Provident
blog

Top 5 tipp, ha felújítanád a panel lakásodat

Magyarországon 800 000 panellakás található, így jó esély van arra, hogy az egyikében éppen te laksz. A felújítási programoknak hála mára jelentős részük korszerű és energiatakarékos, ráadásul a színviláguk is sokkal változatosabb, mint a korábbi szürke beton. A külcsíny tehát adott, de miújság a belbeccsel? A panel felújításhoz adunk most tippeket a hűtéstől kezdve a szigetelésen át a berendezésig! 

 

Nehéz terep

Minden lakás típusnak megvannak a maga karakterisztikái, így a jellemzően felmerülő problémái is. A paneleknél adottság, hogy a jellegükből fakadóan elég limitáltan lehet csak hozzájuk nyúlni. Az elektromos kiállások átmozgatása nem egyszerű, mivel kicsi a belmagasság és sokszor gipszkarton lapot raknak csak a mennyezetre és azok fölött viszik el a vezetékeket. Lényeg a lényeg, a panel nem a legjobb terep arra, hogy nagy csákányos lakásfelújításba kezdj – ehelyett okosan és kreatívan érdemes közelíteni!

 

Meleg ellen

A másik jellegzetes karakterisztikába az első nyáron szoktak belefutni a beköltözők: irtó hamar felmelegszik a lakás, külső berendezésű klímát pedig sokszor lehetetlen felszerelni. Az alternatíva így a ventillátor felszerelés lehet, amit régóta használnak szerte az országban a panel lakások lakói, igaz helykihasználtság szempontjából ez is hagy kívánnivalót maga után.

 

Hideg ellen

A kontinentális éghajlat velejárója, hogy az év kisebb hányadában optimális az idő a hűtés- és fűtésmentes élethez, valamelyikre általában szükség van. A régi panelekben ráadásul sokszor gyenge és elavult a szigetelés, így amint bejönnek a hűvösebb napok, hirtelen erre szokott terelődni a figyelem. A fa ablak kereteket érdemes megnézni legelőször, mivel ezek jellemzően elhasználódnak az évek alatt. Népszerű manapság a műanyag nyílászárók felszerelése, de olyanok is vannak, akik nútmarással kezelik a régi kereteket. Ez utóbbi valamivel olcsóbb megoldás, de középtávú eredményeket hoz csak.

 

Provident tipp

Hiába lehet csak kisebb pontoknak nekiesni a panelekben, ezek a javítások, felújítások is költségesek tudnak lenni. De megéri nekik esni, mivel rengeteg pénzt és idegeskedést lehet megspórolni velük. Ne halogass, igényelj Provident személyi kölcsönt és fogj hozzá a munkálatokhoz!

 

Személyes enteriőr

A szoba berendezést tekintve szerencsére nem kell olyan kötöttségekkel számolni, mint a szerkezeti átalakításoknál. Itt csak a képzeleted – meg persze a pénztárcád – szabhat határt, az elemes konyhabútorokkal és szekrényekkel, valamint a beltéri falfestésekhez használandó új festék termékekkel gyorsan és ötletesen be tudod rendezni a hálót vagy a nappalit.

 

Kezdd el a panel felújítás tervezést még ma!