hogy enyhítse a fizikai elvonás tüneteit. Érdemes nem túl szigorúnak lenni magunkkal, ha mégis megbotlunk, és elszívunk egy szálat: egyetlen hiba miatt nem érdemes sutba dobni az addigi erőfeszítéseinket!

3. Élményalapú tanulás

A nyelvtanulás szintén sokak fogadalma, ám csak kevesen vágnak neki. Nem csoda: hosszas tanulást és folyamatos szinten tartást követel egy idegennyelv elsajátítása. Ennek ellenére megéri a fáradtságot, hiszen a megszerzett tudással tényleg egy új világ nyílik meg előttünk! A nyelvtanfolyam azért szerencsés, mert tervezhető, tartósan beépíthető a beosztásunkba, ráadásul egy jó, interaktív csoportban sokat fejlődik a kommunikációs készségünk, ami az egyik legfontosabb nyelvi kompetencia. A magántanár a fókuszált figyelem miatt előnyös, segít felülemelkedni az egyéni nehézségeken. Azonban egyedül is rengeteget fejlődhetünk, ha folyamatosan keressük a – saját tudásunk szintjének megfelelő – filmeket, sorozatokat, dalszövegeket és újságcikkeket az adott nyelven, és azokkal gyakorlunk.

Provident tipp

Hiányzik a kezdőtőke az újévi tervek megvalósításához? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részleteket itt találsz!

4. Pénz helyett idő

A spórolás egy hasznos fogadalom, ám sokan nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Pedig nem kell bonyolult pénzügyi spekulációkra gondolni: elég az is, ha mostantól szánunk egy kis időt arra, hogy felmérjük a tényleges szükségleteinket a spontán vásárolgatás helyett, utána pedig megkeressük, hol szerezhetjük be azokat a legkedvezőbb áron. A kuponok, bónuszok és akciók alakulását is érdemes folyamatosan szemmel tartani. Emellett az apró gyűjtése is meglepően hatékony: az év során észrevétlenül felhalmozott kétszázasok hatalmas segítséget jelenthetnek például karácsonykor.

5. Kikapcsolódás

Nem csak azokat a dolgokat vagyunk hajlamosak elhanyagolni, amik nagyobb erőfeszítést igényelnek. Sokszor az olyan programokról is megfeledkezünk, melyek tartalmas és élményszámba menő feltöltődést biztosítanának a strapás hétköznapok mellett. Egy kis előrelátással azonban ez is orvosolható: tűzzük ki célul, hogy hetente egyszer elmegyünk moziba, színházba, kiállításra vagy koncertre, majd tervezzük meg a következő egy-két hónapra a konkrét programokat, és vegyük meg előre a jegyeket. Így szinte biztos, hogy nem fogunk kifogásokat keresni, és végre kimozdulunk.

 

Nektek eddig sikerült betartani a fogadalmakat?