Provident
blog

Tudatos vásárlás 2. – Hogyan ne vegyünk ajándékot?

Belátjuk, nem mindig jön a legjobbkor, de alapvetően egy nagyon kedves, emberi és közösségformáló szokás, hogy időnként meglepjük azokat, akiket a legjobban szeretünk. Azonban nem mindegy, hogy ez egy teljesen üres gesztus marad, vagy tényleg szívmelengető, a másik személy számára értékes és hasznos darabot ajándékozunk a jeles alkalomra. Legyen szó húsvétról, szülinapi ajándékról vagy nőnapi kedveskedésről, eláruljuk, hogyan lehet elkerülni az esetleges hibákat, valamint számba vesszük az olyan mentőötletek, mint az áruhitel vagy az ajándékutalvány.

 

1. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

Minden egyes alkalommal megfogadjuk, mégis olyan ritkán tartjuk be. Pedig elképesztő, mennyi idegeskedéstől és kapkodástól szabadulnánk meg, ha nem halogatnánk mindig egyre későbbre az ajándékok beszerzését. Fokozottan érvényes ez az interneten – ma már nem szokatlan, ha külföldről – rendelt árukra, melyeknél mindig számolni kell a kiszállítás idejével (vagy busás felárat fizetni, ha a normálisnál hamarabb szeretnénk hozzájutni a meglepetéshez). Természetesen az ünnepi szezon is csak ront a helyzeten: nem csak a tömeg nagyobb, a termékek is gyorsabban fogynak a szokásosnál, és ebben az esetben is elképzelhető, hogy az őrület beköszönte előtt (vagy után) olcsóbban jutottunk volna a kiválasztott darabokhoz.

 

2. Túlzások helyett figyelmesség

Szintén nehéz megállni, de nem szabad magunkat túl nagy költségekbe verni, nem ez mutatja ki a szeretetünket és az elismerésünket. A kölcsönösség elvéhez sem kell ragaszkodnunk: csak azért, mert a másik jobb anyagi helyzetben van, és előző alkalommal egy igazán gáláns ajándékkal lepett meg, még nem kell fillérre pontosan viszonoznunk a szívességet, és megszakadnunk a saját költségvetésünk számára sokkal súlyosabb anyagi terhekben. Inkább háláljuk meg figyelmességgel és személyes ajándékokkal, így nem hozzuk a másikat kínos helyzetbe. Akad egy kedves élményünk az illetővel? Vásároljunk vagy készítsünk valamit, ami emlékezteti rá. Szenvedélyes gyűjtő? Szerezzünk be egy egyedi darabot a kollekciójába! Esetleg tudjuk, hogy szereti a könyveket, de nem vagyunk biztosak abban, hogy mit olvasna szívesen? Lepjük meg egy ajándékutalvánnyal a kedvenc könyvesboltjába, így biztos nem lövünk mellé.

 

3. Átgondolatlan hitel

Karácsony környékén gyakran halljuk, hogy egyesek még az eladósodástól se riadnak vissza a szeretteik érdekében. A túlzott, erőn felüli hitelfelvétel természetesen senkinek sem jó, még a bankoknak sem érdeke, hogy adósaik megszakadjanak a törlesztésben. Ám be kell látni, hogy mint minden eszköz, önmagában ez sem az ördögtől való: ha az ajándék fontos, praktikus és hosszútávon kifizetődő, mint például egy laptop az egyetemre készüli gyermekünknek, akkor akár befektetésként is tekinthetünk az ajándékra felvett kölcsönre. Hasonlóan ésszerű döntés, ha inkább felveszünk egy kisebb összegű áruhitelt, hogy a jobb minőségű és tartósabb háztartásigépet választhassuk, hiszen hosszútávon még a kölcsön költségeivel is jobban járunk vele. Azonban minden esetben fontos, hogy felmérjük, elég bevétel áll-e rendelkezésünkre ahhoz, hogy problémamentesen tudjuk törleszteni a hitel részleteit.

 

Provident tipp

Nincs elég pénze, hogy olyan ajándékkal lepje meg szeretteit, amilyennel igazából szeretné? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és gyorsan orvosolható a probléma! Részleteket itt találsz.

 

4. Hölgyválasz – Ajándék nőknek

Nem szívesen támaszkodunk a sztereotípiákra, de el kell ismernünk: a hölgyek ajándék tekintetében igen csak igényesek – különösen, ha ruháról vagy szépségápolásról van szó -, míg az uraknak sokszor egy zokni is megteszi, nem érinti őket mélyen a kérdés. Éppen ezért fokozott óvatosságra intünk mindenkit, aki egy drágább parfümmel, egy merészebb rúzzsal vagy egy csinos ruhával lepné meg szívének kedves hölgyismerősét: ne tegye. Illetve kizárólag akkor, ha pontosan ismeri az illető kedvelt termékeit, ízlését és méreteit, de még ekkor is merész vállalkozás (mindenképp tartsuk meg a vásárlást igazoló számlát, ha esetleg cserére kerülne a sor).  Az ajándékutalvány hiába tűnik személytelen megoldásnak, még mindig szerencsésebb, mint vérig sérteni valakit egy túl szűk, vagy éppen túlságosan bő nadrággal.

Számotokra mi volt eddig a legkedvesebb ajándék?