Provident
blog
Tudatos vásárlás 4. – Kapszula gardrób

2018-03-28

Tudatos tippek

Tudatos vásárlás 4. – Kapszula gardrób

Nőként szinte mindannyian szembesültünk már a következő problémák valamelyikével: nincs mit felvennünk; olyan darabokkal telt meg a szekrényünk, amiket már évek óta nem hordtunk; nem passzolnak egymáshoz a ruháink; túlságosan unalmas a gardróbunk tartalma, és nincs elég pénzünk, hogy felfrissítsük. Ugye ismerős? Szerencsére a fentiek mindegyike megoldható a jól megválogatott kapszula gardrób elkészítésével! Felejtsük el az egy farmernadrág-ötven felső kombinációt, inkább alaposan átgondolva vigyünk stílust és változatosságot öltözködésünkbe.

 

Mégis mi az a kapszula gardrób?

Lényege, hogy folyamatos vásárlás helyett gondosan kiválasztunk 10-20 alapdarabot, melyek ízlésesen kombinálhatók egymással. A módszer rendkívül költséghatékony (esküszünk, még a mosás is gazdaságosabb vele), ugyanakkor biztosítja a sokszínű és izgalmas megjelenést. Lehet ez a ruhatárunk alapja, amit aztán kiegészítünk pár egyedi darabbal, de akár évszakonként is összeállíthatunk egy-egy szettet, ahogy a munkahelyünkre és a szabadidőnkre is készíthetünk külön-külön „kapszulákat”.

 

Provident tipp

Felfrissítené ruhatárát, de hiányzik hozzá a szükséges anyagi fedezet? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részleteket itt találsz!

Hogyan kezdjünk hozzá?

Először is tartsunk egy egészséges selejtezést: szabaduljunk meg azoktól a ruháktól, melyeket már elhordtunk, nem jönnek ránk, nem tetszenek, vagy akármilyen más okból nem vettük fel az elmúlt 2 évben. Utána kezdődhet az új gardrób kialakítása! Szükségünk lesz egy semlegesszínű bázisra, ami mindenhez illik. Milyen árnyalatokban gondolkodjunk? Alap a fekete és a fehér párosa, de ide tartozik még a tengerészkék, a púderrózsaszín, az ónezüst, a grafitszürke és a bézs szín is. Ezekből áll majd a kapszulánk fele. Utána jöhetnek mindennapi kedvenceink és a harsányabb darabok. Ebben a kategóriában vegyük számításba saját tónusainkat is: világos szem, haj és bőr inkább a hűvösebb, míg a sötétebb árnyalatok a meleg színekkel passzolnak. Arányaiban ez lesz a ruhatárunk egyharmada, a maradékot (kb. 15%) meghagyhatjuk az alkalmi viseletnek.

 

Konkrét példát is kaphatok?

Természetesen! Vegyünk egy klasszikus farmert, egy fekete vászonnadrágot és egy drapp ceruzaszoknyát. Ezt egészítsük ki egy fehér blúzzal, egy tengerész csíkos, hosszú ujjú felsővel, egy fekete, spagettipántos toppal és egy bézs blézerrel: megkaptuk a semleges alapbázist. Jöjjön még hozzá egy tűzpiros bőrdzseki, egy hosszú, okkersárga kardigán, egy magenta árnyalatú, A-vonalú szoknya, egy laza, feliratos felső és egy méregzöld ing: íme, az élénkebb részleg! Az alkalmi szekciót egy divatos csipke ruhával, valamint az elengedhetetlen klasszikussal, a „kis feketével” dobhatjuk fel. Hihetetlen, de már kész is a kapszulánk! Most jön a lényeg: gondoljuk végig a kombinációkat. Csak egy darabot kiemelve: a tengerész csíkos pulcsi farmerral és piros bőrdzsekivel kifejezetten vagány, drapp ceruzaszoknyával és bézs blézerrel elegáns, fekete vászonnadrággal és az okker kardigánnal laza és trendi, a magenta szoknyával pedig végtelenül nőies és romantikus. És ez csak az első ruhadarab, számtalan lehetőséget rejt még magában egy ilyen szett!

 

Cipők, kiegészítők

Egy stílusos nő természetesen itt nem áll meg, a lábbelije is szerves részét képezi az öltözetének. Nehéz eltekinteni a szezontól, de az általános szabály a cipőknél is érvényes: legyen egy elegáns és semleges darabunk (klasszikus körömcipő, magassarkú bokacsizma), egy laza és kényelmes pár (balerinacipők, mokaszinok), és egy egyedi és látványos csoda, ami kifejezi a személyiségünket (karakteres surranó, élénk színű magassarkú, szőrmés hótaposó: szinte semmi se túlzás, ha összhangban van a személyiségünkkel, és tudjuk hordani). Kiegészítők terén a magyar nők általában elég visszafogottak, pedig nyugodtan szárnyalhatna a fantáziánk! Egy színes sál vagy egy különleges nyaklánc a legegyszerűbb ruhákat is feldobhatja. A kisebb elemek, mint a gyűrűk és a fülbevalók gondos megválogatása szintén izgalmas és kifinomult összhatást biztosít.

Ti is szívesen tennétek egyszerűbbé az életeteket egy kapszula gardróbbal?