Hidd el, nem túlzás, amikor azt mondjuk, hogy méhek nélkül nincs élet. Tájékozódj cikkünkből, hogy miért fontos különös figyelmet fordítanunk a méhek védelmére.

Miért fontos a méhek védelme?

A méhek munkája felbecsülhetetlen. Nap mint nap találkozunk velük kint a természetben – főleg nyáron –, de a természetben betöltött szerepükre, vagy éppen a védelmükre csak ritkán gondolunk. Pedig kulcsfontosságú szerepet töltenek be életünkben.

„Méhek nélkül nincs élet, […] minden harmadik falat étel nekik köszönhető”
hívja fel figyelmünket Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

Csatlakozz a mozgalomhoz és védd a méheket!

Az Agrárszektor forrásai szerint a globális élelmiszertermelés 76%-a, az Európában élő növényfajoknak pedig 84%-a függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. Rengeteg, hazánkban is honos gyümölcs nem teremne meg nélkülük, például se a málna, az eper, a dinnye, a cseresznye, a meggy, de még a barack sem.

A méhek által termelt mézről nem is beszélve! A méz pozitív egészségügyi hatásait különböző tanulmányok is alátámasztják, például kezeli a (táplálkozásból eredő) vérszegénységet, az enyhébb légzőszervi megbetegedéseket, de segít még az allergia vagy akár az alvatlanság kezelésében is.

A Méhek Napja program

„A Méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban és a méheket körülvevő természetben.”
Országos Magyar Méhészeti Egyesület

A program célja, hogy felhívják a figyelmet a méhekre tavasszal, amikor az emberek elkezdik munkájukat a szabadban és kertjeikben, illetve amikor már zsonganak a méhek a virágokon. Mindemellett a Méhek Napja program a mézfogyasztásra is felhívja figyelmünket, miszerint, ha véded a méheket, akkor óvod a természetet, ha pedig sok mézet fogyasztasz, akkor még a saját egészségedet is véded!

Ezt teheted a méhek védelme érdekében

Sajnos a méhek eltűnése és számuk csökkenése már évekkel ezelőtt elkezdődött, de további jövőjük a mi kezünkben van, a folyamat még megállítható. Tudatosan tennünk kell a méhek védelméért, hiszen az élelmiszer-ellátás is nagy bajba kerülhet eltűnésük következtében.

  • Ültess virágokat, amelyek virágzásuk idején kiváló méhlegelőként szolgálnak majd a méhek számára.
  • Lehetőleg ne permetezz nappal, amikor a méhek aktívak, semmilyen vegyszerrel.
  • Ne használj olyan növényvédő szereket vagy egyéb vegyszereket, amely kiemelten veszélyeztetik a méheket.
  • Fogyassz sok mézet – ne feledd, az egészségednek is jót tesz!
  • Támogasd vásárlásoddal a hazai méhészeteket és méztermelőket.
  • Építs házilag méhmenedéket! A Geenpeace oldalán hasznos tippeket és részletes beszámolókat olvashatsz arról, hogyan tudsz létrehozni saját kezűleg biztonságos menedéket a méhek számára. Persze ezt nem feltétlen a kertedben kell elhelyezned, ha egy közeli erdőben vagy méhek által gyakran látogatott területen helyezed el, nagyban hozzá tudsz járulni a méhek, és ezzel környezetünk megmentéséhez.

Otthon a méheknek

  • Vásárold meg a Save The Bees különleges, innovatív és környezetbarát naptárat, amely megvásárlásával az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet támogatod.
  • Vagy egyenesen Te magad adományozz a különböző méhvédő egyesületeknek és programoknak, mint például az OMME „Védd a Méheket! adományprogramjának”!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Csatlakozz a mozgalomhoz és védd a méheket!