Provident
blog

TOP tippek hosszabb autós utazáshoz

A városi kocsikázás és a dugóban téblábolás sokszor kimerítő, de az igazi kihívás mégis egy-egy hosszú utazás megtervezése és levezetése. Nem csak az útvonalterv kialakítása jár sok vesződséggel, ha idegen aszfaltokra merészkedünk, de fizikailag és mentálisan is megterhelő ennyi kilométeren keresztül egy helyben ülve arra koncentrálni, hogy megfelelően irányítsuk az autót. Eláruljuk az alapszabályokat és a kisebb trükköket, amivel könnyebben átvészelhetjük a távolságot!

 

Előző este

Talán az egyik legfontosabb tanács, hogy mindenképp aludjuk ki magunkat alaposan! A fáradtságnál szinte semmi sem veszélyesebb az utakon – az egyik kivétel ez alól az alkohol, amit szintén kerülni kell az utat megelőző 24 órában. Bár nem tartozik szervesen a vezetéshez, de a nyugalmunk érdekében érdemes ellenőrizni még egyszer, hogy mindent bepakoltunk-e, ami az utazáshoz szükséges, így biztos nem fogunk aggódni vezetés közben az otthon felejtett holmik miatt. Legkésőbb ilyenkor tápláljuk be a GPS-be vagy telefonunkban a tervezett útvonaltervet, mert ennek a halogatása is csak idegeskedéshez és kapkodáshoz vezet az indulás előtti órákban. Gyerekkel utazunk? Töltsünk le pár mesefilmet a családi tabletre vagy telefonunkra, amit majd útközben nézhetnek, így mindannyian könnyebben átvészeljük az utazást.

 

Provident tipp

Nem csak az ön előtt álló utat, a pénzügyeit is szereti gondosan megtervezni? Számítsa ki kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól!

 

 

Aznap reggel

Nagyon fontos, hogy magasan tartsuk az energiaszintünket, ezért a pihentető alvás után egy kiadós reggelit javaslunk. Amennyiben nem sürget annyira az idő, készítsük el frissen az útra szánt szendvicseket is! Korán indulunk, sietni kell? Csomagoljuk be előző este a szendókat, vagy helyettesítsük őket egy kis rágcsával. Szintén nagyon fontos a megfelelő folyadék biztosítása az útra: készítsünk be kell mennyiségű ásványvizet – a cukros üdítőket nem javasoljuk, ugyanis a kezdeti lendület után leesik a vércukrunk, amitől fáradt, dekoncentrált állapotba kerülünk. Tegyünk egy plusz térképet az autóba: ha esetleg cserben hagy minket a modern technológia, mindig jó, ha kéznél van a hagyományos, klasszikus segítség a tájékozódáshoz. Az érzékenyebb gyomorú családtagoknak érdemes fél órával az indulás előtt bevenni a tüneteket enyhítő gyógyszereket – a sofőr sajnos ezt nem teheti meg, mert sok készítmény altató hatású.

 

Útközben

A bekészített ételt, és különösen az italt tényleg fogyasszuk rendszeresen az utazás alatt – nagyon kellemetlen következményei lehetnek a dehidratációnak és a leesett vércukorszintnek. Szintén fontos, hogy legalább 2-3 óránként tartsunk kisebb pihenőket, különösen akkor, ha gyerekekkel utazunk. Kiszálláskor nyújtózkodjunk egy nagyot, ez elképesztően frissítő hatással bír az elmacskásodott izmokra. Korunk egyik hasznos, de sok helyzetben kellemetlen jellemzője, hogy teljes függésben élünk az okostelefonunktől – az út alatt próbáljunk meg elszakadni tőle! Nagyon veszélyes, ha vezetés közben nyomkodjuk, vagy arra figyelünk az előttünk lévő út helyett. Használjuk kizárólag GPS-ként, vagy legfeljebb arra, hogy az autó rádiójával összekötve játssza kedvenc, már előzetesen letöltött zenéinket. Mindig legyen kéznél egy kis apró a célország valutájából, mert az autópályáknál és a pihenőállomások mosdóiban szükségünk lehet rá.

 

Ti hova utaznátok kocsival a legszívesebben?