Ha házfelújításra szánjuk magunkat, akkor mindenképpen helyezzük előtérbe a tetőt. A rossz vagy rosszul felújított tető tudja az egyik legnagyobb károkat okozni a házban, így érdemes nagyon körültekintően elvégezni a szükséges munkálatokat.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Régi tető felújítása házilag

Házilag is fel tudjuk újítani az elhasznált tetőt, bár lehet kicsit nagyobb körültekintéssel kell majd megtenni, mintha szakember csinálná. Elsőkörben végigjárjuk azoknak a problémáknak a listáját, amelyek nagy gondot jelenthetnek a munka során.

Provident tipp: Belevágnál a felújításba? Ne várj tovább! Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Tetőfelújítás előtt határozzuk meg a hibákat

Alaposan vizsgáljuk meg a tetőt mielőtt bármibe is belekezdenénk, sőt akár listát is készíthetünk az adott problémákról és azoknak a prioritásáról.

Tető elszíneződése

A tetőkön nem ritka az algásodás vagy a mohásodás, a csapadék mennyisége miatt. Ezek könnyen elszíneződést okozhatnak a tetőn, amik bár elsőre csak esztétikai problémának látszanak, később komoly károkat is okozhatnak. 

Az elszíneződés a cserép idő előtti elhasználódásához vezethet, de ha időben megtisztítjuk akkor elkerülhetjük ezt a problémát.

Tető elszíneződése - a Provident segít a tetőfelújításban!

Felgyülemlő víz

Szintén a csapadék miatt az ereszcsatornákban felgyülemlő vízre is érdemes odafigyelni, ugyanis ezt legtöbb esetben az eltömődött ereszcsatorna okozza.

Elsőként távolítsuk el a vizet a csatornából, majd magasnyomású mosóval tisztítsuk ki azt.

Vizsgáljuk meg alaposan a lefolyócsövet is, és ha úgy ítéljük, hogy szükséges azt is kitisztítani akkor mindenképp tegyük meg. Otthoni csőgörénnyel is megtehetjük ezt, de segítségünkre lehet egy ereszcsatorna tisztító-készlet is, ami profibb megoldást jelenthet.

Tető beázás

Ha vízfoltok jelennek meg a plafonon, azok sajnos beázásra utaló jelek. Ez esetben a legjobb ha azonnal elkezdjük a beázás oka utáni nyomozást, azaz felkutatjuk, hogy honnan is ered a probléma.

Törött cserepek által okozott beázás

A beázás okát sok esetben a tető törött vagy esetleg elmozdult cserepeinél kell keresni.

Ebben az esetben felfelé kell kihúzni a törött cserepet, és felülről lefelé behelyezni az újat.

Ha nincs új cserép a közelben, akkor ideiglenesen a fedő cserép enyhe megemelésével és kitámasztásával is megszüntethetjük a problémát. Természetesen ez csak átmeneti megoldás, érdemes minél hamarabb beszerezni egy ép, új cserepet.

Előfordulhat, hogy a tartógerendákban és a tetőlécekben kell keresni a probléma forrását, ugyanis ezek is megsérülhetnek.

Ha itt észleltük a problémákat, akkor sem kell aggódni, hisz mi magunk is tehetünk ellene. Erősítsük meg a tető szerkezetét, szögeljünk egy ép lécet a sérült mellé.

Más jellegű tetőbeázás

Ha a tetőn nem cserép vagy tetőszerkezet általi beázásra gyanakszunk, akkor érdemes megvizsgálni a füstgáz kivezetőjének környékét is.

Itt ugyanúgy kialakulhat beázás, ennek oka lehet a nem megfelelő szigetelés, vagy előfordulhat az is, hogy megsérült a szigetelés.

A beázás másik okát kereshetjük a vápáknál is.

A vápák a tető találkozásánál található lemezek, amiket érdemes időről időre megtisztítani a különböző szennyeződésektől, mivel nagyobb mennyiségű csapadékot vezetnek el.

Hasznos eszközök a zsindely felújításához

Bár rengeteg tetőfedés létezik, mint például a pala, betoncserép vagy a cserepeslemezzel való fedés, cikkünk ezen részében a zsindellyel fogunk foglalkozni.

