Provident
blog

Tudatos vásárlás 1. – A bevásárlás

A végtelen lehetőségek világában minden eddiginél könnyebb eltévedni. Hiába spórolnánk, ha óránként több száz inger ösztönöz minket az ellenkezőjére, különösen akkor, ha a hetente többször esedékes, rutinszerű bevásárlásról van szó. A helyzet azonban nem reménytelen! Elárulunk pár tippet, melyek segítségével mostantól egyszerűbb lesz ellenállni a kísértésnek, és újult erővel tarthatjuk magunkat az előre meghatározott költségvetéshez, a tudatos vásárláshoz.

Bevásárlólista

Készüljünk fel előre a beszerzőkörútra! Így sokkal kisebb az esélye, hogy ad hoc jelleggel összevásárolunk mindent, amit meglátunk. „Talán egyszer szükség lesz rá”, „nem emlékszem, maradt-e még otthon”: pont az ilyen bizonytalanságok kerülhetők el minimális odafigyeléssel. Az igazi profik még a szükséges termékek árát is összehasonlítják a különböző áruházakban az internetes oldalak segítségével, ahogy az akciókat is naprakészen követik.

Tele pocak, könnyebb kosár

A másik módszer, amivel elkerülhetjük a nem kívánt csábítást, ha eszünk pár falatot, mielőtt útnak indulunk az éléskamra feltöltésére. Több kutatás igazolta, de egyébként is teljesen logikus, hogy éhesen szinte bármit megkíván az ember, így végül a kosárban is több felesleges termék köt ki. Egyetlen szendvics több ezer forintot hagyhat a zsebünkben, használjuk ki ezt a tudást!

Provident tipp

A tudatos tervezés híve? Számítsa ki kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól! Részletek itt találsz a kölcsönfelvétellel kapcsolatban!

Botoljunk bele!

Rendkívül hasznos, hogy a nagy szupermarketekben megtalálunk mindent, ám nem árt tisztában lenni pár trükkjükkel, ha spórolni szeretnénk. Egy klasszikus húzás, amiről mégis sokszor megfeledkezünk, hogy a költségesebb márkákat rakják szemmagasságba, így reflexből a drágább terméket vesszük le a polcról. Tudatos vásárlóként azonban érdemes a lenti sorokon tartani a tekintetünket, ahol sokszor ugyanolyan jó minőségű, ám olcsóbb áruk várnak ránk.

Félkész étel, üres pénztárca

Belátjuk, miért vonzó annak a lehetősége, hogy valamit csak mikróba, sütőbe vagy serpenyőbe kell tenni, és gyakorlatilag már le is tudtuk a főétkezéseket különösebb főzőcskézés nélkül. Azonban ezzel korán sem spórolunk annyi időt és energiát, mint amennyi pénzt kidobunk vele az ablakon. Amennyiben nincs minden egyes percünk előre beosztva, vásároljuk meg külön-külön az összetevőket, és készítsük el magunk a vacsorát: minden szempontból megéri!

Otthon nekik is jobb

Sokszor persze választás kérdése, de ha valahogy, valakinek a segítségével megoldható, akkor inkább menjünk gyerekek nélkül bevásárolni. Biztos, hogy ebben az esetben sem fogunk megfeledkezni az alapvető szükségleteikről és a számukra fontos dolgokról, viszont elkerülhetjük a folyamatos csatározást a mérsékelten egészséges nasik, valamint egyéb, könnyedén nélkülözhető, ám költséges termékek megvételével kapcsolatban.

Ti is előre felkészültük a bevásárlásra?