Tűzifa, mint zöld energia: mennyire környezettudatos megoldás?
A tűzifa kapcsán legtöbbször a romantikus kandallók, nagyanyáink cserépkályhája jut eszünkbe. Sokan azonban a gomolygó füstfelhőt, a kormot, a levegőszennyezést és az erdők kiirtását társítják hozzá. Pedig a korszerű fűtőberendezések környezetbarát módon biztosítják az otthon melegét és egyben rengeteget spórolnak a rezsiszámlán. Cikkünkben most bemutatjuk, hogy hogyan óvhatjuk meg bolygónkat fatüzeléssel, mennyire jó megoldás ez új építésű ingatlanoknál és mire figyeljünk, ha fával fűtünk.
Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.
Miért van szükség a zöld energiaforrásokra?
Hogy az energiafogyasztási modellünk zsákutcába vezet, ez nem titok. A hírekben nap mint halljuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, a földgáz és a kőolaj, valamint a szén túlzott fogyasztása jelentős éghajlati és környezeti változásokat okoz, melynek következményei már most is tapasztalhatók. Ezért itt az ideje, hogy felgyorsítsuk a megújuló energiaforrásokra való áttérést, hogy biztosíthassuk saját túlélésünket a bolygón.
Érdekes tény, hogy 2016-ban az Európában felhasznált energia mindössze 17%-a származott megújuló energiaforrásokból. A cél pedig az, hogy ezt 2030-ra ez a szám 32%-ra növekedjen. Ebben pedig óriási szerepe van a tűzifának.
Tűzifa mint zöld energia: mit érdemes tudni róla?
A tűzifa kiváló megújuló energiaforrás, de kizárólag fenntartható erdőgazdálkodás mellett. Azáltal, hogy a kivágott fákat újak telepítésével pótolják, az erdők gyorsabban termelődnek újra, mint ahogyan fogynak. Európában ez a tendencia egyértelműen megfigyelhető, az erdős területek folyamatosan növekednek.
A nem megújuló energiaforrások helyett a fával történő hőtermelés korszerű eszközökkel segít csökkenteni az ökológiai hatást. Az égetés során felszabaduló szén-dioxid ugyanis megfelel a fa növekedése során felvett mennyiségnek. Ezt a kibocsátást bőven ellensúlyozza az újonnan ültetett fák és a növekvő erdők által megkötött szén-dioxid. Az európai erdőgazdaságokban, ha azokat fenntartható módon kezelik, a fával való fűtés szénlábnyoma semleges lesz.
A helyi erdőgazdaságok által termelt fával történő fűtés a természetes körforgás szerves része. A helyi fa használata jelentősen csökkenti az éghajlatváltozásra gyakorolt hatást. Egyúttal védi az európai erdőket, amelyek az évente kibocsátott szén-dioxid 10%-át megkötik.
Mi köze a tűzifának a biomasszához?
A biomassza nem más, mint egy biológiai úton létrejövő szervesanyag-tömeg.
Energetikai hasznosítását tekintve háromféle biomasszát különböztetünk meg:
- Szilárd vagy száraz (pl. tűzifa)
- Cseppfolyós vagy nedves (pl. növényi és állati hulladék)
- Gáz halmazállapotú
Míg a szilárd halmazállapotú biomassza általában közvetlenül kerül eltüzelésre, addig a folyékony halmazállapotút belső égésű motorok üzemanyagaként használják.
A tűzifa a tüzelhető biomasszák közé tartozik. Jellemzője, hogy alacsony nedvességtartalmú és emiatt magas a fűtőértéke. Fontos kritériuma, hogy ne okozzon semmiféle károsodást a fűtőberendezésekben és ne szennyezze nagy mértékben a levegőt.
Miből állítják elő jellemzően a tüzelhető biomasszákat?
- tűzifa apríték (erdei lágy vagy keménylombos erdőkből)
- fűrészüzemi hulladék
- lágyfa-energiaültetvények (pl. nyárfa)
- szalma, energiafű, illetve ezekből készült pellet
A tűzifa, mint zöld energia legfőbb előnyei
A tűzifa számos gazdasági és ökológiai előnnyel büszkélkedhet, amelyek ideális energiaforrássá teszik. Nézzük is most meg gyorsan ezeket!
A tűzifa felhasználás gazdasági előnyei
- A tűzifa helyi energiaforrás. Kitermeléséhez, feldolgozásához és szállításához sokkal kevesebb energia szükséges, mint a fosszilis tüzelőanyagokhoz.
- A helyi biomassza sokkal kevesebb szürke energiát igényel, mint a fosszilis változatok, amelyeket egyre távolabbi forrásokból, egyre nagyobb mélységben kell kitermelni.
- A biomassza könnyen hozzáférhető Európában: erdők, legelők és termőföldek bőségesen állnak rendelkezésre.
- A biomassza lehetőséget kínál az európai vállalkozások számára, hogy élen járjanak a technológiai innovációban, hogy többé ne függjenek a fosszilis tüzelőanyagoktól.
- A biomassza helyi felhasználása rövid ellátási lánccal támogatja a helyi gazdaságot, és fenntartható helyi munkahelyeket teremt.
- Ez a megújuló energiaforrás könnyen tárolható.
A tűzifa felhasználás környezeti előnyei
- Karbonsemleges, azaz az új fák ültetése és az erdők növekedése ellensúlyozza a fa elégetése által a légkörbe kibocsátott szén-dioxidot. A fák vagy növények növekedésével a szén-dioxid ismét elnyelődik a légkörből. Ezáltal a fa szén-dioxid semlegessé válik.
