Provident
blog
Vásárolj autót okosan! – Tudj meg mindent a használtautódról

2019-02-19

Észtárca

Vásárolj autót okosan! – Tudj meg mindent a használtautódról

Valljuk be őszintén, a használtautó vásárlás nem kicsit rizikós befektetés. Egy átlagos használtautó már a tízes éveit tapossa, akár több tulajdonost is megjárt, akik különböző terepeken, különféle módon vezették a járművet. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan és mit tudhatunk meg pusztán a rendszám alapján a vásárlás előtt az eladásra kínált kocsiról.

Hivatalos adatokból a lényeget

Ugyan amikor egy hirdetést olvasunk sok információt megkaphatunk az eladó féltől, de mivel neki éppen az a célja, hogy üzletet kössön, érdemes szkeptikusabban hozzáállni az általa nyújtott adatokhoz. Korábban még fizetős szolgáltatásként volt elérhető a Gépjárműadat-lekérdező, ma már viszont egy megújult platformon ingyenes szolgáltatássá vált. Az alkalmazást szabadon lehet használni, mindössze egy ügyfélkapus regisztrációra van szüksége hozzá a felhasználóknak.

 

Mit tudhatunk meg a Gépjárműadat-lekérdezőből?

Ugyan már a korábbi rendszerből is megannyi hasznos adatot kinyerhettünk, úgy, mint az autó típusa, színe, a 2012 után a műszaki vizsgákon vagy tulajdonosváltáskor bejegyzett kilométeróra állások, a kocsi jogi helyzete. Ezentúl azonban már azt is megtudhatjuk, hogy hány tulajdonos vezette a járművet, láthatjuk az összes gépjárműadatot, az eredetiségvizsgáltok és a műszaki vizsgák eredményét is. Sőt még a vizsgálatok során készült képekre és a biztosítási történetre is rálátásunk lesz, ugyan fontos megjegyezni ez utóbbi csak a 2019 január 1-je után történt károkat fedi le.

 

A legfontosabb információk

Az alkalmazáson keresztül kinyerhető a jármű futásteljesítményére vonatkozó adat, ami különösen hasznos még akkor is, ha ezt csak 2012 után kezdték el feljegyezni, így az adatbázis még erősen hiányos lehet ilyen téren.

 

Figyeljünk az apró jelekre!

Ahogyan azt korábban írtuk, a használtautók általában 10 év körüliek, amikor gazdát cserélnek, így a múltjukat sajnos csak részlegesen látjuk át. Szerencsénkre azonban 2012 előtt is készültek fotók a kocsiról, valamint a műszerfalról, így abból is tehetünk már megállapításokat.

 

Hogyan vásároljunk autót?

Az alkalmazás segítségével már gyerekjátéknak tűnhet a megfelelő cirkáló kiválasztása, ez mégsem helyettesítheti az alapos vizsgálatot, a típusismeretet és persze a személyes vizitet! Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, ha használtautó vásárlását tervezzük, benne részletesen kigyűjtve a fontosabb pontokat.

 

Tudj meg te is mindent, amit lehetséges az autóról mielőtt megvásárolod!