Provident
blog

Tűzifa, mint zöld energia: mennyire környezettudatos megoldás?

A tűzifa kapcsán legtöbbször a romantikus kandallók, nagyanyáink cserépkályhája jut eszünkbe. Sokan azonban a gomolygó füstfelhőt, a kormot, a levegőszennyezést és az erdők kiirtását társítják hozzá. Pedig a korszerű fűtőberendezések környezetbarát módon biztosítják az otthon melegét és egyben rengeteget spórolnak a rezsiszámlán. Cikkünkben most bemutatjuk, hogy hogyan óvhatjuk meg bolygónkat fatüzeléssel, mennyire jó megoldás ez új építésű ingatlanoknál és mire figyeljünk, ha fával fűtünk.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért van szükség a zöld energiaforrásokra?

Hogy az energiafogyasztási modellünk zsákutcába vezet, ez nem titok. A hírekben nap mint halljuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, a földgáz és a kőolaj, valamint a szén túlzott fogyasztása jelentős éghajlati és környezeti változásokat okoz, melynek következményei már most is tapasztalhatók. Ezért itt az ideje, hogy felgyorsítsuk a megújuló energiaforrásokra való áttérést, hogy biztosíthassuk saját túlélésünket a bolygón. 

Érdekes tény, hogy 2016-ban az Európában felhasznált energia mindössze 17%-a származott megújuló energiaforrásokból. A cél pedig az, hogy ezt 2030-ra ez a szám 32%-ra növekedjen. Ebben pedig óriási szerepe van a tűzifának.

Provident: zöld energia

Tűzifa mint zöld energia: mit érdemes tudni róla?

A tűzifa kiváló megújuló energiaforrás, de kizárólag fenntartható erdőgazdálkodás mellett. Azáltal, hogy a kivágott fákat újak telepítésével pótolják, az erdők gyorsabban termelődnek újra, mint ahogyan fogynak. Európában ez a tendencia egyértelműen megfigyelhető, az erdős területek folyamatosan növekednek.

A nem megújuló energiaforrások helyett a fával történő hőtermelés korszerű eszközökkel segít csökkenteni az ökológiai hatást. Az égetés során felszabaduló szén-dioxid ugyanis megfelel a fa növekedése során felvett mennyiségnek. Ezt a kibocsátást bőven ellensúlyozza az újonnan ültetett fák és a növekvő erdők által megkötött szén-dioxid. Az európai erdőgazdaságokban, ha azokat fenntartható módon kezelik, a fával való fűtés szénlábnyoma semleges lesz. 

A helyi erdőgazdaságok által termelt fával történő fűtés a természetes körforgás szerves része. A helyi fa használata jelentősen csökkenti az éghajlatváltozásra gyakorolt hatást. Egyúttal védi az európai erdőket, amelyek az évente kibocsátott szén-dioxid 10%-át megkötik.

Mi köze a tűzifának a biomasszához?

A biomassza nem más, mint egy biológiai úton létrejövő szervesanyag-tömeg.

 Energetikai hasznosítását tekintve háromféle biomasszát különböztetünk meg:

  • Szilárd vagy száraz (pl. tűzifa)
  • Cseppfolyós vagy nedves (pl. növényi és állati hulladék)
  • Gáz halmazállapotú 

Míg a szilárd halmazállapotú biomassza általában közvetlenül kerül eltüzelésre, addig a folyékony halmazállapotút belső égésű motorok üzemanyagaként használják.

A tűzifa a tüzelhető biomasszák közé tartozik. Jellemzője, hogy alacsony nedvességtartalmú és emiatt magas a fűtőértéke. Fontos kritériuma, hogy ne okozzon semmiféle károsodást a fűtőberendezésekben és ne szennyezze nagy mértékben a levegőt.

Miből állítják elő jellemzően a tüzelhető biomasszákat?

  • tűzifa apríték (erdei lágy vagy keménylombos erdőkből)
  • fűrészüzemi hulladék
  • lágyfa-energiaültetvények (pl. nyárfa) 
  • szalma, energiafű, illetve ezekből készült pellet

A tűzifa, mint zöld energia legfőbb előnyei

A tűzifa számos gazdasági és ökológiai előnnyel büszkélkedhet, amelyek ideális energiaforrássá teszik. Nézzük is most meg gyorsan ezeket!

Provident: tüzifa

A tűzifa felhasználás gazdasági előnyei

  • A tűzifa helyi energiaforrás. Kitermeléséhez, feldolgozásához és szállításához sokkal kevesebb energia szükséges, mint a fosszilis tüzelőanyagokhoz. 
  • A helyi biomassza sokkal kevesebb szürke energiát igényel, mint a fosszilis változatok, amelyeket egyre távolabbi forrásokból, egyre nagyobb mélységben kell kitermelni. 
  • A biomassza könnyen hozzáférhető Európában: erdők, legelők és termőföldek bőségesen állnak rendelkezésre. 
  • A biomassza lehetőséget kínál az európai vállalkozások számára, hogy élen járjanak a technológiai innovációban, hogy többé ne függjenek a fosszilis tüzelőanyagoktól.
  •  A biomassza helyi felhasználása rövid ellátási lánccal támogatja a helyi gazdaságot, és fenntartható helyi munkahelyeket teremt.
  • Ez a megújuló energiaforrás könnyen tárolható. 