- A fával való fűtés tehát a „természetes körforgás” szerves része, jelentősen csökkentve ökológiai lábnyomunkat és az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásunkat.
- Európában az erdők állandó növekedése bizonyítja, hogy az európai földeken kivágott fát újraültetik, és hogy a fa mint erőforrás, a többi biomasszához hasonlóan folyamatosan megújul.
TÉNY: Ha az összes fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtőberendezést fával működő modern fűtőberendezésekre cserélnénk, a teljes szén-dioxid kibocsátás hatása jelentősen csökkenne.
A tűzifa mint zöld energia új építésű ingatlanok esetén
Új építésű házak esetében érdemes lehet tűzifában gondolkodni. Annál is inkább, mert 2021-től csak azok az újonnan épült ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, melyek legalább 25% megújuló energiaforrásból fedezik energiaszükségletüket. Az épület energiaigényébe a fűtésre, hűtésre, melegvíz-előállításra és szellőzésre használt mennyiség számít bele. Mivel a fűtés igényli az egyik legnagyobb energiafelhasználást, ezért a fatüzelés remek megoldás lehet.
Provident tipp: Valósítsd meg álmaidat! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét és gondolkodj megújuló energiaforrásokban új építésű ingatlanod esetén!
Hogyan lehet valóban környezettudatos a fatüzelés?
Elképesztő és egyben elszomorító adat, hogy Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt. Ebben többek között a nem megfelelő minőségű tüzelőanyagok használata, valamint helytelen fűtési technika játszik szerepet. Éppen ezért nagyon fontos odafigyelni a környezettudatos fatüzelésre.
Mi szükséges ehhez?
- Korszerű fűtőberendezés
- Minőségi, száraz tűzifa
- Megfelelő fűtési technika
Milyen fűtőberendezést használjunk?
A nem korszerű kazánok amellett, hogy magas károsanyag kibocsátásúak, bizony nem is túl költséghatékonyak. Ahhoz tehát, hogy tudatosan tegyünk a környezetünkért és a pénztárcánkat is kíméljük, még ha drágábbak is, elengedhetetlen modern készülékeket választani.
Milyen szempontokat figyeljünk?
- A kazán legyen zárt tűzterű és a lakóterületünktől elszeparálva helyezzük el, ezzel minimalizálva a szén-monoxid mérgezés esélyét.
- Minimum 82%-os hatásfokú készüléket válasszunk.
- Figyelni kell arra, hogy megfelelő legyen az égési levegő bevezetése, azaz elöl vagy oldalt lévő nyílásokon érkezzen.
- Legyen a tűztér hőszigetelt.
- Az ablak dupla üvegezéssel rendelkezzen.
JÓ, HA TUDOD: Érdemes úgynevezett öko-tűzteres kazánt vásárolni, ami azt jelenti, hogy az égési hőmérséklete jóval magasabb, körben hőszigetelt és ablaka dupla rétegű üvegezést kapott. Ennek előnye, hogy nagyon alacsony a PM10 szemcseméretű szállópor-kibocsátása.
Kattints még több energiatakarékossági tippért >>
Milyen tüzelővel fűtsünk?
Ha megvan a megfelelő berendezés az jó, de nem elég! A minőségi tűzifa is elengedhetetlen.
Melyik fa alkalmas tüzelésre?
- A tűzifa legyen mindig légszáraz, vagyis maximum 15-20%-os víztartalmú.
- A keményebb fafajtákat célszerű választani – mint például a bükk, a tölgy, a gyertyán és az akác -, melyeknek nagyobb a fűtőértékük.
- Tüzelésre kiváló a fabrikett is, amely természetes anyagokból préselt, kimagaslóan magas hőértékű tüzelőanyag. Nem kormoz és a vegyestüzelésű berendezésekben, cserépkályhákban, valamint kandallókban is kiváló.
Milyen fával ne tüzeljünk?
- Soha ne válasszunk nedves fát, ugyanis rosszabb hatásfokkal ég, hiszen az energia jó része a keletkezett víz elpárologtatására pazarlódik, továbbá kárt tesz a fűtőberendezésben.
- A fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt nem ajánlottak.
- A gyümölcsfák kárt okozhatnak a kazánban és a kéményben is.
- Ne használjunk festett, lakkozott fát (pl. kidobott régi ablakkeretek).
Hogyan tároljuk a fát?
Tároláskor nagyon fontos, hogy a felhasított fák minél nagyobb felületen érintkezzenek levegővel. Ez segít abban, hogy gyorsabban száradjanak. Ezen kívül elengedhetetlen egy nagyjából 15-20 centiméteres légáteresztő réteget is létrehoznunk rács vagy alátét segítségével a rakás alján, hogy az időjárási körülmények ne hátráltassák a fa száradását.
Kerülendő a fóliázás is, mivel az korhadáshoz, befülledéshez vezethet.
A helyes tüzelés alapszabályai
Tüzeléskor mindig a vastag fák kerüljenek alulra, majd a vékonyabbakkal építkezzünk felfelé. Ezután jöhet a gyújtós! Amennyiben jó minőségű, légszáraz a fa, könnyedén lángra kap.
A kazánt a legjobb papír nélkül begyújtani. Amennyiben mégsem tudjuk elkerülni, akkor se használjunk színes papírt.
Fontos a fűtőberendezés rendszeres, szakszerű karbantartásra is, hogy sokáig és zavartalanul használhassuk a tűzifát mint zöld energiát.
Te milyen megújuló energiaforrást használsz? Írd meg nekünk kommentben!