A felújítást alapos tervezés előzi meg, amiben nagyon fontos a megfelelő eszközök beszerzése.

Lássuk mire lesz majd szükségünk a folyamat közben:

  • Tetőlemez
  • Tetőfólia és alsóréteg
  • Szellőzők
  • Csepegtető él
  • Zsindely
  • Ridge sapka
  • Vízpajzs
Tetőfelújítás - ezek szükségesek hozzá

Ezekre figyeljünk régi tető felújításakor

Összeszedtünk pár hasznos pontot, amelyekre érdemes figyelmet fordítani, ha felújítjuk a tetőt.

  1. Korrigálás
    Mindig javítsuk ki a régi hibákat, mielőtt neki kezdenénk az újnak. Ha ezt már a legelején megtesszük sokkal tartósabb alappal láthatunk neki a felújításnak.
  2. Anyagok

Alaposan vizsgáljuk meg, hogy milyen súlyú anyagokkal dolgoztak a tető eredeti építésénél és törekedjünk arra, hogy mi is hasonlóval dolgozzunk. Ne használjunk túl nehéz súlyú anyagot, hisz könnyen beszakadhat a tetőszerkezet, ha előtte a könnyűhöz volt méretezve.

  1. Hulladék
    Törekedjünk minél kevesebb hulladék kitermelésére. Nekünk is kevesebbet kell a folyamat végén takarítanunk és a környezetnek is jobbat teszünk vele.

Régi tető javítása padlástérből

A padlástérben is lehet olyan nyomokra bukkanni amelyek a tető felújítását teszik szükségessé.
Ilyen például a gombásodás, amely a nedves padlástérben gyakran előfordulhat.

Arra enged következtetni, hogy valahol beázás történt, tehát a tetőnek felújításra van szüksége.

Ilyenkor forduljunk profi segítséghez, akik felületkezeléssel megelőzik a további gombásodást, majd ezután elkezdhetjük a tető cseréjét a fentebb említettek alapján.

Padlástér és tető felújítása

Régi tető felújításának folyamata

Ha inkább szakember segítségét kérjük, akkor sem árt tudni, hogy mire számítsunk, hisz ezáltal a közös munka is könnyebben fog menni.

Szakemberek által végzett munka folyamata:
Elsőként eltávolítják a törött, elhasználódott vagy sérült cserepeket, szerkezeti elemeket.
Kijavítják a kisebb, akár szemmel is látható hibákat.
Ezt követően felhelyezik a tetőfedő fólia, ami megvéd a nagy esőzések által okozott víztől.
Következhet a zsindelyeknek a felvitele, amelyeket az eresztől a csúcs felé haladva szerelnek fel.
Beszerelik a szellőzőnyílást a tetőgerincnek.
Az installáció végén takarítsuk el a hulladékot és a melléktermékeket.

Tetőfelújítás ára – ha nem mi végeznénk a javításokat

Mennyibe kerülhet egy tetőfelújítás?

Az átlagköltség 100-150.000 Ft között mozog.

Olcsó árkategória esetén ez a szám lecsökkenhet 40.000-90.000 Ft-ra is, viszont ennek az ellenkezője, a drága árkategória esetén elérheti az akár 1 millió forintot is.

Minden attól függ mennyi javítanivaló van az adott tetőn, milyen alapanyagokat használnak és milyen szakemberek végzik az adott munkát.

Tetőfelújítás szakemberek segítségével
Mi számít olcsó árkategóriának?

A választott anyagban vannak leginkább eltérő árkategóriák.
Egy aszfalt zsindely megjavítása például négyzetméterenként 1.400 Ft és 2.800 Ft között van. A háromlapos zsindelyek a spektrum olcsóbbik oldalán mozognak, melyeknek kedvezőbb az áruk, mint például az építészeti zsindelyeknek.

Mi számít drágább árkategóriának?

Zsindelyek szempontjából a cédrus és egyéb fa zsindelyek általában drágábbak, mint az aszfalt változatuk.
A kerámia cseréppel való felújítás szintén költségesebbnek bizonyulhat majd, ugyanis a kerámia tartósabb és ellenállóbb anyagnak minősül.

Javasolt évente akár többször is átvizsgálni a tetőt és folyamatos ellenőrzés alatt tartani, hogy szinten tartsuk a tető “egészségét”.