Provident
blog
5 hatékony zsíroldó házilag szinte fillérekből

2022-10-28

Tudatos tippek

5 hatékony zsíroldó házilag szinte fillérekből

Nem számít, mennyire gondosan ügyelünk konyhánk tisztántartására, a zsíros szennyeződések a főzések alkalmával óhatatlanul is megtapadnak felületeinken és lehetetlen speciális szerek nélkül megszabadulni tőlük. A boltok polcain ma már rengetegféle zsíroldó készítmény sorakozik, többségük azonban az egészségre és a környezetre káros vegyszerektől hemzseg.

Szerencsére egyre bővül a természetes tisztítószereket választéka is, azonban az öko vagy bio készítmények olykor igen borsos árúak. Pedig mindössze néhány száz forintból könnyen és gyorsan készíthetünk hatékony zsíroldót otthon is. Nézzük most meg, miért érdemes belevágnunk a házi tisztítószer készítésbe, és melyek a legjobb zsíroldó receptek!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Hogyan működnek a zsíroldószerek?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy hogyan is készítsük el a legjobb zsíroldót házilag, kicsit értsük meg, hogy hogyan dolgoznak a zsíroldószerek.

A készítmények alapvetően lehetnek lúgosak, savasak vagy semleges kémhatásúak. Ezt az ún. pH-értékük határozza meg, ami 0 és 14 között mozoghat. Az alacsonyabb pH-érték azt jelenti, hogy az oldat savasabb, míg a magasabb pH azt mutatja, hogy a készítmény lúgosabb. Középen, 7 körül helyezkednek el a semleges kémhatású szerek.

A legellenállóbb zsíros szennyeződéseket érdemes lúgos oldatokkal eltávolítani. Minél makacsabb és ragadósabb ugyanis a zsír, annál lúgosabb készítményre van szükség.

Mi a baj a hagyományos zsíroldó készítményekkel?

A kémiai zsíroldó formulák jellemzően olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek az egészségre és a környezetre is károsak lehetnek.

Milyen vegyületekkel találkozhatunk gyakran a hagyományos, vegyszeres zsíroldókban?

  • Etanolaminok – Ezek a felületaktív anyagok összefüggésbe hozhatók az asztmával, irritálhatják és marhatják a bőrt, valamint légzőszervi problémákat, köhögést okozhatnak.
  • Alkil-benzil-dimetil-ammónium-kloridEz a vegyület bizonyítottan asztmás, vagy asztmához hasonló tüneteket okoz  az arra hajlamosaknál. A bőrt és a szemet is irritálhatja.
  • Propilénglikol-butil-éter – Egy másik bőr- és szemirritáló hatású összetevő, mely légszomj és köhögés előidézője lehet.
  • Illatanyag – Ha egy címkén a fragnance kifejezés szerepel, az azt jelenti, hogy a termék illatosítása olyan keverékkel történik, amely allergéneket és vegyi anyagokat tartalmaz. Ezek irritációt okozhatnak a légutakban, hormonális zavarokat idézhetnek elő és károsíthatják az idegrendszert.

Szerencsére azonban a zsíros szennyeződéseket sokkal kíméletesebb szerekkel is eltávolíthatjuk és még a jó illatról sem kell lemondani, hiszen a házi zsíroldók kiválóan illatosíthatók különféle illóolajokkal, így élvezetessé tehetik a takarítást.

Zsíroldó házilag - a Provident segít!

Hogyan készítsünk zsíroldót házilag olcsón?

A zsíroldó házilag könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul filléres alapanyagokból. Érdemes akár több recepttel is kísérletezni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb változatot.

A leggyakoribb alapanyagok: ezekre lehet szükséged a házi zsíroldódhoz

A házi zsíroldók egyik alap összetevője a víz, ez néhány kivétellel minden otthonilag elkészíthető változat receptúrájában megtalálható.

Ezen kívül az alábbiakat érdemes beszerezned!

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna remekül bontja a zsírt és nagyon hatékony ragadós szennyeződések esetén. Emellett enyhe súrolószer, így jól alkalmazható akkor is, ha rászáradt ételmaradékokat kell eltávolítani. 

HOL NE HASZNÁLD? Alumínium, ezüst és aranyozott, valamint márvány és gránit felületeken.

TUDTAD? Szódabikarbónát vásárolhatsz étkezési és háztartási céllal is. Az ehető változat abban különbözik, hogy nem ipari célra készült, teljesen steril. Takarításhoz, tisztítószerek készítéséhez azonban mindkét változat biztonsággal használható.

