Provident
blog

TOP 5 tipp a makulátlan tisztaságú ruhákért

A mosás mindig is a legnehezebb, kifejezetten megterhelő házimunkák közé tartozott. Éppen ezért nincs is annál bosszantóbb, mint amikor több órányi folttisztítás, áztatás, öblítés után végül mégsem érjük el a kívánt eredményt. A hibák lehetősége végtelen: lehetséges, hogy a mosógép tisztítása lenne már aktuális, de az is előfordulhat, hogy elnéztünk valamit a ruhán lévő cetlin. Adunk pár tippet, hogy kevesebb malőr legyen a következő nagymosásnál!

A szódabikarbóna hatása

A modern technika korában sem érdemes elhanyagolni a régi, hagyományos trükköket! A sütéskor is jó szolgálatot tevő szódabikarbóna a ruhákat is tisztábbá teheti, ha megfelelően használjuk. A megszürkült fehér ruháknak például visszaadja eredeti varázsát, ha 4 liter vízben feloldunk 150 gramm szódabikarbónát, és 1 órát áztatjuk benne a fehéríteni kívánt darabokat. Emellett a legszörnyűbb szagokat is elűzheti, ha ugyanennyi vízbe csak 100 gramm szódabikarónát töltünk, de két órán keresztül hagyjuk benne a kellemetlen illatú ruhákat.

Figyeljünk a jelekre

Evidensnek tűnik, de ruhatárunk szempontjából kulcsfontosságú, hogy alaposan elolvassuk a cetliken található mosási jeleket. Ha egy kizárólag kézi mosással tisztítható darabot nemtörődöm módon 90 fokos programmal mosunk, akkor gyakorlatilag kidobtuk a kukába. Néhány alapjel, ami nem magától értetődő: a háromszög a fehérítésre, a négyszög a szárításra vonatkozik (ha kör van benne, akkor a gépi szárítás is engedélyezett), a kör pedig a vegyi tisztításra. Részletesebb leírást például itt találtok: http://gombocska.hu/mosasi-jelek/

Provident tipp

Valójában egy új mosógépre lenne szükség az ideális tisztasághoz? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és gyorsan beszerezheti az ehhez szükséges összeget! Részleteket itt találsz a kölcsönfelvétellel kapcsolatban!

Tisztítani azt, ami tisztít?

Bizony, időnként maga a mosógép lehet az oka annak, hogy nem megfelelő tisztaságú ruhák kerülnek ki belőle. A hűséges, strapabíró példányok is egy idő után a vízkő, rosszabb esetben a penész pusztításának lesznek kitéve, ha nem gondoskodunk róluk. Érdemes a mosószeradagolónál kezdeni a takarítást, ugyanis a legtöbben hajlamosak vagyunk túladagolni a tisztítószereket: szedjük ki a helyéről, majd áztassuk enyhén ecetes vízben nagyjából 30 percig (akinek nem kivehető, fogkefével tisztíthatja ki a nehezen elérhető sarkait). Közben a környezetét is kipucolhatjuk, eltávolítva a felesleges lerakódásokat. Amennyiben nem szeretnénk szakembert hívni a dob és a vezetékek kipucolásához, a vízkőtől ecet, a makacs lerakódásoktól trisó segítségével szabadulhatunk meg, penész esetén pedig még némi hipót is bevethetünk. Magától értetődik, hogy ezekkel a vegyszerekkel nem egy időben dolgozunk, és hogy utána alaposan átöblítjük a gépet 90 fokos vízzel.

A kevesebb több

Nem csak a mosógépnek tesz jót, ha nem adagoljuk túl a tisztítószereket. Amennyiben a szükségesnél több öblítőt töltünk a gépbe, az zsíros foltokat hagyhat a ruhákon, amit aztán csak új mosással lehet kiszedni. A túladagolt, tömény mosószer kifehérítheti a ruhát, illetve por alapon megülhet annak redőiben. Ebben az esetben vízzel kell újra átöblíteni kedvenc darabjainkat, illetve célszerű áttérni a folyékony mosószerre.

Zöld és tradicionális megoldás

Aki nem szeretné az egészségére és a környezetre károsan ható vegyi anyagokkal végezni a ruhák mosását, az fordulhat egy régi és természetes praktikához, a mosószódához. A dédszülők korát idéző tisztítószer számos helyzetben segíthet ki minket a ház körül, de a mosásnál kifejezetten hasznos. A fehér ruháknak segít megőrizni a fehérségét, a színeseknél fele-fele arányba érdemes használni a mosószerrel, gépi mosásnál pedig érezhetően puhábbak lesznek tőle a textíliák.

Ti milyen trükkökkel élitek túl a nagymosást?