Provident
blog
Top 5 tipp az unalmas futás ellen

2018-05-28

Tudatos tippek

Top 5 tipp az unalmas futás ellen

Végtelenül tudnánk sorolni, mennyi jót tesz a futás az emberi egészséggel. Itt is igaz azonban, hogy a jóból is megárt a sok, és még ha a sérülések el is kerülik azokat, aki rengeteget sportolnak az unalommal biztosan nem lesz ilyen szerencséjük. Most adunk neked 4 tippet ahhoz, hogyan pezsdítsd fel a futás rutinját!

Emelkedő

Noha a sík terepen való futásnak már a nevében is ott van a monotónia, az emelkedő sokakat elriaszt azt követően, hogy egyszer egy edzésen vagy versenyen szembetalálkoztak egy ilyen szakasszal és rettenetesen elfáradtak rajta. Holott a jól megtervezett és végigvitt meredek edzések a legjobb izomnövelő és zsírégető futó programok, egyszerre eredményesek a kettőben. Viszont a tudatos, lépcsőzetes felépítés itt még fontosabb, mint a síknál, így például érdemes egy megemelt futópaddal vagy taposógéppel kezdened, mielőtt neki veselkedsz a legközelebbi hegynek.

 

Challenge!

Az internetes kihívások évtizede ez, és mint ilyen, miért ne indíthatnál te egy futással kapcsolatosat magad és a környezeted számára?! Ha unod a kedd – csütörtök – vasárnap etapokat, pihenj néhány napot, majd ugorj bele egy 7 napos kihívásba, amibe tetszés szerint és jól adagoltan belerakhatsz rövid- és hosszútávokat, sprinteket és joggokat, vagy éppen egy-egy emelkedőt. Meglátod, olyan erőket fog felszabadítani ez a fajta motiváció, amikről nem tudtad, hogy benned vannak, megtapasztalhatod vele a futás igazi előnyeit.

 

Városi futóversenyek

Szintén nagyon motiválóan tudnak hatni az emberre a városi futóversenyek. Nagy élmény már az is, hogy részben miattad és a futásod miatt lezárják azokat az utcákat, amiken a hétköznapokban autók és tömegközlekedési járművek jönnek-mennek. De hiába minden körülvevő gyönyörűség, aki rendszeresen sportol, abban felébreszti a versenyszellemet az, ha új környezetben futhat sok száz sport társsal együtt. Szerencsére az ilyen eseményeken a legkülönbözőbb szintű futók vannak kint, így nem kell attól tartani, hogy túl kicsi vagy túl sok versengés lesz az ember körül.

Új eszközök

A technológia mindent megtesz azért, hogy kellemesebbé és élvezetesebbé formálhassa az edzésterveket. A nagy sportszergyártók külön a futásra fejlesztettek mobilappokat, a pulzusmérők a legegészségesebb tempót igyekeznek fenntartani, de az újabb okosórák már a csuklódról is mérni tudnak mindent.

 

De ha kicsit távolabb lépsz a tech-től, meg tudod azt is tapasztalni, mekkora különbséget jelent egy-egy új futó cipő vagy ruha megvétele, főleg ha a meglévők már elhasználódtak. Egy cipő ráadásul nem csak kellemes lehet, de az egészség szempontjából kifejezetten fontos is, mivel egy rosszul használt és elhasználódott darab komoly elváltozásokat tud okozni a talp és a láb csontozatában, jó ideig szinte észrevétlenül. Úgy 800-1000 lefutott kilométerenként érdemes cserélni.

Provident tipp

Felfrissítenéd a futó cuccaidat, hogy élvezetesebbek legyenek az edzések, de egy kicsit még hiányzik hozzá? Nézd meg a Provident személyi kölcsön lehetőségeket, hogy ne kelljen lemondanod az egészséges életmódról!