Provident
blog

Tudatos vásárlás 6. – A megfelelő riasztó kiválasztása

Egyik legelemibb szükségletünk, hogy biztonságban tudjuk szeretteinket, értékeinket és természetesen saját magunkat is. Nem csoda, hogy szeretnénk minél többet tenni azért, hogy elhárítsuk az otthonunkra leselkedő veszélyeket. Ebben nagy segítségünkre lehet egy megbízható riasztórendszer kialakítása: mozgásérzékelő, ajtóba és ablakba szerelt készülékek, biztonsági kamerák – átvesszük a lehetőségeket a lehető legbiztonságosabb végeredményért.

Megfigyelőrendszerek

Ez megoldás valószínűleg többet segít a nyomozati szakaszban, mint a bűncselekmények megelőzésében, de sok esetben már a kamerák puszta látványa is elriaszthatja a potenciális elkövetőket. Arról nem is beszélve, hogy mint a legtöbb biztonságtechnikai eszköz, ez is összeköthető a távfelügyeleti rendszerrel, mely a nap 24 órájában felügyelik a kamera által rögzítetteket, így azonnal riasztják az illetékes hatóságokat betörés, tűz-, víz-, gáz- és minden egyéb kár, vagyonvédelmi vagy egészségügyi vészhelyzet esetén. A kamerák kiválasztásánál két szempontot kell mérlegelnünk: az első, hogy kültéri vagy beltéri, esetleg rejtett kamerát szeretnénk; a másik, hogy a szokásos modellek helyett nem szeretnénk-e IP alapú megfigyelőrendszert, ahol nincs különálló rögzítő egység, a kamera digitálisan kódolja a felvételt, és az internet segítségével azonnal továbbítja a világ bármelyik pontjára, így betörés vagy a természeti kár során sem vész el a felvett anyag.

Mozgásérzékelők

A mozgásérzékelő riasztók a biztonságtechnikai eszközök klasszikusai közé tartoznak. A bennük rejlő szenzorok érzékelik a látószögükben végbemenő mozgást, és éles, hangos riasztással jelzik az illetéktelen behatoló jelenlétét. Ez már önmagában is erősen elrettentő hatású a bűnözők számára, de a már emlegetett távfelügyeleti rendszerrel összekötve kifejezetten olajozottan működik, hiszen így automatikusan útnak indul a segítség. Jelentősen olcsóbb, mint a megfigyelőrendszer felszerelése, ugyanakkor nem vagy csak korlátozottan ajánlott kisgyerekes vagy kisállattal rendelkező családok számára. Ennek egyszerűen annyi az oka, hogy őket nehéz irányítani, így könnyen belesétálhatnak a már beriasztott területekre, ezzel indokolatlanul beindítva a vészjelzést.

Provident tipp

Szeretné megerősíteni otthona védelmét, de nem áll rendelkezésére a szükséges összeg? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma!

Ajtó- és ablakriasztók

A mozgásérzékelésnél felmerülő problémák egyik megoldása a bejárati ajtókra és ablakokra szerelt riasztók felszerelése. Itt is alacsonyabb költségekkel számolhatunk, de inkább kiegészítésnek ajánljuk, mint a védelem kizárólagos forrásának. A lényeg, hogy minden ponton, ahol kívülről be lehetne jutni a házba, legyen egy-egy érzékelő. Vásárolhatunk olyan készülékeket is, melyek nem csak a nyitást és a záródást, de az üveg betörését is érzékelik!

Portaszolgálat

Irodaépületek, gyártelepek és újépítésű társasházak esetében merül fel a leggyakrabban az ilyen típusú vagyonvédelem. A portaszolgálat megfelelő, kiterjedt megfigyelőrendszerrel kombinálva lehet kifejezetten költséghatékony, hiszen a kamerák segítségével kevesebb humán erőforrást vesz igénybe a nagyobb alapterület megfigyelése és védelme. Különösen praktikus, ha olyan eszközöket is beépítenek a rendszerbe, melyek addig is feltartóztatják a nem kívánt vendégeket (akár csak a megszokott hangjelzéssel), amíg a szolgálatban lévő biztonsági őrök odaérnek.

Ti is mindent megtesztek szeretteitek biztonsága érdekében?