MENNYIBE KERÜL? Szódabikarbónát érdemes 1 kilós kiszerelésben vásárolni, amit akár már 350 forinttól megtehetsz és ez a mennyiség rendszeres használat mellett is jó pár hónapig elegendő.

Mosószóda

A mosószóda, vagy nátrium-karbonát (Na2CO3) a természetben is megtalálható vegyület, sokan szódaként vagy sziksóként ismerik. Vízben jól oldódik és hatékony lúgos kémhatású oldatát nagyon sokféleképpen használhatjuk háztartásunkban. Kiváló súrolószer csempék, munkalapok tisztításához, valamint mosás, mosogatás során is élvezhetjük zsíroldó erejét.

MIRE FIGYELJ? Kézi mosásnál száríthatja a bőrt, ezen kívül korrodálhatja az alumínium felületeket.

MENNYIBE KERÜL? 1 kg mosószódát már 400 forintért is beszerezhetünk. Sokat spórolhatunk, ha papír csomagolásban vagy csomagolásmentesen vásároljuk, így nem termelünk műanyag szemetet a felesleges tisztítószer flakonokkal.

mosószóda, mint házi zsíroldó

Kasztília szappan

A kasztíliai szappant folyékony formában, illetve szilárd tömbként is megvehetjük. 100% olívaolajjal készül. Elsőrangú zsíroldó, így bátran használhatjuk mosogatásra, mosásra és a konyhapult tisztítására.

MENNYIBE KERÜL? A 200 g-os kiszerelés már nagyjából 850 forintért elérhető, azonban szerencsére nagyon kiadós, nem kell sok belőle, így hosszú távon igen költséghatékony.

Mi a helyzet az ecettel?

Az ecet önmagában nem jó megoldás a zsírtalanításra, mivel sav. Ahogy azt már korábban láthattuk, a legjobb zsíroldók lúgos kémhatásúak. Ugyanakkor több hatékony zsíroldó recept is tartalmaz valamennyi ecetet, mely képes fokozni akár a szódabikarbóna, akár a mosószóda hatását.

Az ecet a természetes tisztítószerek egyik alap összetevője, azonban fontos, hogy tudatosan használjuk. Például soha nem szabad vas, gránit és márvány felületen alkalmazni.

TUDTAD? Sok helyen olvashatod, hogy egy kis ecet tisztává és zsírmentessé varázsolja az edényeket mosogatógépben. Nos, ezt érdemes kerülni, amennyiben nem szeretnéd idő előtt cseréltetni a tömítéseket, ugyanis az ecet nem tesz jót a gép gumi alkatrészeinek.

MENNYIBE KERÜL? Egy liter 20%-os ecetet már 250 forinttól vásárolhatunk és ez a mennyiség hosszú hónapokig elegendő.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Zsíroldás házilag: a legjobb receptek

Most pedig jöjjön néhány nagyon hatékony zsíroldó recept, melyekkel makulátlanul tisztává és garantáltan zsírmentessé varázsolhatod otthonodat!

#1: tipp: Szódabikarbónás tisztítószer az extra zsíroldásért

Ehhez a nagyon hatékony recepthez mindössze 2 kanál szódabikarbónára, 1 teáskanál vízre, néhány csepp citrom- vagy narancs illóolajra és egy kis ecetre lesz szükséged.

Hogyan készítsd el?

  • Keverd össze a szódabikarbónát a vízzel egy kis tálban úgy, hogy pasztává álljon össze.
  • Az extra zsírtalanító hatás érdekében adj hozzá néhány csepp narancs- vagy citrom illóolajat.
  • Ezután az egyveleget vidd fel a szennyezett területre és hagyd állni néhány percig, amíg megszárad.
  • Majd kevés ecetet fújj a pasztára, hogy pezsegni kezdjen.
  • Végül puha szivaccsal óvatosan súrold át a felületet.
Zsíroldás otthon: így csináld!

#2. tipp: Szódabikarbónás-ecetes zsíroldó a rászáradt foltokra

Vannak olyan esetek, amikor igazi nehéztüzérséget kell bevetni a tisztaság érdekében. Ha a zsírfolt már régi és makacs, akkor jöhet ez a receptúra!

  • Keverj össze 1 rész 20%-os ecetet 3 rész vízzel és 1 rész szódabikarbónával egy tálban.
  • Az oldatot akár szórófejes flakonba is töltheted, vagy egyszerűen szivacs segítségével vidd fel a felületekre.

