Provident
blog

2024. január 1-től csökkent a személyi kölcsönök THM-je

A jegybanki alapkamat változása kihatással van a kölcsönök és így a személyi kölcsönök Teljes Hiteldíj Mutatójára (THM). A 2023. december 1-jén érvényes jegybanki alapkamat szerint idén január 1-től a személyi kölcsönök THM-je maximum 35,5 százalék lehet. Cikkünkből most megtudhatod, hogy az alapkamat változása hogyan befolyásolja a THM plafont. Továbbá szót ejtünk arról, hogy mennyi időnként változik a THM maximális mértéke és mit jelent ez a Provident által kínált személyi kölcsönök esetében.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Hogyan történik a THM plafon megállapítása?

A THM plafon nem más, mint a kölcsönök Teljes Hiteldíj Mutatójának (THM) maximális mértéke, melyet jogszabály határoz meg. Ezt azt jelenti, hogy a pénzintézetek nem folyósíthatnak olyan hitelt, amelynek THM-je meghaladja ezt az értéket.

A THM plafon megállapítása félévente történik az éppen aktuális jegybanki alapkamat alapján. Ez a fogyasztási hitelek esetében az előző félév utolsó hónapjának első napján érvényben lévő, alapkamathoz képest 24 százalékponttal, hitelkártya, folyószámla- és áruhitelek esetén pedig 39 százalékponttal növelt értéke. 

Így változott a személyi kölcsönök THM-je 2024. január 1-től

A jegybanki alapkamat 2023. június 1-jén 13 százalék volt, november 22-én azonban 11,5 százalékra csökkent – és ez volt érvényes 2023. december 1-jén is -, így az új év THM csökkentést hozott. Ennek megfelelően 2024 első félévében a THM maximális mértéke a személyi kölcsönök esetében 35,5 százalék lehet. 

A pénzintézetek által ténylegesen alkalmazott THM értékek jelentősen eltérnek egymástól, azonban semmiképp sem haladhatják meg a jogszabály által meghatározott plafont. Kölcsön igénylése előtt mindig érdemes részletesen tanulmányozni az egyes pénzintézetek ajánlatait, és összehasonlítani azokat a saját pénzügyi helyzeteddel és igényeiddel a felelős hitelfelvétel érdekében.

NEM ÁRT TUDNI: Nem csak a személyi kölcsönök, hanem a hitelkártya, a folyószámlahitel és az áruhitel esetén is változott a THM plafon, ezek maximális mértéke 2024. január 1-től 50,4% lett.

Hogyan érinti a változás a Provident által nyújtott személyi kölcsönöket?

A kamatcsökkentéssel természetesen a Provident kölcsönök THM-je is csökkent, így a 2023. második félévében érvényes 36,8% helyett 2024. január 1-jétől 35,4%-os THM-mel kínálja a Provident a kölcsöneit.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg elképzeléseidet!

Ez egy 24 hónapos kölcsön esetén azt jelenti, hogy egy 500 000 forint összegű kölcsön esetén a korábbi 681 750 Ft helyett 675 250 Ft-ot kell visszafizetni.