Provident
blog

Tetőfelújítás kisokos: házilag, vagy szakemberrel?

Minden tető életében eljön az a pillanat, amikor fel kell újítani. Kisokosunkban megmutatjuk azt, hogy mit lehet házilag megcsinálni és mik azok az esetek, amikor szakemberre van szükség.

 

Tetőfelújítás: házilag, vagy szakemberrel?

A tetőszerkezet egy kényes dolog. Egy-egy elhasználódott tetőléc, egy elmozdult vagy sérült tetőcserép, vagy egy hibás illesztés is tud hatalmas galibákat okozni. Épp ezek miatt komolyabb hibák esetén érdemes szakembert hívni, azonban rengeteg apróbb hiba létezik, amit házilag is ki lehet javítani.

Tetőfelújítás - kisokos

 

A Provident segít: ha szeretnél anyagi segítséget igénybe venni tetőd felújításához, akkor ne várj tovább! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét

 

Az előkészületek

Amennyiben házilag látunk neki a feladatnak, néhány biztonsági előírást érdemes betartani.

  • Kerüljük el a baleseteket azzal, hogy lábtámaszt erősítünk a használt létra aljára. Ez megakadályozza azt, hogy a létra elsüllyedjen vagy elmozduljon.
  • Érdemes tetőfedő pallót bérelni, mert meggyorsítja és megkönnyíti a munkát.
  • A gurulós tetőgerinc kampók, melyeket a létrára lehet erősíteni szintén jó szolgálatot tesznek. Segítik a megfelelő súlyeloszlást, nem kell cserepeken ügyködni, így nem teszünk kárt sem azokban, sem a tetőlécekben.

A leggyakoribb problémák a következők szoktak lenni:

  • Beázás: ez a leginkább összetett, szakember hívását javasoljuk.
  • Elszíneződés: a cserepeket kell megtisztítani.
  • elhasználódott, tört cserepek cseréje (ez is beázáshoz vezet).
  • felgyűlő víz: gyakran az ereszcsatorna tömődik el, azt kell kitisztítani.

A legkönnyebben megoldható mind közül a cserép tisztítás, valamint néhány cserép cseréje. Ha ezt házilag szeretnéd elvégezni, érdemes ránézni erre a kisokosra, melyben az elérhető cserepekről és azoknak az árairól is írtunk többek között.

Látható tehát, hogy ugyan jóval kisebb költségekkel jár házilag a javítás (létra jó eséllyel minden háztartásban van, az előkészületekhez szükséges eszközöket pedig akár ismerősöktől is kölcsön lehet kérni), nem feltétlen lehet mindent megoldani.

 

Tetőfelújítás árak

Ha szakembert szeretnénk hívni, akkor elsőkörben mindenképpen érdemes árajánlatot kérni. 30.000 Ft – 75.000 Ft között mozognak az árak az olcsó, és 114.000 Ft – 360.000 Ft között a felsőkategóriás javítások esetén. Az országos átlag 105 000 Ft.

Néhány hiányzó cserép pótlása például akár 12 000 forintból is megvan, míg, ha olyan komoly munkára van szükség, mint egy megereszkedett tető javítása, az közel 700 000 forintba is kerülhet.

Nem csak a munka típusa határozza meg a költségeket, hanem az alapanyagé is. Ezek közül a Lapostető, Hab vagy Egyrétegű a legolcsóbb 105 000 forinttal, a fém pedig a legdrágább 320 000-rel, tehát bizony valóban súlyos forintok múlnak az alapanyagon is.

Tetőfelújítás - a legjobb megoldások egy helyen

 

Milyen megoldások vannak régi tető felújítására?

Az idősebb házak öregedő zsindelyei megrepedhetnek, meghajolhatnak, foltok vagy mohák keletkezhetnek rajta. Télies éghajlaton a tető jéggátakat vagy sókorróziót eredményezhet. Amennyiben egy tető több mint 10 éves, és a problémák száma csak tovább növekszik felmerülhet az esély, hogy az egész tető cseréjére szükség van.

Ekkor érdemes rászánni a pénzt és az időt, ugyanis a toldozgatás, foltozgatás itt már nem segít. Az összes függ az anyagtól, valamint persze a tető méretétől is, azonban nagyjából 780 000 forintos árral számolhatunk teljes felújításnál.

Összességében elmondható, hogy nem csak akkor érdemes ellenőrizni a tetőt, ha valamilyen probléma merül fel, hanem legalább évente egyszer át kell nézni. Elsősorban ilyenkor a tetőgerincet kell megvizsgálni, hogy nem hiányzik-e például egy kúpcserép, vagy nincs-e elcsúszva valamelyik tetőcserép.

Ha olyan probléma merül fel, amit sikerül házilag orvosolni, akkor viszont érdemes szakemberhez fordulni.

Készen állsz a tetőfelújításra?