#3. tipp: A szuper hatékony mosószóda

Az elkészítése pofonegyszerű:

  • Fél liter meleg vízben oldj fel 10-20 gramm mosószódát a zsíros szennyeződés makacsságától függően.
  • Az oldatot töltsd szórófejes műanyag flakonba.

#4. tipp: Ecetes kasztília szappanos zsíroldó

Ez a recept szintén verhetetlen a zsíroldásban. Az alábbiakra lesz szükséged:

  • 1 bögre ecet
  • ¼ kiskanál folyékony kasztília szappan
  • 5-6 csepp citromolaj

Az elkészítése gyerekjáték:

  • Az összetevőket erőteljesen rázd össze egy szórófejes flakonban.

A kasztília szappan és a citrom gondoskodik a zsír- és ételmaradékokról, míg az ecet tisztítja és fertőtleníti a felületet.

#5. gipp: Grapefruitos kasztíliás zsíroldó

Egy másik kedvelt verziója a kasztília szappannal készülő tisztítószereknek a következő:

  • 1 kanál folyékony kasztília szappan
  • 15 csepp grapefruit illóolaj
  • 1 bögre víz

Elkészítés:

  • Az összetevőket egyszerűen csak egy szórófejes flakonba töltjük, összerázzuk és már kezdődhet is a takarítás.

Hogyan használd a házi zsíroldószereket?

Most pedig lássuk, hogy kedvenc zsíroldódat hogyan vetheted be az egyes felületeken.

Tűzhely tisztítása

Fontos, hogy mindig csak akkor állj neki a tűzhely tisztításának, ha kikapcsoltad és ki is hűlt a felület. Távolíts el minden ételmaradékot, ezt követően zsíroldóddal fújd be a felületet, vagy kend fel a pasztás változatot. Ezután hagyd állni 10-15 percig.

Kerámialapos felületen csakis olyan házi zsíroldót használj, ami nem karcol.

A zsíros szennyeződések eltávolítása után mindig töröld át a felületet vizes szivaccsal, majd papírtörlővel, hogy ne maradjanak csíkok a felületen.

Így használd a zsíroldó szereket

A sütő tisztítása

Miután a sütő teljesen kihűlt, házi zsíroldóddal fújd be a sütő belsejét, valamint az ajtaját kívül és belül.

Mivel itt sokszor igen makacsak a szennyeződések, érdemes 15-30 percig is rajtahagyni a készítményt a még tökéletesebb végeredményért.

Végül töröld át mikroszálas ruhával, és hagyd megszáradni.

Munkalap tisztítása

Mielőtt hozzálátsz a munkalap zsírmentesítéséhez, célszerű egy puha sörtéjű kefével letisztítani a munkalapot, eltávolítva az ételmaradékokat, morzsákat. Ezután fújd be a felületet házi zsíroldóddal. Hagyd hatni nagyjából 10 percig, majd öblítsd le és szárítsd meg.

Mosogató tisztítása

A mosogató is ismét eredeti fényében tündököl majd, ha 10-15 perc állást követően kedvenc zsíroldóddal alaposan átsúrolod egy dörzsi szivacs segítségével.

Szagelszívó tisztítása

A szagelszívó tisztításakor mindig kapcsold ki a világítás és a ventilátort is. Ebben az esetben ne paszta állagú zsíroldót használj, hanem olyan változatot, amit permetezni tudsz. A szert hagyd állni 10-15 percig, majd töröld át mikroszálas ruhával és szárítsd meg.

Edények tisztítása

Minden esetben távolíts el az ételmaradványokat a serpenyőkből, edényekből. Használd a házi zsíroldó készítményt és hagyd hatni minimum 15 percig. Amennyiben nagyon makacs szennyeződésekkel állsz szemben, akár 1 éjszakára is rajta maradhat a szer.  Ezután alaposan öblítsd le meleg vízzel és hagyd megszáradni.

Konklúzió

Mint láthattuk, a zsíroldás házilag egy nagyon egyszerű és olcsó projekt, amellyel nagyon sokat tehetünk saját és szeretteink egészségéért és megóvhatjuk környezetünket. Attól, hogy valami természetes, még lehet ugyanolyan jó és hatékony, mint egy vegyszeres készítmény. Bármelyik zsíroldó házilag elkészítve is verhetetlen a zsíros szennyeződések eltávolításában.

Neked is van bevált házi zsíroldó praktikád? Írd meg nekünk kommentben!