A tűzifa felhasználás környezeti előnyei

  • Karbonsemleges, azaz az új fák ültetése és az erdők növekedése ellensúlyozza a fa elégetése által a légkörbe kibocsátott szén-dioxidot. A fák vagy növények növekedésével a szén-dioxid ismét elnyelődik a légkörből. Ezáltal a fa szén-dioxid semlegessé válik.
  • A fával való fűtés tehát a “természetes körforgás” szerves része, jelentősen csökkentve ökológiai lábnyomunkat és az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásunkat.
  • Európában az erdők állandó növekedése bizonyítja, hogy az európai földeken kivágott fát újraültetik, és hogy a fa mint erőforrás, a többi biomasszához hasonlóan folyamatosan megújul.

TÉNY: Ha az összes fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtőberendezést fával működő modern fűtőberendezésekre cserélnénk, a teljes szén-dioxid kibocsátás hatása jelentősen csökkenne.

A tűzifa mint zöld energia új építésű ingatlanok esetén

Új építésű házak esetében érdemes lehet tűzifában gondolkodni. Annál is inkább, mert 2021-től csak azok az újonnan épült ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, melyek legalább 25% megújuló energiaforrásból fedezik energiaszükségletüket. Az épület energiaigényébe a fűtésre, hűtésre, melegvíz-előállításra és szellőzésre használt mennyiség számít bele. Mivel a fűtés igényli az egyik legnagyobb energiafelhasználást, ezért a fatüzelés remek megoldás lehet.

Provident tipp: Valósítsd meg álmaidat! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét és gondolkodj megújuló energiaforrásokban új építésű ingatlanod esetén!

Hogyan lehet valóban környezettudatos a fatüzelés?

Elképesztő és egyben elszomorító adat, hogy Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt. Ebben többek között a nem megfelelő minőségű tüzelőanyagok használata, valamint helytelen fűtési technika játszik szerepet. Éppen ezért nagyon fontos  odafigyelni a környezettudatos fatüzelésre.

Provident: megfelelő tüzifaégetés

Mi szükséges ehhez?

  • Korszerű fűtőberendezés 
  • Minőségi, száraz tűzifa
  • Megfelelő fűtési technika

Milyen fűtőberendezést használjunk?

A nem korszerű kazánok amellett, hogy magas károsanyag kibocsátásúak, bizony nem is túl költséghatékonyak. Ahhoz tehát, hogy tudatosan tegyünk a környezetünkért és a pénztárcánkat is kíméljük, még ha drágábbak is, elengedhetetlen modern készülékeket választani.

Milyen szempontokat figyeljünk?

  • A kazán legyen zárt tűzterű és a lakóterületünktől elszeparálva helyezzük el, ezzel minimalizálva a szén-monoxid mérgezés esélyét.
  • Minimum 82%-os hatásfokú készüléket válasszunk.
  • Figyelni kell arra, hogy megfelelő legyen az égési levegő bevezetése, azaz elöl vagy oldalt lévő nyílásokon érkezzen.
  • Legyen a tűztér hőszigetelt.
  • Az ablak dupla üvegezéssel rendelkezzen.

JÓ, HA TUDOD: Érdemes úgynevezett öko-tűzteres kazánt vásárolni, ami azt jelenti, hogy az égési hőmérséklete jóval magasabb, körben hőszigetelt és ablaka dupla rétegű üvegezést kapott. Ennek előnye, hogy nagyon alacsony a PM10 szemcseméretű szállópor-kibocsátása.

Kattints még több energiatakarékossági tippért >>

Milyen tüzelővel fűtsünk?

Ha megvan a megfelelő berendezés az jó, de nem elég! A minőségi tűzifa is elengedhetetlen. 

Melyik fa alkalmas tüzelésre?

  • A tűzifa legyen mindig légszáraz, vagyis maximum 15-20%-os víztartalmú.
  • A keményebb fafajtákat célszerű választani – mint például a bükk, a tölgy, a gyertyán és az akác -, melyeknek nagyobb a fűtőértékük.
  • Tüzelésre kiváló a fabrikett is, amely természetes anyagokból préselt, kimagaslóan magas hőértékű tüzelőanyag. Nem kormoz és a vegyestüzelésű berendezésekben, cserépkályhákban, valamint kandallókban is kiváló.

Milyen fával ne tüzeljünk?

  • Soha ne válasszunk nedves fát, ugyanis rosszabb hatásfokkal ég, hiszen az energia jó része a keletkezett víz elpárologtatására pazarlódik, továbbá kárt tesz a fűtőberendezésben.
  • A fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt nem ajánlottak.
  • A gyümölcsfák kárt okozhatnak a kazánban és a kéményben is.
  • Ne használjunk festett, lakkozott fát (pl. kidobott régi ablakkeretek).

Hogyan tároljuk a fát?

Tároláskor nagyon fontos, hogy a felhasított fák minél nagyobb felületen érintkezzenek levegővel. Ez segít abban, hogy gyorsabban száradjanak. Ezen kívül elengedhetetlen egy nagyjából 15-20 centiméteres légáteresztő réteget is létrehoznunk rács vagy alátét segítségével a rakás alján, hogy az időjárási körülmények ne hátráltassák a fa száradását.

Kerülendő a fóliázás is, mivel az  korhadáshoz, befülledéshez vezethet.

Provident tipp: megfelelő fatárolás

A helyes tüzelés alapszabályai

Tüzeléskor mindig a vastag fák kerüljenek alulra, majd a vékonyabbakkal építkezzünk felfelé. Ezután jöhet a gyújtós! Amennyiben jó minőségű, légszáraz a fa, könnyedén lángra kap.

A kazánt a legjobb papír nélkül begyújtani. Amennyiben mégsem tudjuk elkerülni, akkor se használjunk színes papírt.

Fontos a fűtőberendezés rendszeres, szakszerű karbantartásra is, hogy sokáig és zavartalanul használhassuk a tűzifát mint zöld energiát. 

Te milyen megújuló energiaforrást használsz? Írd meg nekünk kommentben!