Provident
blog

Tetőfedés és tetőcserép kisokos

Az építkezés során kikerülhetetlen feladat a megfelelő tetőfedés kialakításának a végig gondolása és a házhoz legjobban passzoló, de persze funkcióját tökéletesen beteljesítő tetőcserép megtalálása is. Cikkünkben összegyűjtöttünk hogy mire érdemes számtani és figyelni, hogy te is hatékonyan kezdhess bele az építkezésbe vagy éppen a tetőfelújításba.

Mit kell tudnod a tetőfedésről mielőtt neki látsz a munkálatoknak?

Egy laikus, életében egyszer, talán kétszer vág építkezésbe élete során, így rohamosan változó világunkban, a tetőfedés művészetéhez sem fog feltétlen érteni, a munkálatok előtt azonban érdemes utána járni a folyamatoknak. Elsősorban a házhoz, hozzánk és az elvárásainkhoz kell igazodnia a kiválasztott formáknak és anyagoknak, így ha tehetjük már a tervek és a mesteremberek kiválasztásánál is ehhez tartsuk magunkat.

A tetőfedés során a hőmegtartásra és a szigetelésre is fontos, hogy figyelmet fordítsunk, különösképpen akkor, hogy, ha a tetőterünk beépített. A tetőn keresztül alapvetően is sok hő képes megszökni, így a megfelelő szigetelés az energiatakarékos otthon kialakítása és a spórolás szempontjából is elengedhetetlen. A tetőtér szigetelését mi magunk is elvégezhetjük, így ez nem csak költséghatékony, de gyorsan meg is térülő munka lehet.

 

Milyen cserepek elérhetőek a piacon?

A tető vizuális megjelenését erősen befolyásolja az, hogy milyen tetőfedő anyagokat választunk ki a házunkhoz. Fontos, hogy sok időt szánjunk erre a döntésre, hiszen nem csak minőségi szempontokat kell megfontolnunk, hanem egy, az épület karakterét meghatározó elemről is döntenünk kell.

A cserép anyagát tekintve készülhet kerámiából vagy éppen betonból, ugyanakkor érvek és ellenérvek szólnak mindkét típus mellett és ellen. A kerámia cserép javára szól, hogy könnyű, így súlyával nem is terheli annyira a tetőt, jól szellőzik, kiváló a páraáteresztő képessége, nagy választékban kapható, mindezek mellett ráadásul természetes anyagról van szó. A pozitívumok ellenére is tudunk olyan negatív tulajdonságokat felhozni, amik miatt érdemes átgondolni a választásunkat. Többek között a gyártóra kell különösképpen figyelmet fordítani, hiszen, ha nem megfelelő minőségű anyagból égetik ki a cserepeket, akkor előfordulhat, hogy mészdarabok maradnak benne. Ezek aztán az évek során potenciálisan utat engedhetnek a víznek, így az roncsolódhat, szét is fagyhat. A kerámia cserép alább marad teherbírás tekintetében a betonból készült verzióval szemben, ugyanakkor nem kell aggodalmaskodni, a hó súlyát ezek is kiválóan elbírják.

A másik lehetőségünk, a betoncserép választása, ami súlyát tekintve nagyobb, emiatt az időjárás viszontagságainak is kiválóan ellen tud állni, de annak a veszélye is kisebb, hogy fagykárt szenvedjen.

 

tetőfedés provident

A választásnál elsődleges szempontnak kell lennie tehát a stílusnak, ami szeretnénk, ha visszaköszönne az otthonunkon, legyen szó egy mediterrán cserépről agyagból, vagy egy klasszikus tetőcserépről, ami napjainkban is a legelterjedtebb tetőfedő anyaga.

Mindenek felett legyünk különös tekintettel arra, hogy milyen garanciát vállalnak a gyártók a cserepekre, hiszen nem mindegy, hogy mikor kell legközelebb a tetőhöz nyúlnunk.

Mennyibe kerül a tetőcserép?

A tetőfedés árának a meghatározása több tényezős egyenlet, hiszen függ a tetőtípustól, a cseréptípustól, de a munkadíjat is bele kell számolni, ami változó. A neten találunk azonban már olyan kalkulátorokat, amik segítenek felmérni, hogy nagyjából milyen összegre számíthatunk, mielőtt még szakembertől kérnénk be egy ajánlatot.

A tetőcserép árával kapcsolatban természetesen sokfélét találunk gyártótól függően, ezek közül egy standard típusú alapcserép, natúr színben, 50 év garanciával bruttó 360 Ft/ db, de egy hasonló színű, de más formájú alapcserépért, ugyanennyi év garanciával bruttó 450 Ft-ot kell már fizetnünk darabonként.

 

Te is neki állsz a tetőfedésnek vagy a tető felújításnak?